Uiterlijk & gebruik
Uiterlijk
Het mag geen verrassing heten dat de Acer Aspire S3 wat weg heeft van zijn grote voorbeeld, de MacBook Air. Er zijn echter voldoende verschillen om de Aspire S3 makkelijk te kunnen onderscheiden van de ultrabook van Apple.
De laptop voelt licht aan en het materiaal waarvan deze vervaardig is, is overwegend goed te noemen. De behuizing van de Aspire S3 is vervaardigd uit een mengsel van magnesium en aluminium. Hoewel de behuizing dus van metaal is, is deze niet bijzonder stevig en voelt deze toch erg aan als een goedkoper materiaal. Volgens Acer zou dit komen door de coating die gebruikt is. Zonde dat Acer wel de moeite neemt om de behuizing te vervaardigen uit een hoogstaand materiaal, maar er dan toch een coating over aanbrengt die dit dan volledig verbergt.


Dichtgeklapt
Als de Aspire S3 is dichtgeklapt valt vooral op hoe vlak de deksel waar het scherm in is geplaatst op. Alleen aan de uiteinden van het deksel is enige bolling te herkennen. Als de laptop dichtgeklapt is, is het overigens nog altijd makkelijk om te zien of deze ingeschakeld is en of de accu wordt opgeladen. De lichtjes hiervoor zitten namelijk in de bovenkant van het scharnier verwerkt, zodat ze zichtbaar zijn wanneer het deksel open én dicht is.
Het scharnier voelt overigens stevig aan en biedt voldoende weerstand wanneer je het scherm open of dicht wil klappen. Ik kan me voorstellen dat de weerstand zoals bij veel systemen na verloop van tijd minder wordt, maar ook dan zal deze nog voldoende zijn om het scherm open te houden in allerlei posities.
De onderkant van de laptop bevat opvallend veel schroefjes, twaalf maar liefst. Iets anders dat opvalt is een vlak van glanzend metaal. Hierachter bevindt zich de harde schijf. Verder is er een klein gaatje waar een paperclip in past, zodat je op een knopje drukt. Doe je dit voor vier seconden, dan wordt een reset gesimuleerd door het systeem, alsof de accu verwijderd werd, een handeling welke door het design niet kan worden gedaan.

Aan de zijkanten vinden we alle aansluitingen. De linkerzijkant bevat een koptelefoonaansluiting terwijl de rechterzijkant een slot bevat waar men SD- en MMC-kaartjes in kwijt kan. Aan de achterkant bevinden zich van links naar rechts de aansluiting voor de oplader, een HDMI-poort en twee USB 2.0-poorten. Verder naar rechts zit een grill waarachter zich een ventilator bevindt.
Opengeklapt
Eenmaal opengeklapt zien we het scherm van 13,3 inch, waarboven zich een webcam met een resolutie van 1,3 megapixel. Helaas is het scherm van matige kwaliteit wat voornamelijk te zien is wanneer er witwaarden worden weergegeven. De pixels zijn vrij groot en je kan ze met het blote oog van een meter afstand nog aardig goed zien. Daarnaast ogen de kleuren ook wat flets.

In het scharnier zit de aan/uit-knop, met daarnaast de reeds vernoemde statuslichtjes van het systeem en de accu. Links van het toetsenbord zit opnieuw een klein gaatje waaronder een microfoontje geplaatst is. Het toetsenbord oogt precies hetzelfde als dat van de meeste laptops van tegenwoordig. Wel vind ik dat de toetsen net wat te ver verzonken zijn om echt lekker te kunnen typen op het toetsenbord.
Onder het toetsenbord bevindt zich het trackpad, wat overweg kan met multitouch-commando’s. Je kan scrollen, zoomen en roteren met twee vingers. Een veeg met vier vingers naar boven geeft het bureaublad weer, een veeg terug naar beneden zorgt er voor dat je schermen weer terugkomen. Een rechtermuisklik met twee vingers zit helaas niet ingebouwd en dit kan je met de standaardsoftware van Elan ook niet zelf instellen.

Binnenkant
Aan de binnenkant van de ultrabook is niet zo veel bijzonders te zien. De meeste onderdelen zijn afgedekt met plastic plaatjes en zodoende is de binnenkant eigenlijk één groot plastic vlak, waarbij alleen de harde schijf te herkennen is omdat deze direct tegen het metalen vlak aan de onderkant is geplaatst, waarschijnlijk om deze van wat extra koeling te voorzien.
Gebruik
Tijdens het gebruik van de Aspire S3 valt op dat de ventilator niet zo stil is als we hoopten. Bij normaal gebruik is er niet veel aan de hand, maar is de ventilator nog net hoorbaar. Bij volle belasting wordt de rotatiesnelheid van de ventilator al gauw opgevoerd en zit je dus mee te genieten van het hoge geluid dat hierbij vrij komt. Het is zeer zeker niet oorverdovend, maar storend kan je het toch wel noemen.
Het gebruik van het systeem is op zich vloeiend. De Aspire S3 start met zijn hybride harde schijf lekker snel op. Helaas gaat het inladen van programma’s in het geval van de goedkope versie niet sneller aangezien er slechts 20 GB aan opslagruimte is, welke gereserveerd is voor het besturingssysteem.
Het trackpad is nog even een puntje van aandacht voor Acer, hoewel het systeem op zich goed werkt is het gedurende de testperiode van Techzine meerdere keren voorgekomen dat het trackpad na een foutieve invoer van een multitouch-commando volledig van slag raakte. De ene keer betekende dit dat elke invoer via het trackpad als een rechtermuisklik gezien werd, de andere keer betekende het dat de cursor gewoon niet meer te bewegen was.

Daarnaast heeft het trackpad een soort "lag" wanneer je een toetsaanslag op het toetsenbord hebt gemaakt. Soms duurt het een paar seconden voordat de trackpad weer reageert, soms moet je eerst een keer klikken om het systeem weer in werking te krijgen. Erg slordig dus.