3min Devices

Review: Asus F1A75-M Pro

Features

TPU

Met behulp van de TPU-chip die Asus heeft verwerkt in dit moederbord is het mogelijk om de processor op automatische wijze te overklokken binnen veilige marges. Dit kan je doen door middel van het overzetten vcan de schakelaar op het moederbord, maar tevens via AI suite II, welke op de CD bij het moederbord staat.

Wij hebben deze functie uitgeprobeerd en inderdaad, het maakt verschil. Echter, bij het omzetten van de switch bemerkten we na de eerste boot dat de base clock slechts 3 MHz omhoog was gezet, wat met een multiplier van 29 een overklok van slechts 87 MHz betekent. Dat is een overklok van slechts 3 procent, wat niet al te veel genoemd mag worden.

Natuurlijk moet Asus zich wel binnen de veilige marges houden, maar toch. MSI pakt het bijvoorbeeld grondiger aan met OC Genie, waarbij de percentages toch al gauw richting de 10 procent lopen. Daarnaast ben ik van mening dat de OC Genie knop van MSI ook een stuk begrijpelijker en beter vindbaar is dan de schakelaar die Asus gebruikt.

Zoals gezegd kunnen we echter ook met behulp van AI Suite II van Asus aan de gang gaan. Na het installeren van de software kan de ‘Auto tune’-functie worden gestart en kunnen er twee verschillende modi gekozen worden, namelijk ‘Fast’ en ‘Extreme’. Na het inschakelen van één van deze twee opties zal de computer één of meerdere keren opnieuw opstarten en verschillende instellingen testen om uiteindelijk tot een eindresultaat te komen.

De Fast-instelling komt uit op hetzelfde resultaat als met de switch, bij de Extreme-functie komen we uiteindelijk uit op een overklok van 9 procent, ofwel 261 MHz meer dan standaard, wat neerkomt op 3,161 GHz.

Asus maakt voor deze functie overigens exclusief gebruik van het verhogen van de Base Clock, de multiplier wordt volledig ongemoeid gelaten.

Review: Asus F1A75-M Pro
De EPU- en TPU-schakelaars


EPU
Naast TPU is er ook EPU, wat een milieubewuste functie is die Asus inbouwt om een systeem zuiniger te maken. Dankzij deze functie wordt de multiplier automatisch verlaagd, wanneer het systeem niet zwaar belast wordt. Als de gebruiker weer meer begint te vragen wordt de multiplier weer omhoog gedraaid.

Het resultaat is dus een veel zuiniger systeem, want het komt er op neer dat de multiplier op rustige momenten wordt teruggedraaid naar 8x, waardoor de kloksnelheid ook wordt verlaagd naar 800 MHz. Het energieverbruik is dan slechts 30 Watt, terwijl dat met de volle multiplier al gauw het dubbele bedraagt. Het levert dus een zuiniger én stiller systeem op.

EPU is overigens out-of-the-box standaard ingeschakeld. een goede keuze van Asus.

UEFI BIOS

De BIOS van dit moederbord vereist wat extra aandacht. De UEFI BIOS is inmiddels al een redelijk ingeburgerd fenomeen. We zijn natuurlijk te spreken over het gebruiksvriendelijker maken van een systeem dat voor de meeste mensen nogal afschrikwekkend zal ogen.

Asus heeft hier in principe wederom prima werk afgeleverd, ware het niet dat de BIOS niet volledig functioneert. We kunnen immers de muis gebruiken als invoerapparaat, maar deze beweegt slechts over een horizontale as, terwijl we natuurlijk ook verticaal willen bewegen om gebruik te maken van het hele scherm, waar de layout van de bios overigens ook voor gemaakt is! Op het moment van schrijven is er geen nieuwere versie van de BIOS te verkrijgen, wellicht dat Asus het probleem nog oplost, maar naar onze informatie zijn de eerste consumenten-exemplaren ook al in omloop met deze zelfde BIOS-versie.