Uiterlijk
Design
Terwijl de Lumia 800 als twee druppels water op de Nokia N9 leek, zo heeft de Lumia 710 een geheel eigen design. Het toestel heeft een zogeheten candybar model, zoals verreweg de meeste mobiele telefoons vandaag de dag hebben. De Lumia 710 is 119 x 62.4 x 12.5 mm groot. Met deze afmetingen is de Lumia 710, zoals verwacht, net wat groter en dikker dan zijn slankere broer de Lumia 800. Ondanks zijn grotere formaat is het toestel met 126 gram enigszins lichter dan de Lumia 800.

Zoals gezegd heeft de Lumia 710 een geheel eigen design. Het is een rechthoekig model met afgeronde randen zoals we dat bij geen bij de reeds bekende Windows Phone-toestellen terugzien (denk aan de Samsung Omnia W, de Acer Allegro 310 of de HTC Radar). Nokia heeft niet alleen aandacht besteed aan de vormgeving van de voorzijde: ook de achterkant is dusdanig vormgegeven dat hij lekker in de hand ligt. Als je de Lumia 710 vastpakt, heb je dankzij de enigszins gebogen vormgeving en afgeronde hoeken het gevoel dat je het toestel daadwerkelijk stevig in de handen hebt. Dit ondanks het feit dat het toestel een plastic behuizing heeft. Helaas heeft dit ook een nadeel, namelijk dat het de stevigheid van de Lumia 710 niet ten goede komt. Vanuit ontwerp- en gebruikersperspectief heeft de plastic achterzijde wel een voordeel, maar daar zal ik zodadelijk over spreken.
Voorzijde
Er zijn twee zaken die onmiddellijk opvallen als je de Lumia 710 van de voorzijde bestudeert. In de eerste plaats zijn er drie fysieke drukknoppen terug te zien op het toestel: de back-knop, de home-button en de zoekknop. Als je op deze laatste knop drukt verschijnt Microsofts zoekmachine Bing in beeld en kun je zoekopdrachten invoeren. Bij veel smartphones zijn de fysieke knoppen tegenwoordig vervangen door aanraaktoetsen, maar bij diverse midrange telefoons zien we deze nog geregeld terugkomen. Het tweede punt dat direct opvalt is dat de voorzijde van glimmend plastic is voorzien. Hierdoor is het verschil tussen de voor- en achterkant direct te zien en te voelen.

De Nokia Lumia 710 beschikt over een TFT-scherm terwijl zijn grote broer nog een AMOLED-scherm had. Het prijsverschil tussen beide toestellen moet natuurlijk ergens in zitten: de afwijkende beeldschermen is een van die punten. Het TFT-scherm heeft een resolutie van 480×800 pixels. Dankzij de multi-touchtechnologie is het mogelijk om snel en eenvoudig door websites te scrollen en deze te vergroten en verkleinen.
Tevens heeft de Lumia 710 aan de onderzijde een kleine speaker zitten en een kleine lichtsensor aan de bovenkant. Deze sensor dient om het beeldscherm uit te schakelen als je deze dicht tegen je oor aanhoudt. Zodoende weet de Lumia 710 op een slimme manier energie te besparen zodat het toestel langer op de stand by-modus kan blijven staan. Daarnaast voorkomt het dat je met je gezicht op een toets drukt.
Zijkanten
Laten we beginnen met de bovenkant. Zoals bij zoveel smartphones is hier de aan- en uitknop bevestigd. Naast het in- en uitschakelen van het toestel heeft deze knop nog een tweede functie: vergrendelen. Als je kort op deze knop drukt is de Lumia 710 vergrendeld. Als je hem wil ontgrendelen, druk je opnieuw kort op deze knop en schuif je het beginscherm omhoog. Naast de aan- en uitknop zit de 3.5 mm jack-aansluiting voor je oordopjes. Ten slotte is de micro-USB-aansluiting aan de bovenzijde geplaatst, waarmee het toestel kan worden opgeladen of aangesloten op de computer.

Als je het toestel met het scherm naar je toe gericht houdt, zie je aan de linkerzijkant een kleine inkeping zitten. Nee, dit is geen productiefout van Nokia. Het Finse telecombedrijf heeft deze inkeping bewust gemaakt om het gemakkelijker te maken om de achterzijde van de telefoon los te maken. Dit is nodig om de batterij en de micro-simkaart te plaatsen.
Aan de rechterzijde zijn twee fysieke knoppen terug te vinden: de volumeknop en de cameraknop. De volumeknop (bovenaan) dient om het geluid op je telefoon harder en zachter te zetten, de cameraknop om foto’s te maken met het toestel. Over de kwaliteit van de camera zal ik verderop in deze review nog wat meer vertellen.

Aan de onderzijde ten slotte is een strap te vinden waarmee de Lumia 710 aan een koordje bevestigd kan worden. Ook kun je deze gebruiken om allerlei tierelantijntjes aan je telefoon te bevestigen om zo je toestel van anderen te onderscheiden.
Achterzijde
In tegenstelling tot de Lumia 800 beschikt de Lumia 710 niet over een unibody behuizing. Dat betekent dat je de achterzijde kunt verwijderen om je batterij en micro-simkaart te plaatsen. Vanuit designperspectief biedt de verwisselbare achterzijde een groot voordeel. Bij de Lumia 800 wordt je gedwongen om een kleur te kiezen bij de aanschaf van het toestel. Als je deze kleur na verloop van tijd zat bent, zit je er helaas aan vast. Bij de Lumia 710 zul je niet op dit probleem stuiten. Mocht je de kleur van je toestel zat zijn, dan is het mogelijk om een van de andere felgekleurde backcovers aan te schaffen. Smaak kan immers mettertijd veranderen.

Daarnaast merk je dat de Lumia 710 stevig in de hand ligt als je hem vasthoudt. Dat komt niet alleen door de welgekozen vormgeving, maar ook door de anti-slipcoating die op de achterzijde is aangebracht. Hierdoor creëert Nokia het gevoel dat je het toestel met een stevige grip beetpakt.
Ten slotte heeft de achterzijde een 5 megapixel camera met enkelvoudige LED-flash. Ook is er een heel klein speakertje aangebracht onder de flitser.