Nieuwe look
Ook onderdeel van GNOME 3 is een nieuwe look. Een goede verandering die erg nodig was, want het standaard GNOME 2-thema kon anno 2006 al niet meer, maar toch is het ze gelukt om het nog vijf jaar met hetzelfde thema vol te houden.Wat we nu zien is een professionele en mooie interface. Rustige scrollbalken, nieuwe laadbalken, een fris nieuw lettertype, nieuwe pictogrammen en een goede rustige kleurstelling. Toch heb ik ook hier weer wat op aan te merken. De titelbalken hebben namelijk veel te veel padding en verspillen nogal wat ruimte in een desktop die juist ruimte zou moeten besparen.
Een ander, toch wat kleine issue die ik heb met de nieuwe UI, is dat alle applicaties standaard, als ze actief zijn, een gradient hebben, van bijna wit naar iets grijzer. Dit ziet er erg mooi uit, maar helaas verdwijnt het effect compleet als de applicatie niet actief is. Dan wordt de gradient abrupt afgebroken na de titelbalk en verdwijnt het effect compleet. Het ziet er echt behoorlijk lelijk uit en verpest wat verder een zo mooie desktop is.

Ook nog niet zo goed uitgewerkt, zijn de zogenaamde sheets geleend vanuit Mac OS X. Dit zijn vernieuwde dialoogvensters en deze werken echt voor geen meter. Het eerste probleem ligt bij oude applicaties, zoals bijvoorbeeld Mozilla Firefox. Klik je daar bijvoorbeeld op Help en dan op About Firefox, dan krijg je een mooie sheet te zien met welke versie je draait.
Maar wat doet zich nu voor: sheets hebben geen sluitknoppen en gezien Firefox geen sluitknop heeft ingebouwd op de sheet, kun je op het eerste gezicht de sheet niet sluiten. In plaats daarvan moet je met de rechtermuisknop op de sheet klikken en dan kiezen voor Close. De eerste keer dat ik dit zag, gebruikte ik de System Monitor om het Firefox-proces te beëindigen, omdat ik deze optie even was vergeten. Het is dus niet echt gebruiksvriendelijk en verplicht alle applicatie ontwikkelaars om zich goed te verdiepen in GNOME 3, om dit soort problemen en irritaties op te lossen.

Het tweede probleem ligt in het verschijnen van deze sheets. In OS X verschijnen ze altijd over de applicatie die het sheet opent, maar niet in GNOME. Nee, in plaats daarvan verschijnen sommige sheets gewoon linksboven, onder een compleet andere applicatie, iets wat gebeurt bij het installeren van een applicatie. Ik dacht serieus meerdere malen dat dit installatieproces gecrasht was, totdat ik per ongeluk Mozilla Firefox sloot (want minimaliseren is niet mogelijk…) en zag dat er een sheet was dat om mijn toestemming vroeg om verder te gaan met de installatie.
Wat me tenslotte opvalt, is dat oude applicaties nog alle GNOME 2-widgets (scrollbalken, laadbalken etc.) gebruiken. Ik weet niet of het onmogelijk was om zoiets te maken of dat ze het gewoon vergeten zijn, maar echt mooi is het niet.
Qua standaardapplicaties die GNOME meelevert, is overigens niet heel veel veranderd. Het merendeel van de applicaties is overgezet naar GTK3+ waardoor ze er dus mooi uitzien met de nieuwe look (zoals Rhythmbox, Empathy en Evolution), maar verder is er niet veel veranderd.
Overigens is er nog een ernstig probleem met GNOME 3. De pictogrammen van applicaties die vroeger in het systeemvak draaiden, worden nu rechts onderin het scherm verborgen. Alleen als je met je muis die hoek helemaal ingaat, verschijnen alle draaiende applicaties. Niet alleen is dit inconsistent (ten slotte staan er al systeemvakpictogrammen rechtsboven op het scherm), ze worden ook nog eens standaard verborgen. Nog erger is dat Empathy, de standaardchatapplicatie van GNOME 3, hierin verborgen wordt. Je mag toch verwachten dat die applicatie het ‘standaardsysteemvak’ zou gebruiken.

Table of contents
- 1. Introduction
- 2. GNOME Shell (1)
- 3. GNOME Shell (2)
- 4. Nieuwe look
- 5. Unity
- 6. Conclusie