3min Devices

Review: Acer Aspire S3

Ultrabooks

Omdat ze er nu toch écht aan zitten te komen wil ik graag een deel van dit artikel toewijden aan het begrip ‘ultrabook’, om duidelijk te hebben wat dit nou precies voor een product is en waar deze producten zich onderscheiden van notebooks en netbooks.

Review: Acer Aspire S3

Notebooks


Wat een notebook is, mag duidelijk zijn. Waarschijnlijk heb je er zelf immers ook één. Notebooks hebben normaliter een schermafmeting van 13,3 inch en alles wat daarboven is. De meest gebruikelijke schermafmeting zit rond de 15,4 inch.

Notebooks zijn normaliter voorzien van een conventionele schijf, al zijn rondom dit gegeven recentelijk veel ontwikkelingen vanwege de tekorten aan dit soort schijven en het goedkoper worden van SSD-geheugen. Het probleem met notebooks is dat ze doordat de hardware vaak relatief krachtig is, niet lang met één enkele acculading kunnen.Review: Acer Aspire S3

Netbooks


In 2007 bracht Asus de eerste commerciële netbook uit, de Eee PC. Hoewel deze netbook qua verkoopaantallen een succes werd is de categorie op zich geen blijvend begrip geworden. Dit soort laptops waren bedoeld als mobiele systemen waar je snel een stukje tekst op kan typen of een spreadsheet kan bijwerken. Voor de meesten is een netbook geen algeheel vervangend systeem geweest.

Netbooks zijn zeer klein en qua hardware ook zeer lichte systemen. Daarom kunnen netbooks rekentechnisch en grafisch gezien bar weinig aan en dat is waarschijnlijk ook de grootste reden dat dit soort laptops nooit het verwachtte succes behaalden. De komst van de tablets is echter ook een grote boosdoener geweest.

Review: Acer Aspire S3

Ultrabooks


Dit is dan ook waar ultrabooks maar al te goed op kunnen inspringen. Deze categorie van laptops moet namelijk een slank ontwerp verenigen met meer dan acceptabele prestaties. Dit alles heeft natuurlijk wel een prijskaartje, ultrabooks zijn aanzienlijk duurder dan vergelijkbare laptops omdat het ontwerp en de hardware perfect op elkaar moeten worden afgestemd om problemen met de koeling te kunnen voorkomen.

De term "Ultrabook" is door Intel in het leven geroepen om fabrikanten aan te moedigen om de strijd aan te gaan met Apple’s succesvolle MacBook Air. In principe voldoet de MacBook Air pas sinds de laatste update aan deze term, maar als we het allemaal wat van een afstandje bekijken kan je de eerdere generaties van dit product ook gewoon als ultrabook kwalificeren.

Eisen die Intel aan een systeem stelt om als ultrabook te worden gekwalificeerd zijn voor de eerste generatie als volgt:
  • Het product is minder dan 20 millimeter dik;
  • Het product weegt niet meer dan 1,4 kilo;
  • De prijs ligt rond de 1.000 dollar;
  • Er is geen optische drive aanwezig;
  • Er wordt gebruik gemaakt van SSD-geheugen;
  • Aanwezigheid van Sandy Bridge-processor (i5-2467M of 2557M, i7-2637M of 2677M);
  • Voor grafisch werk wordt gebruik gemaakt van de Intel HD 3000.


Het valt voor de Aspire S3 van dit artikel nog te betwisten of dit écht een ultrabook is omdat er één eis is waar slechts deels aan wordt voldaan en die betreft het SSD-geheugen. Dit model maakt wel gebruik van SSD-geheugen, maar is tevens voorzien van een conventionele schijf. Voor nu zien we dit maar door de vingers.

Komende ultrabook-generaties zullen onder anderen worden voorzien van betere processoren (Ivy Bridge & Haswell) en zodoende een lagere energieconsumptie hebben. Een andere vernieuwing die er met de komende generatie aan zit te komen is de introductie van USB 3.0.