3min Devices

Review: GNOME 3

GNOME Shell (2)

Misschien ben ik nu aan het mierenneuken en moet ik niet zeuren. Ik heb me namelijk vrij snel aangepast en het wende allemaal snel. Het navigeren via het toetsenbord werkt echt fijn en vaak ben je ook bezig met het toetsenbord, dus dan is het navigeren een fluitje van een cent. Met de muis viel het ook allemaal wel mee. Als je eenmaal weet waar je favorieten in de launcher zitten, navigeer je er erg snel naartoe.

Wat overigens ook veranderd is, zijn de minimaliseer- en maximaliseerknoppen. Deze zijn namelijk verwijderd. Ook hier zul je in het begin last van krijgen, namelijk om even een applicatie te minimaliseren om te wisselen naar een andere. En ook hier zul je moeten wennen om het anders te doen (namelijk weer via de overviewmodus). De redenering zal zijn geweest dat het gebruikers verwart omdat het eigenlijk niet in de workflow past (vraag me niet naar de argumentatie maar volgens mij komt bij GNOME alles uit op verwarring en dus wordt het geschrapt).

Review: GNOME 3

Om nog maar te zwijgen over de ronduit idiote beslissing om alleen nog slaapstand standaard als afsluitoptie te hebben. Je moet namelijk ALT ingedrukt houden om de computer echt af te sluiten of opnieuw op te starten. Het is te belachelijk voor woorden en het grappige is dat de ontwikkelaars bij deze beslissing blijven.

Hoewel ik respect heb voor de missie van GNOME (namelijk ervoor zorgen dat de gebruiker de configuratieopties niet nodig heeft, door de interface zo simpel mogelijk te houden, in plaats van KDE’s missie om zoveel mogelijk opties in één rechtermuisknopmenu te stoppen), zijn de ontwikkelaars in GNOME 3 nogal doorgeslagen, zo lijkt het. Of ze hadden er geen tijd voor, dat kan natuurlijk ook.

Review: GNOME 3

Daarnaast mist er nog meer: of ook hier weer het de ontwikkelaars niet gelukt is of omdat ze het niet nuttig vonden, ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat deze GNOME 3-versie geen ondersteuning heeft voor snelkoppelingen op de desktop.

Ook aardig afgezwakt zijn de systeeminstellingen. Het is standaard niet mogelijk om van thema te veranderen (geen zorgen, het is HTML en CSS dus thema’s zullen snel genoeg verschijnen en er zijn al configuratieprogramma’s beschikbaar). Verder is het niet mogelijk om een screensaver te kiezen, de lettertypes te wijzigen en een ander kleurenschema te kiezen. Vooralsnog is het onduidelijk of dat deze opties standaard ooit nog terug zullen komen of dat ze gewoon niet af waren voor GNOME 3.

Wat overigens wel weer erg goed bevalt, is het notificatiesysteem in GNOME 3. Notificaties verschijnen midden onderaan op het scherm. Een erg goede plek waar meestal niets spannends gebeurt. Het wordt echter pas interessant met Empathy, want via de notificaties is het mogelijk om een chatgesprek te voeren. Een erg handige functie.

Review: GNOME 3