3min Devices

Review: MSI A75MA-G55

Features

Review: MSI A75MA-G55

Military Class II

Zoals we bij het bespreken van de verpakking al even aangaven, lijkt MSI erg trots te zijn op de Military Class II-componenten. Ongeveer de helft van het oppervlak van de doos is er immers aan toegewijd.

En niet onterecht: de cijfers die MSI over de Military Class II-componenten noemt zijn immers ook niet voor de poes. Zo zouden de Hi-c condensatoren acht maal langer mee moeten gaan dan traditionele condensatoren. We hebben dan ook nog nooit meegemaakt dat deze kapot gingen bij MSI-borden met dit kenmerk, terwijl het vroeger toch wel eens voor wilde komen dat een condensator knapte, vooral bij het overklokken.

Verder zijn er ook Chokes van Ferriet, welke 30 procent meer capaciteit leveren, wat een betere efficiëntie in verbruik en hogere overklok-resultaten moet kunnen opleveren.

Als laatste zijn er ook nog de solid condensatoren, welke ontworpen zijn om lang mee te gaan. Uit tests van MSI blijkt dat de gebruikte condensatoren normaliter meer dan 10 jaar mee kunnen, onder volle belasting nog wel. Zo lang zal dit moederbord vaak niet gebruikt worden.

Winki 3

MSI levert tegenwoordig met een groot deel van haar moederborden het besturingssysteem Winki 3, wat een eenvoudig OS is waarmee men makkelijk op internet kan surfen, chatten, data beheren en documenten en foto’s kan aanpassen. Het is een gratis OS en het start snel op. Kan je nog eens van pas komen als je Windows-installatie het op het meest onhandige moment begeeft.

i-Charger

Met i-Charger is het mogelijk om verschillende USB-apparaten zoals een iPad, iPhone of andere mobiele telefoon snel op te laden.

Review: MSI A75MA-G55

BIOS

Om kosten te besparen heeft MSI er voor gekozen om niet echt uit te pakken met de BIOS. Deze is wel deels aan te sturen via de muis, maar vitale onderdelen als schuifbalken in menu’s zal je toch echt te lijf moeten gaan met een toetsenbord aangezien slepen en scrollen simpelweg niet werkt.

Persoonlijk vind ik het een misser van MSI, wat mij betreft was men beter bij een normale BIOS gebleven in plaats van een UEFI BIOS waarin half werk wordt afgeleverd. Hoewel we spreken over een nog niet complete BIOS-versie kunnen we na navraag wel met zekerheid zeggen dat deze qua gebruik weinig zal veranderen, slechts onder de motorkap.

Voor de consument is een UEFI BIOS normaliter een uitkomst. Het is makkelijker in gebruik en ziet er mooier uit. Deze BIOS oogde echter als een BIOS zoals we die de afgelopen decennia hebben moeten aanzien (blauw met grijs dus) maar deze was wel (deels) met de muis te besturen. Mijn oordeel: doe het niet of doe het goed!