3min Devices

Review: Asus Sabertooth Z77

Uiterlijk & I/O-panel

Uiterlijk


De Asus Sabertooth Z77 heeft een zeer opvallende verschijning. Dit komt doordat het grootste gedeelte van het moederbord schuil gaat achter een kap van zwart plastic. Dit is het zogenaamde Thermal Armor, wat speciaal ontworpen is om een zo goed mogelijke airflow te realiseren waardoor warmteverlies wordt bevorderd. Hoe koeler de componenten op het moederbord zijn, hoe beter dat natuurlijk is voor de stabiliteit van het systeem. Deze unieke thermische bewapening is voor Asus overigens niet helemaal nieuw, ook het Sabertooth P67-moederbord was voorzien van zo’n systeem.

Review: Asus Sabertooth Z77

In de ‘Armor’ van het moederbord zitten gaten van verschillende afmetingen waarachter zich bijvoorbeeld de PCI- of DDR-sloten bevinden. Er zijn ook een tweetal klepjes die open geschroefd kunnen worden om de Assistant Fans op het moederbord te monteren. De ene ventilator wordt in de buurt van het I/O-panel gemonteerd en is bedoeld voor afvoer van warme lucht terwijl de andere ventilator juist koele lucht aanzuigt en deze vanaf het midden van het moederbord kan verspreiden door het pantser van het bord.

Persoonlijk vind ik het gebruikte plastic wat goedkoop ogen. Natuurlijk had ik veel liever een pantser van metaal gezien, maar hierdoor was de prijs waarschijnlijk aanzienlijk hoger uitgevallen. Ik denk dat het idee van Asus goed is, ik vraag me echter wel of of dit niet juist averechts gaat werken wanneer de eindgebruiker er voor kiest om de Assistant Fans niet op het moederbord te monteren.

Ook de keuze voor kleuren vind ik in deze Sabertooth-uitvoering wat minder geslaagd. Asus koos er eerder voor om de beige kleur te combineren met componenten die de Iniase kleur ‘Kaki’ droegen. Deze combinatie was apart, maar niet lelijk. Asus heeft nu echter enkel de beige kleur behouden en dat oogt minder mooi.

Review: Asus Sabertooth Z77

I/O-panel


Op het I/O-panel vinden we een relatief klein aantal aansluitingen terug. Dit komt wellicht mede door de ruimte die vereist wordt door de Assistant Fan die vlakbij het paneel gemonteerd kan worden. Er zijn vier USB 2.0-poorten te vinden en evenzoveel USB 3.0-poorten. Asus heeft daarnaast ook twee eSata-poorten geplaatst.

Voor beelduitvoer kan men de keuze maken tussen HDMI of DisplayPort. Voor de uitvoer van geluid zijn er daarbovenop ook nog een optische TOSLINK-aansluiting en zes jack-plugs voor een 7.1 geluidsset. Als laatste zijn er een LAN-poort en een knopje waarmee de BIOS van een reset kan worden voorzien.

Wij missen iets..

Het is niet zo dat er aansluitingen gemist worden waardoor een systeem niet kan werken, maar er is toch wel het één en ander dat op zijn minst opvalt. Zo heeft Asus voor de beelduitvoer enkel een HDMI- of DisplayPort-aansluiting toegevoegd. Geen VGA, geen DVI. Hoewel HDMI steeds meer in opkomst is, was een VGA-poort niet ongewenst geweest. Persoonlijk denk ik dat nog lang niet elke computergebruiker inmiddels is voorzien van een scherm dat één van deze vrij moderne standaarden ondersteunt.

Naast deze opvallende keuze is ook de afwezigheid van een PS/2-poort wel het vermelden waard. Een toetsenbord en muis met USB-aansluiting is al veel langer gemeengoed, maar ook hier betwijfel ik of elke PC-gebruiker al is overgeschakeld op deze multifunctionele standaard. Wat Asus betreft zullen ze wel moeten.