Hardware en bouwkwaliteit
Hardware
Zoals eerder in de review al aangehaald, heeft HTC op veel onderdelen moeten besparen om de prijs van dit toestel te kunnen drukken. Als we kijken naar het scherm van de HTC Windows Phone 8S, dan zien we dat het geen duur AMOLED-paneel betreft, maar een wat gewoner Super LCD-scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels. HTC heeft er gelukkig wel voor gekozen om het scherm goed krasbestendig te maken door middel van een beschermlaag van Gorilla Glass. We hebben de kleuren van het scherm goed bekeken en uiteraard zien we wel verschil als we er een AMOLED-scherm naast leggen, maar ontevreden zijn we zeker niet.
Zoals al meerdere malen aangehaald, wordt ook deze smartphone aangedreven door een Qualcomm Snapdragon S4-processor. Deze processor beschikt over twee rekenkernen en waar de concurrerende Windows Phone 8-toestellen op 1,5GHz waren geklokt, heeft HTC ervoor gekozen dit toestel op 1GHz te klokken. Een stukje minder snel dus, maar nog zeker voldoende om goede prestaties neer te zetten, daarnaast kan deze verlaging van de kloksnelheid er wellicht voor zorgen dat de batterij van de HTC Windows Phone 8S extra lang mee gaat. Iets wat we later gaan testen, de capaciteit van de batterij is met 1.700 mAh in elk geval prima.

Iets wat ook zeer opvallend genoemd mag worden, is de GPU-chip die is gebruikt in dit toestel. In deze smartphone is namelijk de Adreno 305 gebruikt. Dit is de opvolger van de Adreno 225, welke gebruikt wordt in alle andere Windows Phone-toestellen. De grafische prestaties zouden dus beter moeten zijn dan van de andere toestellen, dit is uiteraard iets wat we zeker nog gaan testen bij het benchmarken.
Het grootste nadeel aan dit toestel is waarschijnlijk dat er slechts 4GB aan opslagcapaciteit aanwezig is. Gelukkig is er een micro SD-slot aanwezig en kan men de opslagcapaciteit gemakkelijk uitbreiden met maximaal 32GB extra. Dit zijn uitbreidingen die tegenwoordig echt niet duur meer zijn, voor 10 euro koop je al een 16GB micro-SD-kaartje, voor 17 euro koop je 32GB. Voor de mensen die nog geen micro SD-kaartje hebben gekocht, heeft HTC de app Meer ruimte maken toegevoegd. Hierin kan je zien wat de meeste ruimte in neemt op het toestel. Het laat ook meteen zien hoeveel vrij ruimte er op het toestel aanwezig is. Bij het eerste gebruik is er van de 4GB nog slechts 1,7GB over, de rest wordt ingenomen door het Windows Phone 8-besturingssysteem. Het enige wat nu nog mist is de ondersteuning in Windows Phone 8 om apps op je SD-kaart te installeren. De 4GB is dus wel degelijk een beperking want alle apps die je installeert moeten die 1,7GB delen.
Tot slot is er nog een specificatie waar HTC op heeft bezuinigd en dat is het RAM-geheugen. Waar alle andere Windows Phone 8-toestellen beschikken over 1GB (1024MB) aan RAM-geheugen, heeft de HTC 8S slechts 512MB. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, Windows Phone zelf verbruikt maar weinig RAM, op ons demo-toestel was er standaard 124MB in gebruik door Windows Phone, waardoor er dus 388MB over blijft voor apps. De meeste apps zullen lang niet zoveel geheugen verbruiken. Verderop in deze review onderwerpen we het toestel uiteraard aan een lading benchmarks, om te kijken hoe goed het toestel werkelijk is ten opzichte van de concurrentie.

Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit van dit HTC-toestel hebben we eigenlijk maar weinig klachten. Het meest gevoelige onderdeel van deze smartphone is het klepje aan de onderzijde, waarachter het micro SD- en simkaart-slot zit verscholen. Gelukkig hoef je dit klepje eigenlijk nooit te openen, alleen bij het eerste gebruik.
Verder hebben we uiteraard wat druk gezet op het toestel om te kijken of deze doorbuigt, dat is niet het geval. Het toestel voelt verder gewoon zeer degelijk aan.