Gebruik & Geluid
Gebruik
In gebruik is de Libratone Zipp uitermate eenvoudig als je hem eenmaal hebt ingesteld voor gebruik met je lokale netwerk, WiFi-Direct of een andersoortige invoer via één van de aansluitingen op de box zelf. Dat instellen is zoals op de vorige pagina bleek sowieso een koud kunstje.
Om gebruik te maken van de Libratone Zipp op je iOS-systeem is het een kwestie van de speaker selecteren in bijvoorbeeld de muziek-applicatie, in plaats van de speakers die in het apparaat zelf zitten verwerkt. Een nadeel hierbij is wel dat applicaties van derden vaak geen AirPlay ondersteunen waardoor de Zipp toch voornamelijk gebruikt wordt om muziek af te spelen via de muziek-app van Apple zelf of via de Deezer- of Spotify-app, welke ook AirPlay ondersteunen.
Op een OS X-systeem ga je naar Systeemvoorkeuren en vervolgens Geluid, waar je vervolgens de Libratone-speaker in het overzicht met beschikbare systemen ziet staan onder het tabblad Uitvoer. Als je de speaker kiest gaat alle audio van je systeem via de speaker, maar daarbij zal je wel merken dat er een vertraging op zit. Dat is niet gek omdat het signaal via WiFi verstuurd wordt, wat nou eenmaal niet zo snel als via een bedrade verbinding. Je kan er ook voor kiezen om afzonderlijke applicaties te laten verbinden met de speaker, zo heeft iTunes natuurlijk ondersteuning voor AirPlay. Spotify heeft dat dan weer niet, dus dat moet toch echt via de systeem-wijde functie van OS X.

Via allerlei omwegen is het ook mogelijk om op een Android-apparaat of via Windows gebruik te maken van de AirPlay-standaard. Dit gebeurt via applicaties die niet officieel ondersteund worden, maar toch grotendeels goed werken in combinatie met de Libratone Zipp. Het was handiger geweest als Libratone ook een mogelijkheid had toegevoegd om de speaker als bluetooth-apparaat te gebruiken zodat apparaten die geen AirPlay ondersteunen toch gebruik konden maken van de Zipp.
Voor een accutest heb ik de Zipp volledig opgeladen en gemeten hoe lang de speaker met één lading vooruit kon. Hierbij is natuurlijk het volume waarop de muziek wordt afgespeeld van belang, als je buiten bent zal je de speaker misschien harder zetten dan wanneer deze binnen staat. In mijn geval stond de schuif voor ongeveer een derde open. De muziek was vanaf het WiFi-netwerk afkomstig en werd gespeeld vanaf een iPad. In deze opstelling wist de Zipp het maar liefst zeven uur uit te houden op één lading, dat is een respectabele accuduur wat mij betreft, zeker als je bedenkt wat voor geluid je er nog eens bij krijgt.

Geluid
Wat betreft geluidskwaliteit van de Libratone Zipp zit de boel eigenlijk al vanaf het begin redelijk snor. De kleine oneffenheden worden daaropvolgend met behulp van de Libratone-app gladgestreken. Het geluid is aan te passen op de omgeving waarin de Zipp staat en ook wat betreft de muziek die wordt afgespeeld. Zoals gezegd is het niet mogelijk om een eigen equalizer in te stellen.
Vooral dankzij het gebruik van een actieve bas-speaker weet de Zipp zeker te imponeren. Dit geldt voor alle toonhoogtes evengoed. Veel kleine, draagbare speakers weten door de afwezigheid of slechte kwaliteit van een bas-speaker geen goede indruk achter te laten, maar daar is bij de Zipp absoluut geen sprake van.