5min Devices

Review: Samsung Galaxy TXT (GT-B5510)

Gebruik

Besturingssysteem


De Samsung Galaxy TXT is uitgerust met het Android 2.3.5 (Gingerbread). Weliswaar een iets verouderde versie van Android, aangezien Ice Cream Sandwich al weer enige tijd beschikbaar is, maar wellicht komt Samsung nog met een update. Als je door de verschillende tabbladen heen scrollt merk je dat dit vrij snel en soepel gaat. Van enige vertraging heb je op dat punt nog geen last. Wel merk je dat Android niet altijd goed reageert op je opdrachten.

Dankzij de TouchWiz for Android-skin is het navigeren door de verschillende vensters een koud kunstje. Navigeren is mogelijk door zowel met je vingers over het scherm te vegen of drukken, en met behulp van de trackpad. Daarover zal ik onder het kopje ‘internet’ meer over vertellen. Zoals je gewend bent bij Android-toestellen kun je zelf je eigen hoofdscherm inrichten met apps die je veelvuldig gebruikt. Deze kun je downloaden via de Google Play (voorheen Android Market).

Review: Samsung Galaxy TXT (GT-B5510)

Scherm


Eerlijk is eerlijk: het scherm is niet om over naar huis te schrijven. Bij een low-endsmartphone met een lage resolutie had ik dan ook niet heel veel anders verwacht. De kleuren zien er wel aardig uit, maar echt helder zijn ze niet. In de buitenlucht is het zeer lastig om te zien wat er op je scherm staat, zeker als het zonnetje schijnt. Lekker buiten zitten om te surfen op internet, foto’s schieten of video-opnamen maken is nog een hele opgave als de zon op het scherm schijnt. Als het wat donkerder is zal het minder problemen opleveren. Voor een budgettelefoon mag je van het scherm ook geen wonderen verwachten, maar iets meer is wel welkom.

Internet


Door de aanwezigheid van een 3G- en WiFi-functionaliteit kun je met de Samsung Galaxy TXT lekker op het internet rondsurfen. Dat wil zeggen, als je websites bezoekt die een mobiele versie van hun website hebben. Zodra je een normale site bezoekt, dan merk je dat het surfen er niet beter op wordt. Het laden gaat traag, lezen is erg lastig (ook als je inzoomt) en op en neer scrollen gaat met horten en stoten. Even het laatste nieuws op NU.nl bekijken is geen enkel probleem, maar de opiniepagina van Elsevier lezen is geen pretje. Als je op zoek bent naar een bugettelefoon waarmee je lekker kunt internetten, dan is dit toestel niet de meest voor de hand liggende keuze.

Review: Samsung Galaxy TXT (GT-B5510)
Je kunt zowel met de vinger als met de trackpad door webpagina’s heen scrollen. Om in- en uit te zoomen kun je geen gebruik maken van multitouchtechnologie. Deze feature is alleen voor de mid-range- en high-endmodellen weggelegd. In plaats daarvan verschijnt er rechtsonderin een kleine taakbalk waarmee je kunt zoomen. Deze functie werkt prima om je teksten te vergroten en verkleinen.

Scrollen met de trackpad is een tweede optie, maar niet van harte aan te raden. Dit is te vergelijken met de Tab-functie op een desktop of laptop. Als je deze gebruikt spring je van link naar link. De trackpad doet in feite precies hetzelfde. Dat bladert niet bepaald fijn door je pagina’s.

Een ander puntje dat ik niet onbenoemd wil laten is het downloaden van content. Om de muziekkwaliteit te testen had ik mezelf een aantal korte muziekfragmentjes ge-e-maild en probeerde ik deze op de Galaxy TXT te zetten. Tevergeefs. Ik heb diverse pogingen ondernomen om deze bestanden te downloaden, maar telkens zonder succes. Ook dat is iets waar Samsung niet trots op kan zijn.

Toetsenbord


Over het toetsenbord ben ik wel te spreken. Het typen van een sms’je, WhatsApp-bericht of internetadres gaat zeer goed. Hoewel de toetsen aan de kleine kant zijn, levert dat geen problemen op met typen. Zonder enige problemen toets je het ene webadres na het andere in. Het indrukken van de cijfers en letters gaat niet stroef, zoals op sommige BlackBerry-modellen wel het geval is. RIM kan nog wel wat leren van Samsung als het om het vervaardigen van qwerty-toetsenborden gaat.

Review: Samsung Galaxy TXT (GT-B5510)

Muziek en video


Over de muziekkwaliteit wil ik twee dingen kwijt. Als je muziekbestanden afspeelt en beluistert met oordopjes, dan is de kwaliteit nog best aardig. Vooral de lage bastonen vond ik verrassend goed klinken. Een aangename verrassing die ik niet had zien aankomen. Maar o wee als je de oordopjes ontkoppelt en het geluid vanuit de speakers beluistert. Dat vormt een aanslag op je muzikale gehoor. De speakers aan de achterzijde slagen er niet in om een enigszins fatsoenlijk geluidje te produceren. Muziek klinkt blikkerig en dof. Als mp3-speler zou de Galaxy TXT nog best meekunnen (mits je voldoende opslagcapaciteit hebt), maar als radio is hij waardeloos.

Video’s bekijken via de Youtube-app gaat op zich prima. De kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven, maar ook zeker niet slecht. Persoonlijk vond ik het fijner om in portretmodus naar video’s te kijken. Als je de Galaxy TXT horizontaal houdt wordt het beeld wel erg klein. Ongeacht hoe je het toestel vasthoudt, vanwege het kleine 2,6 inch TFT-scherm is het bekijken van video’s niet van harte aan te bevelen. In dat opzicht heeft de Galaxy Y toch wel een streepje voor op de TXT.