Gebruik
Scherm
De BlackBerry Bold 9790 heeft een 2,45 inch TFT-touchscreen. Als je het schermgrootte vergelijkt met andere smartphones vandaag de dag, dan is dat aan de kleine kant. Ook de resolutie is met 480 x 360 pixels aan de lage kant. Om door het besturingssysteem te navigeren, levert het kleine scherm geen problemen op. Ook de kleuren zien er prima uit: niet bijzonder fel of dof. Foto’s bekijken en websites lezen is geen enkel probleem op de Bold 9790, ook als buiten volop de zon schijnt.
Wat ik wel als minpunt beschouw is de responsiviteit. Het scherm reageert lang niet altijd goed op je opdrachten. Ik ondervond dat ik mijn opdrachten geregeld een tweede of zelfs derde keer moest uitvoeren voordat de Bold 9790 deed wat ik wilde. Weliswaar kun je de aanraakgevoeligheid van het scherm bij de instellingen naar je eigen voorkeur veranderen, maar ook dan blijven de problemen bestaan.

Persoonlijk geef ik de voorkeur om met behulp van de trackpad te navigeren op de Bold 9790. Overigens had ik ook liever gezien dat de trackpad enigszins verhoogd was. Dat geeft toch net iets meer grip op de trackpad. Ook voor de trackpad geldt dat je bij de instellingen de gevoeligheid naar believen kunt instellen.
Internet
Over internetten op de BlackBerry Bold 9790 ben ik niet echt enthousiast. Het laden van websites gaat met horten en stoten. Je moet dan ook geregeld wachten totdat de pagina volledig geladen is. Maar zodra je omhoog of omlaag scrollt, dan begint het laden weer van voor af aan. Op websites die geschikt zijn voor mobiele telefoons had de Bold 9790 minder problemen met laden en navigeren.
Zodra je gaat internetten merk je de nadelen van een klein scherm. Dit kan vermeden worden door het qwerty-toetsenbord achterwege te laten maar RIM houdt nog steeds vast aan dit concept. Voor een goede internetervaring is de grootte van het scherm echter wel degelijk van belang. Daarnaast heeft een touchscreen nauwelijks een toegevoegde waarde als er ook een fysiek toetsenbord en trackpad op het toestel aanwezig zijn. In de praktijk zal het erop neerkomen dat je het leeuwendeel van de tijd met de trackpad zal navigeren, omdat het scherm te klein is om op een prettige wijze met je vingers te bedienen. RIM doet er verstandig aan om volgende keer een keuze te maken tussen een toetsenbord of een touchscreen.

Muziek
Ik heb de muziek getest met zowel de bijgeleverde oordopjes, als de kwaliteit die uit de speakers komt. Op beide terreinen viel de muziekervaring enigszins tegen. BlackBerry staat bij mij bekend als een fabrikant die zijn zaakjes normaal gesproken redelijk op orde heeft als het gaat om muziek. Ik wil niet spreken over een aanslag op je muzikale gehoor, maar ik heb vaak genoeg toestellen in mijn handen gehad waarvan de muziekkwaliteit beduidend beter was.
Te beginnen bij de headset. De kwaliteit van de oordopjes laat te wensen over. Het geluid dat hieruit komt klinkt enigszins blikkerig en ook de lage tonen zijn niet heel erg goed te horen. De bediening is aan de kleine kant, zit te hoog op de kabel bevestigd en is lastig te bedienen. Je voelt bijna niet of je de pauzeknop wel of niet indrukt. Dat merk je eigenlijk pas zodra de muziek stopt met spelen. Over de headset kan ik dan ook niet echt enthousiast zijn.
Dan over het geluid dat uit de speakers komt. De kwaliteit daarvan is behoorlijk goed te noemen, maar niet wat ik ervan verwacht had. Zowel de hoge als de lage tonen klinken prima door deze speakers. Vooral nummers met een flinke bass of kick klinken naar mijn mening prima. Toch hebben de speakers ook een minpunt: de muziek klinkt wat dof en gedempt. De lage tonen vormen duidelijk een zwakke schakel.
Toetsontgrendeling
Ik heb me bont en blauw lopen ergeren aan de toetsontgrendeling. Wat ik in het begin ook probeerde ik slaagde er niet in om de toetsvergrendeling eraf te halen. In eerste instantie tikte ik zachtjes, daarna begon ik steeds harder te drukken, op vrijwel alle plaatsen rondom het slotje. Maar wat bleek nu? Je moet op een heel specifiek plekje aan de bovenzijde van het slotje drukken. Als je hard genoeg drukt hoor je een zacht klikgeluid. Zodoende weet je dat de toetsvergrendeling is uitgeschakeld.

Ik was niet de enige die dit problematisch vond. Ook andere wie ik de telefoon heb voorgehouden en gevraagd of zij de toetsblokkering konden uitschakelen hadden er aanvankelijk moeite mee en zeiden dat de toetsontgrendeling verre van ideaal was. Mijn conclusie over de toetsontgrendeling is dan ook dat deze knap waardeloos is.
Batterij
Over de kwaliteit van de batterij ben ik wel content. Als je het toestel enkel gebruikt om zo nu en dan een website te bezoeken, dan gaat deze vier tot vijf dagen mee. Ben je daarentegen wat actiever en gebruik je de BlackBerry Bold 9790 ook voor andere doeleinden, dan is de batterij tot wel leeg na een dag of twee met een enkele batterijlading. Bij de huidige generatie mobiele telefoons is dat als een noemenswaardige prestatie te bestempelen. Dit is mijn ogen dan ook een pluspunt te noemen.
NFC
Ten slotte beschikt de BlackBerry Bold 9790 over Near Field Communication (NFC). Deze technologie is oorspronkelijk bedoeld om via de mobiele telefoon betalingen te verrichten en data uit te wisselen, maar kan uiteraard ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Daarvoor dien je echter wel over zogeheten Smart Tags te beschikken. Daarmee is het mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde profielen in te stellen. Deze activeer je zodra je met de Smart Tag op de achterkant tikt. Het toestel weet dan dat hij een bepaald profiel met de door jou geprogrammeerde instellingen moet oproepen. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld wil gaan slapen.
Een aardige toevoeging van RIM, maar het had wel gesierd als het Canadese bedrijf ook een aantal Smart Tags had toegevoegd bij het toestel. Dat is helaas niet het geval. Mocht je echt gebruik willen maken van de NFC-functionaliteit, dan zul je eerst Smart Tags moeten aanschaffen.
Beveiliging
Ook aan het veiligheidsaspect heeft RIM gedacht. Vandaag de dag kunnen we steeds meer informatie opslaan op onze smartphones. Als je dan je telefoon kwijtraakt is dat bijzonder vervelend en niet altijd zonder gevolgen. Daarvan hebben we verschillende voorbeelden gezien in het verleden (medewerkers van het ministerie van Defensie USB-sticks en laptops met gevoelige informatie kwijtraken). De Bold 9790 biedt nu ook mogelijkheden om je bestanden te beschermen, zelfs als je je toestel bent kwijtgeraakt.
Daarvoor heeft RIM de applicatie BlackBerry Protect ontworpen. Met deze app is het mogelijk om op afstand je zoekgeraakte toestel te lokaliseren, vergrendelen en data te wissen. Daarvoor heeft RIM de BlackBerry Protect website in het leven geroepen. Ook kun je met deze applicatie je data overzetten naar een ander BlackBerry-toestel, bijvoorbeeld om bestanden uit te wisselen of als je een nieuwe BlackBerry-smartphone hebt. Ook is het mogelijk een back-up te maken van je bestanden zoals je contacten, kalender, sms’jes en favorieten, maar ook je netwerkinstellingen en wachtwoord. Je kunt de Bold 9790 de opdracht geven om dit dagelijks, wekelijks of maandelijks te doen.
Onder Options op het hoofdscherm biedt RIM nog meer mogelijkheden om het toestel en al je bestanden te beveiligen. Zo heeft de Bold 9790 onder meer een ingebouwde firewall en encryptietechnologie. Al met al heeft RIM een breed pallet aan beveiligingsmogelijkheden op de Bold 9790 geïnstalleerd.