4min Devices

Review: Nokia Lumia 720

Bouwkwaliteit en hardware

Review: Nokia Lumia 720

Bouwkwaliteit


Wat betreft bouwkwaliteit heb ik een hoge pet op in Nokia’s geval. De recente Lumia-toestellen hadden allen een prima afwerking en voelden stevig aan en bleken dat ook te zijn als je er kracht op uitvoerde. Nokia heeft dus een reputatie hoog te houden met de Lumia 720.

De smartphone is prima afgewerkt. Ik moet Nokia zelfs complimenteren met de simkaart- en micro SD-lades, deze springen bijzonder soepel uit de behuizing wanneer je met het meegeleverde pinnetje in het gaatje van de lade prikt. Nokia heeft in deze constructie een veer verwerkt, wat het verwijderen van de lade een zeer aangename ervaring maakt. Wel is het zo dat de micro SD-lade net wat te ver in de behuizing steekt, waardoor er een kleine inham ontstaat in de zijkant van de smartphone. Dit voelt onaangenaam, maar het is wel echt een kwestie van micrometers, niet eens millimeters. Toch voelt het wel storend als je met een vinger over de zijkant veegt.

Review: Nokia Lumia 720
"Het is een kwestie van micrometers, maar het stoort wel"

Helaas scoort de Lumia 720 wat betreft stevigheid iets minder en dat komt vooral door de bescherming van de display. Als je hier druk op zet zie je al gauw vlekken verschijnen en datzelfde geldt ook als je de telefoon aan de uiteinden wat probeert te buigen. Dat getuigt niet van een goede bescherming, ondanks dat er gebruik gemaakt wordt van Gorilla Glass. Als je de telefoon probeert de buigen, voelt deze overigens wel stevig aan.

Hardware


De Nokia Lumia 720 is door Nokia voorzien door een Snapdragon MSM8227-chipset van Qualcomm. Deze chipset is uitgerust met een dualcore Krait-processor die draait op 1 GHz. Voor het grafische werk is deze chipset verder uitgerust met een Adreno 305-GPU. De chipset wordt bijgestaan door 512MB aan werkgeheugen. Dat is weinig vandaag de dag, maar Windows Phone is niet echt een veeleisend besturingssysteem en heeft daar dan ook voldoende aan.

De interne opslagruimte bedraagt 8GB, dat is wat ons betreft eigenlijk wel het meest acceptabele minimum voor Windows Phone-toestellen. Met dit besturingssysteem is het namelijk niet mogelijk om applicaties op een geheugenkaartje te plaatsen, dus als die 8GB vol staat met apps, past er gewoon niks meer bij. De opslagcapaciteit is met 64GB extra uit te breiden middels een micro SD-kaartje, maar daarop kunnen dus geen apps worden weggeschreven.

Het scherm heeft een afmeting van 4,3 inch en geeft beelden weer in 480 bij 800 pixels. Daarmee kom je uit op een pixeldichtheid van 217 pixels per inch. Dat is precies evenveel als bij de Nokia Lumia 820. Voor vandaag de dag is zo’n pixeldichtheid overigens aan de lage kant.

Wat betreft connectiviteit is voorzien in een micro USB-poort, NFC, Bluetooth 3.0 en dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n. Geen 4G, maar dat hoeft geen verrassing te zijn in deze prijsklasse, al is de Sony Xperia SP (review) wel uitgerust met 4G-ondersteuning. Dat is echter meer schering dan inslag.

De primaire camera heeft een resolutie van 6,1 megapixel. Dat is een opvallende resolutie, waarvoor we geen ervaring kunnen vinden. Toegankelijker zijn resoluties van 5 of 8 megapixel, maar Nokia opteert voor een sensor met een resolutie daartussenin. De camera is voorzien van een Carl Zeiss-lens, een LED-flitser en een microfoon. Ook aan de voorkant van de telefoon zit een camera, deze heeft een resolutie van 1,3 megapixel. Beide camera’s schieten video’s in 720p-formaat.

Om de dag door te komen heeft de Lumia 720 een accu met een capaciteit van 2.000 mAh. Daarmee zou het makkelijk moeten lukken om een gemiddelde dag door te komen. Meer hierover lees je op de zesde pagina (Software en gebruikservaring) van dit artikel.