Inhoud, ontwerp en design
Samsung’s nieuwe vlaggenschip heeft dus een stevig prijskaartje in vergelijking met de andere Samsung-tablets die allemaal goedkoper zijn. Samsung hanteert nu dezelfde prijs als Apple doet voor de nieuwe iPad (iPad van 2012 / iPad 3). Hierdoor mogen we dus ook best hoge verwachtingen hebben van deze Samsung Galaxy Note 10.1.Als we de doos openen zien we de tablet meteen liggen, zoals we inmiddels gewend zijn van veel fabrikanten die smartphones en tablets ontwikkelen. De verpakking van de Galaxy Note 10.1 is identiek aan de verpakking van de andere Samsung-tablets. Bovenop de tablet en daaronder de oplader, boekjes en eventuele accessoires.
In dit geval vinden we een USB-kabel die tevens dienst doet als oplader, ook vinden we uiteraard een stekker, wat boekjes en een headset, zoals we van Samsung gewend zijn met in-eardopjes. Uiteraard is de S-Pen ook een van de meegeleverde accessoires, maar gelukkig is deze er niet apart bij geleverd, zoals Samsung eerder deed vermoeden bij de presentatie in februari in Barcelona. De S-Pen zit gewoon netjes verwerkt in de behuizing van de tablet, zoals bij de Galaxy Note (smartphone) ook het geval is. Tot slot wordt er ook nog een klein zakje meegeleverd met 4 extra penpuntjes en een ijzeren ringetje om de puntjes mee te vervangen.

Uiterlijk
Het uiterlijk van de Galaxy Note 10.1 is in veel opzichten identiek aan de Galaxy Tab 2 10.1 die we eind juni reviewden. Qua design zijn beide tablets vrijwel identiek. Het enige verschil in de behuizing is dat er rechtsonder ruimte is gemaakt om de S-Pen in te steken. Ook is er aan de achterkant een extra uitsparing voor de ledflitser gemaakt die op de Galaxy Tab 2 ontbreekt en tot slot zit bovenop de tablet nog een infraroodsensor, die ook ontbreekt op de Galaxy Tab 2. Verder zijn de tablets qua uiterlijk, grootte en dikte identiek.

Toch bespreken we kort even het uiterlijk van de Galaxy Note 10.1 voor de mensen die niet bekend zijn met de andere Samsung-tablets. Wij ontvingen dit keer een wit reviewexemplaar. Aan de voorzijde zijn geen knoppen te vinden op de tablet. Deze zijn allemaal verwerkt in het Android-besturingssysteem. Wel vinden we natuurlijk het scherm aan de voorkant met links en rechts twee speakers. Boven het scherm zit een 1,3 megapixelfrontcamera en de nodige sensoren voor bijvoorbeeld de schermhelderheid.

Aan de linker- en rechterzijkant van de tablet zijn geen knoppen of aansluitingen te vinden. Aan de onderzijde van de tablet vinden we een brede aansluiting om de tablet op te laden of aan de computer te koppelen via een USB-kabel. Daarnaast vinden we ook nog een microfoon.

Aangezien deze tablet niet opengemaakt kan worden, zitten er bovenop de tablet de nodige knoppen en klepjes. Van links naar rechts vinden we een klepje om een simkaart in te steken, waarna het mogelijk is mobiel te internetten. Daarnaast is de aansluiting voor de headset te vinden, gevolgd door een infraroodsensor en het klepje om de opslagcapaciteit van de tablet uit te breiden via microSD, tot maximaal 64 GB aan extra opslagcapaciteit. Daar weer naast vinden we de volumeknop en tot slot de aan-/uitknop die ook fungeert als stand-byknop.

Dan blijft uiteraard de achterkant over. Hier vinden we bovenin een 5 megapixelcamera en een ledflitser. Linksonder vinden we de S-Pen terug die met een soepele beweging uit de behuizing kan worden gehaald.
Bouwkwaliteit
De behuizing van de Galaxy Note 10.1 is dus net als bij de Galaxy Tab 2 10.1 voor het grootste deel opgebouwd uit plastic onderdelen. Hoewel er een lichte speling zit op de behuizing als je er druk op uitoefent is het niet van zorgelijke aard. Kwalitatief gezien zit de tablet gewoon goed in elkaar. Het scherm is zoals we gewend zijn van Samsung voorzien van Gorilla Glass waardoor het scherm bestand is tegen krassen.
De afwerking van de Galaxy Note 10.1 is ook in orde. Alles sluit netjes en voelt degelijk aan.

De kwaliteit van de S-Pen baart ons wat meer zorgen, ook hier heeft Samsung gekozen voor plastic en dat is misschien wat minder slim. Het pennetje voelt ook wat minder stevig aan en is ook buigzaam. We durven echter niet te veel kracht te zetten op het pennetje omdat we bang zijn dat deze dan breekt. We hadden hier liever gezien dat Samsung had gekozen voor metaal.