7min Devices

Review: Nokia Lumia 710

Gebruik

Besturingssysteem


Zoals gezegd is de Nokia Lumia 710 uitgerust met het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7.5 Mango. Het is de tweede grote update sinds het verschijnen van Windows Mobile. Dit besturingssysteem was verre van perfect en daarom nam Microsoft opnieuw plaats aan de tekentafel. Dit resulteerde in de komst van Windows Phone 7. Weliswaar een hele verbetering ten opzichte van Windows Mobile, maar door het beperkt aantal updates, enkele softwarematige problemen en het geringe aantal smartphones met dit besturingssysteem was het niet bepaald een kaskraker. Ongeveer een jaar later kwam Microsoft met een nieuwe update die we kennen onder de naam Windows Phone 7.5 Mango.

Eerlijk is eerlijk: het was voor mij de eerste keer dat ik kennismaakte met dit besturingssysteem. Ondanks dit euvel voelde het zeer vertrouwd aan. Intuïtief scrolde ik door de verschillende tabbladen en functies van het toestel. Het hoofdscherm wordt gekenmerkt door interactieve tiles. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een foto van een van je contacten op het hoofdscherm te plaatsen. Tevens zie je in een oogopslag wanneer je nieuwe e-mailberichten hebt ontvangen.

Het besturingssysteem reageert snel en accuraat op al je opdrachten. Ik had op geen enkel moment last van lags of haperingen. Het besturingssysteem verdient dan ook een dikke pluim. Toch heb ik één klein minpuntje hierover. Voor het raadplegen van de gedownloade apps dien je vanaf het hoofdscherm naar links te scrollen. Dan kom je terecht in een soort van configuratiescherm waar je enkele de instellingen kunt wijzigen. Tevens zijn hier alle gedownloade apps opgenomen. Gebruikers die met grote regelmaat applicaties downloaden, dreigen op een gegeven moment het overzicht kwijt te raken tussen de instellingenmenu’s en de apps. Persoonlijk had ik liever een apart tabblad gezien waar al deze apps snel een overzichtelijk waren terug te vinden. Misschien een welkome aanvulling voor een volgende update.

Review: Nokia Lumia 710
Wie geïnteresseerd is om een uitvoerige review te lezen over Windows Phone 7.5 Mango, you’re in luck: Techzine heeft het besturingssysteem uitvoerig onder de loep genomen. Deze review is op deze pagina na te lezen.

Scherm


De Lumia 710 heeft een 3.7 inch TFT-scherm dat beschikt over een resolutie van 480×800 pixels. Door de welgekozen vormgeving kun je het toestel op een comfortabele manier vasthouden en bedienen, zowel in portret- als landschapmodus.

De kleurweergave is prima. Deze zijn niet dof, vaal of zeer fel op het scherm. Voor een TFT-scherm zijn de kleuren helemaal niet slecht. Mocht je nog niet helemaal tevreden zijn, dan is het nog mogelijk om de helderheid aan te passen bij de telefooninstellingen. In mijn ogen was het niet nodig om wijzigingen daarin aan te brengen, omdat de standaardwaarden voldoen voor een goede weergave op het scherm. Door gebruik te maken van een TFT-scherm is de kijkhoek van de Lumia 710 wel kleiner in vergelijking met de Lumia 800.

Dankzij de ingebouwde accelerometer is het mogelijk om websites zowel horizontaal als verticaal te bekijken. Deze reageerde zeer goed op mijn bewegingen, zoals je ook mag verwachten van een degelijke smartphone.

Een minpuntje dat niet onopgemerkt mag blijven is het zich op het beeldscherm als je buiten staat. Bij het maken van de foto’s en de video-opname scheen het zonnetje volop. Op dat moment merk je dat het soms lastig is om te lezen wat er op je scherm staat. Dat is natuurlijk bijzonder vervelend als je tijdens het wandelen je telefoon wil gebruiken.

Internet


Steeds meer consumenten maken gebruik van mobiel internetten. Niet alleen om lekker te browsen als ze bijvoorbeeld in de trein zitten, maar ook om berichtjes te versturen met WhatsApp of te bellen met Skype. En zo zijn er nog -tig andere toepassingen mogelijk. Een goede gebruikservaring en internetverbinding zijn dus essentieel.

Internetten op de Lumia 710 gaat vrij soepel en behoorlijk snel. De multitaskfunctie is zeer gebruiksvriendelijk en werkt goed. Toch zijn er wat minpuntjes waar ik op wil wijzen. Helaas is de ingebouwde webbrowser Internet Explorer Mobile ietwat aan de trage kant. Er zijn diverse andere smartphones op de markt die stukken sneller zijn, maar daar betaal je dan ook voor. Het duurt even voordat webpagina’s volledig geladen zijn. Dit bevordert niet altijd de gebruiksvriendelijkheid van de webbrowser.

Review: Nokia Lumia 710
Ook ondervond ik zo nu en dan problemen met de WiFi-verbinding. Deze viel te pas en onpas weg. Als ik opnieuw verbinding maakte met het draadloze netwerk, werkte alles weer prima.

Hoewel het toetsenbord op het eerste oog wat klein aanvoelt, gaat het typen zeer vlot. Vooral als je het toestel horizontaal vasthoudt. Dit levert wel één nadeel op als je bijvoorbeeld probeert in te loggen op een website. Het toetsenbord neemt in deze positie dermate veel ruimte op het scherm in beslag, dat je eerst naar beneden moet scrollen voordat je het volgende veld kunnen invoeren. Een andere mogelijkheid is om het toestel eerst verticaal te houden en daarna weer horizontaal. Of je voert alles verticaal in. Maar goed, dit is een persoonlijke noot.

Ondanks mijn kritische noten ben ik wel positief gestemd over de internetervaring op de Lumia 710. Hoewel het surfen niet supersnel gaat, is het evenmin een doorn in het oog.

Muziek


Over de geluidskwaliteit van de muziek ben ik wel kritisch. Daar kan ik kort en krachtig over zijn: deze laat nogal te wensen over. Nokia levert twee in-ear oordopjes mee bij de Lumia 710, maar deze zijn van dermate povere kwaliteit dat het een aanslag op je muzikaal gehoor is. Het geluid dat uit de oordopjes komt klinkt dof, blikkerig en gedempt. Het is dan ook aan te bevelen om andere oordopjes aan te schaffen.

De geluidskwaliteit die uit de speaker komt is gelukkig iets beter. Met nadruk op ‘iets beter’, want er zijn meer dan genoeg alternatieven beschikbaar waar de geluidskwaliteit stukken beter is. Maar als je een simpele video via Youtube wil bekijken, dan is het prima te verstaan.

Review: Nokia Lumia 710
Over de locatie van de speaker – aan de achterzijde van de telefoon – zet ik mijn vraagtekens. Telkens als ik het toestel horizontaal vasthield om een video te bekijken of muziekfragment te beluisteren, kon ik het niet helpen dat ik mijn hand telkens over de speaker heen legde. Hierdoor werd ik er telkens aan herinnerd dat ik het toestel op een andere manier moest vasthouden. Verre van optimaal als je het mij vraagt.

Bing


Een groot minpunt van het besturingssysteem is Microsofts zoekmachine Bing. Deze zoekmachine bestaat al enige tijd, maar verkeert nog altijd in de bètafase in Nederland. Als je dus op zoek bent naar een leuk restaurant of informatie over bepaalde personen, dan doe je er verstandig aan om over te stappen naar Google. Zoals een van onze redacteuren in de review over Windows Phone 7.5 Mango treffend verwoordde: "Met Bing blijf je dus voorlopig zoeken, want vinden zul je niet." Daar sluit ik me volledig bij aan. Voer maar eens een zoekopdracht uit met je eigen naam, dan zul je meteen merken waar wij op doelen. Des te opmerkelijker dat deze zoekmachine een eigen knop heeft op de voorzijde van het toestel. Misschien dat Bing ooit nog uit de bètafase zal treden, maar tot die tijd doe je er verstandiger aan om Google te raadplegen voor je zoekopdrachten.

Batterij


Evenals bij de Lumia 800 is de batterij een zwakke schakel bij dit toestel. Bij intensief gebruik kom je met wat geluk de dag door. Nokia kiest in veel gevallen voor accu’s met een mindere capaciteit dan de concurrentie. Actieve gebruikers zullen het toestel dus sowieso dagelijks moeten opladen. Als je het toestel alleen op stand by laat staan, zou die het ongeveer vijf tot zes dagen moeten uithouden met een enkele batterijlading.