4min Devices

Review: Apple iPhone 4S

Camera

Algemeen


Apple heeft veel aandacht besteed aan de nieuwe camera van de iPhone 4S. Er is flink wat verbeterd aan deze camera. Niet alleen de verhoging van de resolutie, maar ook de lenzen zelf. Zoals ik al wel vaker dan eens heb verkondigd is de kwaliteit van de foto niet alleen afhankelijk van het aantal megapixels dat de sensor aan kan, maar ook van de lenzen die worden gebruikt.

Apple heeft in plaats van een viertal lenzen nu nog een extra lens toegevoegd, wat zorgt voor een scherper beeld. Daarnaast is het diafragma vergroot waardoor er meer lichtinval is wat ten goede komt voor de kleuren in een foto. Door het grotere diafragma kan de iPhone 4S ook beter omgaan met een donkere omgeving.Review: Apple iPhone 4S
De iPhone 4S is uitgerust met de standaard foto-applicatie van iOS, maar er zijn natuurlijk talloze applicaties te downloaden in de App Store. De foto-applicatie van de 4S heeft weinig opties en er is qua opties ook helemaal niks toegevoegd. Onder de motorkap echter wel, zo is er nu gezichtsherkenning en kan de camera ook bijvoorbeeld automatisch een groepsfoto herkennen.

De camera is daarnaast ook ontzettend snel, zoals Apple ook maar al te graag duidelijk maakte tijdens de keynote over de iPhone 4S. De camera-applicatie is op te starten vanuit de lockscreen door dubbel te klikken op de home-knop. Na iets meer dan een seconde is het al mogelijk om je eerste foto genomen te hebben. Vervolgens kan je elke halve seconde een foto nemen. Ter vergelijking illustreerde Apple dat het 2,0 seconden kost om een Samsung Galaxy S II zijn eerste foto te laten nemen en elke foto erna kost je nogmaals 1,8 seconden. In de tijd dat je één foto hebt genomen met de Galaxy S II heb je nog net geen drie foto’s genomen met een iPhone 4S.

Foto’s


De iPhone 4S heeft, net als de iPhone 4, de mogelijkheid om foto’s te schieten met behulp van HDR, wat staat voor High Dynamic Range. HDR zorgt er voor dat foto’s zowel een donkere schaduw als een heldere lichte kant kunnen hebben. Dit wordt bij de iPhone bereikt door een foto te nemen met verschillende witbalansen. Het nadeel van HDR is dat er in feite drie foto’s worden geschoten welke vervolgens worden samengevoegd, waardoor er ghosting kan ontstaan bij bewegende objecten in de foto’s, door het tijdsverschil tussen de drie foto’s.

De twee onderstaande foto’s zijn om te illustreren wat HDR voor verschil kan maken. Merk op dat de tweede foto duidelijkere schaduwen heeft.

Review: Apple iPhone 4S Review: Apple iPhone 4S
Links zonder HDR, rechts met HDR.


Review: Apple iPhone 4S
Binnen, genomen met slechte belichting en flitser.

Review: Apple iPhone 4S
Buiten, van dichtbij.

Review: Apple iPhone 4S
Buiten, van veraf.

Review: Apple iPhone 4S
Buiten, zelfde standpunt, volledig ingezoomd.


Video’s


De iPhone 4S is in staat om video’s op te nemen in 1080p-resolutie, wat op het moment de hoogste resolutie is voor de meeste TV-schermen. De video’s worden opgenomen in 30 FPS en dankzij de gyroscoop die ook al in de iPhone 4 zat is er een stabilisator aanwezig, waardoor de opnames een rustiger beeld zullen opleveren.

In mijn eigen video is dit laatste ook duidelijk terug te zien. Bij veel andere telefoons die geen stabilisator bezitten zie je dat het beeld best wat trilt. De video van de iPhone 4S is afgezien van de snel rijdende auto’s een zeer rustige opname zonder veel trillingen.

Qua framerate is er weinig te zeuren, de auto’s bewegen vrij vloeiend voorbij, al had het altijd beter gemogen, maar dat kan ik natuurlijk blijven herhalen.