4min Devices

Review: Libratone Zipp

Installatie & app

Installatie


Het installeren van de Zipp is een redelijk makkelijk karweitje, mits alles verloopt zoals het hoort. Onze Zipp was al eerder gebruikt op een ander WiFi-netwerk en daarom moest eerst een reset uitgevoerd worden, waar ik helaas pas na een tijdje proberen achterkwam. Daar zal je bij een nieuwkoop natuurlijk geen last van hebben.

Wanneer je de Zipp uit de doos haalt is het een kwestie van inschakelen en met je laptop verbinding maken met het WiFi-netwerk dat de Zipp uitzendt. Vervolgens open je de browser en stel je de Zipp in om verbinding te maken met je netwerk. Dit kan overigens ook met behulp van een iOS-applicatie, wat een stukje makkelijker is. Je kan er ook voor kiezen om de instellingen te laten zoals ze zijn, maar dan verlies je natuurlijk wel je dataverbinding van het apparaat waarmee je de muziek naar de speaker verzendt.

Om muziek af te spelen selecteer je op je computer of iOS-apparaat de Libratone Zipp als afspeelapparaat. Omdat enkel Apple’s AirPlay-protocol ondersteund wordt kan je dus ook enkel met apparaten die AirPlay ondersteunen aan de gang, wil je de muziek draadloos verzenden naar de Zipp. Je kan een aardig eind van de Zipp af gaan, pas na een afstand van zo’n 35 meter verliest de Zipp definitief de verbinding met de bron, de WiFi-zender lijkt dus aardig krachtig.

Review: Libratone Zipp
Wanneer je buitenhuis aan de slag gaat met de Libratone Zipp en je dus buiten je normale WiFi-netwerk begeeft, zal je op de achterkant van de Zipp op de PlayDirect-knop moeten drukken om de Zipp een eigen netwerk uit te laten zenden. Je maakt vervolgens verbinding met de speaker door op bijvoorbeeld je iPhone te kiezen voor het desbetreffende WiFi-netwerk. Vervolgens kan je opnieuw via AirPlay muziek afspelen met de speaker. Je iPhone maakt vervolgens gebruik van de 3G-verbinding wanneer je iets wil opvragen op het internet, dus die mogelijkheid blijf je behouden. Wil je liever langer gebruik maken van de accu van de speaker, dan kan je je muziekbron natuurlijk ook via USB of AUX aansluiten.

Libratone-app


Het installeren van de Zipp kan gedaan worden met behulp van de browser, maar dus ook via Libratone’s eigen applicatie. Deze kan je vinden in de App Store, maar de applicatie is enkel bedoeld voor de iPhone of iPod touch. Libratone heeft er wel voor gezorgd dat de applicatie klaar is voor het grotere scherm van de iPhone 5, wat dat betreft zit het bedrijf dus goed. Natuurlijk kan je de app ook installeren en openen op je iPad, maar dat is dus wel in de compatibiliteitsmode van iOS, wat betekent dat er niet optimaal gebruik gemaakt wordt van het grote scherm.

Review: Libratone Zipp Review: Libratone Zipp

Via de app kan je de speaker ook wat betreft het geluid verder instellen zodat de geluidsuitvoer aangepast wordt op de ruimte waarin deze staat. Dit doe je met behulp van de FullRoom Optimalization. In deze mode kan je kiezen voor verschillende ondergronden zoals de vloer, een tafel of een kastschap. Vervolgens stel je ook nog de afstand ten opzichte van wanden in. Als de instellingen worden toegepast zal je direct merken dat het geluid aangepast wordt op de nieuwe instellingen. In het menu Voicing kan je verschillende vooringestelde equalizers kiezen om het geluid nog verder aan te laten sluiten op je muzieksmaak. Helaas is het niet mogelijk om zelf een equalizer in te stellen, maar dat zal toch vooral voor de echte audiofielen een probleem zijn, de gemiddelde gebruiker zal hier echt niet wakker van liggen.

Als laatste is het middels de Libratone-app ook mogelijk om de software van de Zipp een update te geven. Of deze functie werkt heb ik niet kunnen testen omdat de app aangeeft dat de laatste softwareversie geïnstalleerd is. Andere zaken die je nog kan aanpassen zijn de naam van de speaker, instellingen van het WiFi-netwerk en de helderheid van de indicator bovenop de speaker.