Uiterlijk en gebruikservaring
Uiterlijk
Wat gelijk opvalt aan de AT100 is dat de behuizing bijzonder robuust is. In vergelijking tot de Samsung Galaxy Tab 10.1 die onlangs is uitgekomen, is de AT100 bijna tweemaal zo dik en dat is nogal wat.
Als je de AT100 in de hand neemt, maakt de omvang ervan echter niet zo veel uit. Op de één of andere manier voelt het zelfs best prettig aan om een wat dikkere tablet in de handen te hebben. Hetgene dat steekt heeft echter wel een direct verband met de omvang en dat is het gewicht van de AT100. Met een gewicht van tegen de 800 gram is de AT100 de zwaarste tablet die ik in handen heb gehad. Zo weegt de Galaxy Tab 10.1 bijvoorbeeld nog geen 600 gram. De AT100 is een derde zwaarder.

De AT100 heeft aan de voorkant natuurlijk het grote scherm zitten. Dit scherm oogt wat donker en flets. Met de helderheid volledig omhoog blijft de fletsheid echter nog altijd aanwezig. Het scherm is ondanks een evengrote resolutie als de Galaxy Tab 10.1 duidelijk minder goed. Dit komt voornamelijk doordat het scherm weinig diepte in de kleuren meegeeft.
Boven het scherm bevindt zich een camera met een resolutie van 2 megapixel. Naast de camera bevindt zich een activiteitsindicator en een microfoon. Rechts van het scherm heeft Toshiba een statusindicator geplaatst. Deze indicator geeft aan of de tablet in is geschakeld, ook wanneer het scherm uitstaat. Hieronder zit een indicator voor de batterij, als laatste is er ook een WiFi-indicator geplaatst.

Aangezien er Android 3.1 op de AT100 is geplaatst, is de aanwezigheid van fysieke knoppen op de voorkant van de tablet niet meer nodig. Er zijn dan ook geen toetsen te vinden op de voorkant van de AT100.
Ditzelfde kan niet worden gezegd over de zijkanten van de tablet, waar we een flink aantal knoppen, schuifjes en aansluitingen kunnen waarnemen. Zo zit er aan de bovenkant een schakelaar, waarmee de kap van de AT100 vergrendeld kan worden. Deze schakelaar kan makkelijk verward worden met een rotatieschakelaar. Aan de onderkant zitten twee aansluitingen, voor de adapter en een microfoon of koptelefoon, of een combinatie ervan. Verder zit hier ook een klepje waarachter een fullsize HDMI- en USB-poort te vinden is, alsook een micro USB-poort.


Aan de linkerzijkant vinden we een aan/uitschakelaar met eronder een volumeknop en nog een schakelaar, ditmaal wél voor de beeldrotatie. Helemaal onderaan deze zijde zit een SD-kaartslot, geen Micro-SD-slot zoals we gewend zijn, maar een fullsize slot.
De rechterzijkant is voorzien van een klepje waarachter een dock-aansluiting is geplaatst. Dit klepje is helaas niet voorzien van een mechanisme waardoor het klepje aan de tablet vast blijft zitten, maar kan dus volledig verwijderd worden. Grote kans dat het klepje makkelijk kwijtraakt.


Het is erg verruimend dat de achterkant van de tablet verwijderd kan worden. Dit betekent ook dat de accu handmatig vervangen kan worden. Er zitten tevens acht schroeven in de achterkant, waardoor de tablet zelfs nog verder geïnspecteerd kan worden.
Gebruikservaring
De gebruikservaring op de Toshiba AT100 is goed. De tablet reageert snel en we kunnen geen gestotter vaststellen. Dit mag ook wel, gezien de hardware. Dat de tablet zo dik is heeft natuurlijk ook te maken met de hardware van het systeem, want ook de aanwezige videokaart is vrij zwaar te noemen. Natuurlijk hopen we hier wat van terug te zien in onze benchmarks.
Zoals gemeld is het scherm niet van topkwaliteit. Het blijft echter niet alleen bij een matige kleurweergave, ook de coating is niet om over naar huis te schrijven. Vingervlekken blijven ontzettend makkelijk staan en de coating weerspiegelt erg goed wat de beeldkwaliteit dan weer niet ten goede komt.
Toshiba heeft vrijwel geen enkele aanpassing gemaakt aan de Android-interface van Google. Persoonlijk heb ik hier ook helemaal geen bezwaar tegen. De standaard Google-skin oogt prima, rustig voornamelijk. Veel fabrikanten ontwikkelen een skin met allerlei schreeuwerige kleuren en nutteloze effecten, terwijl de Google-skin juist lekker rustig en volwassen oogt. Daarnaast zijn de meeste functies die andere fabrikanten verzinnen regelmatig vrij nutteloos en daarom alleen maar irritant te noemen. Toshiba heeft er wat mij betreft dan ook goed aan gedaan om Android gewoon in zijn waarde te laten en de tablet niet te voorzien van allerlei gekke foefjes.

Wat betreft software is er weinig noemenswaardigs door Toshiba toegevoegd. Nu moet ik opmerken dat wij een review-exemplaar hebben gekregen van Toshiba. Het kan zijn dat de winkelversie van extra software wordt voorzien.