Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit
Inhoud
In de doos van de XPS 10 vind je de tablet, een acculader en een adapter om een volwaardige USB-poort mee tevoorschijn te toveren. De USB-poort is waarschijnlijk te groot geweest om direct in de XPS 10 te bouwen, daarom koos Dell voor een kleinere variant die met een adapter omgevormd kan worden. In de doos bevinden zich verder enkele handleidingen en daarmee is de inhoud besproken.
Dell had eventueel nog een hoesje voor de XPS 10 mee kunnen leveren om zichzelf wat te onderscheiden van andere Windows RT-tablets, maar daar heeft het Amerikaanse merk klaarblijkelijk niet voor gekozen.


Uiterlijk
Wat het ontwerp betreft is de XPS 10 wel een beetje wat je van Dell kan verwachten als het een tablet maakt. Denk hierbij aan het materiaalgebruik, de afgeronde hoeken en andere vormen. De XPS 10 is geen opvallende tablet en dat betekent ook dat het ook geen uitgesproken mooie of lelijke tablet is. De meeste mensen zullen op het uiterlijk van de XPS 10 weinig bezwaren hebben.
De XPS 10 heeft als tablet zijnde natuurlijk aan de voorkant een flink touchscreen. Zoals vaak aan de naam al is af te leiden bij Dell-systemen, geldt dat ook in dit geval. De XPS 10 heeft een scherm van 10,1 inch. Het beeldpaneel is voorzien van een beschermlaag van plastic, maar om wat voor bescherming het precies gaat is onduidelijk. Dell heeft gekozen voor een vrij langwerpig scherm, wat mij persoonlijk niet zo aanspreekt. Ik vind het bij langwerpige schermen handiger om het apparaat in liggende positie te gebruiken, de staande positie werkt dan gewoon niet omdat er dan in horizontaal opzicht te weinig schermruimte is. Dat geldt helaas ook bij de XPS 10.


Het scherm is voorzien van een vrij brede bezel, deze meet zo’n 2,5 centimeter. Dat is zo’n 25 procent breder dan bij een iPad en aangezien dat voorlopig toch de standaard voor tablets is, valt een verschil al gauw op. Onder het scherm bevindt zich een knop om te schakelen tussen het startscherm en de laatste actieve applicatie, boven het scherm zit een camera.
Voor de achterkant heeft Dell zich voor het grootste gedeelte opnieuw vergrepen aan het siliconenmateriaal dat de fabrikant vandaag de dag ook bij veel XPS-tablets toepast. Dat materiaal is lekker stroef maar voelt toch goed aan wanneer je het apparaat vasthoudt. Opnieuw is de keuze voor dit materiaal prima. Aan de achterkant vindt men ook het Dell-logo en een tweede camera.



Aan de zijkanten zijn verschillende knoppen en aansluitingen te vinden. De linkerzijkant bevat bijvoorbeeld een volumeschakelaar en een koptelefoonaansluiting. De rechterzijkant is daarentegen volledig vrij. Aan de bovenkant zit de aan/uit-knop en een klepje met daaronder een micro SD-poort. Aan de onderkant zitten twee speakers, twee inkepingen om de tablet aan het dockingstation vast te zetten, de aansluiting voor de lader en een micro-USB-aansuiting die kan worden omgezet naar een volledige USB-poort middels de meegeleverde adapter.
Bouwkwaliteit
De XPS 10 voelt stevig aan. Hoewel Dell niet verduidelijkt wat voor bescherming er gebruikt is voor het scherm, lijkt de bescherming aardig stug. Hard op het scherm drukken resulteert niet in een vlekkend beeldpaneel en dat is bij grotere schermen toch echt niet vanzelfsprekend.
De randen, knoppen en klepjes zijn netjes afgewerkt. Het klepje voor de micro SD-kaart zou je met wat wilskracht wel kapot kunnen maken, maar bij normaal gebruik zal dat niet zo snel gebeuren. Het gebruikte materiaal spreekt mij best aan, vooral de siliconen achterkant, wat prettig aanvoelt.