6min Devices

Review: Acer Iconia Tab A500

Android 3.0

Android 3.0


Gezien de Iconia Tab van Acer de eerste tablet is die wij op de redactie ontvingen met daarop Android 3.0 zullen wij hier op deze pagina extra aandacht aan besteden. Android 3.0 is per slot van rekening speciaal ontwikkeld voor de tablets en verdient daarom ook wat extra aandacht.

Als eerste kijken we naar de indeling van de homescreens. Net als bij de vorige versies van Android maakt ook versie 3.0 gebruik van homescreens. In Honeycomb heb je de beschikking over vijf schermen waarvan een je thuisscherm is. Google vult deze standaard homescreen met allerlei applicaties en laat de resterende vier screens volledig leeg zodat je die naar eigen smaak en inzicht kunt inrichten.

Review: Acer Iconia Tab A500

Honeycomb mikt met de nieuwe interface op een vereenvoudigd uiterlijk en een betere gebruikerservaring. Bij gebruik liepen wij echter juist tegen verwarring en irritaties aan. Zo zal je niet alles op de vertrouwde plek vinden zoals je dat gewend bent bij je Android smartphone.

Wanneer wij naar de posities van verschillende basisfuncties kijken op het homescreen zien wij dat deze verspreid zijn over het scherm en in sommige gevallen op onnatuurlijke plekken staan. Wanneer we linksboven beginnen vinden we daar de zoekfunctie van Google. Wanneer we vervolgens opschuiven naar rechtsboven vind je daar een shortcut naar de lijst met toepassingen en applicaties. Vervolgens vind je rechtsonder de tijd, verbinding, accustatus en notificaties en als laatste vind je linksonder de knoppen Terug, Home en Actieve toepassingen.

Review: Acer Iconia Tab A500

Door overal toepassingen en shotcuts te plaatsen in naar mijn mening het overzicht een beetje kwijt. Waar je bij voorgaande versies klakkeloos alles blind weet te vinden is het overzicht bij de interface van versie 3.0 ver te zoeken. Dit is erg jammer aangezien Android gewoon een erg goed besturingssysteem is en dat nu een beetje wordt verpest door de layout indeling. Wat ons betreft had Google het mogen houden bij een vertrouwde lay-out waar bijvoorbeeld de klok, verbinding en accustatus rechtsboven is te vinden. Plaats vervolgens linksonder vijf kleinere knoppen met de functies: Toepassingen, Home, Terug, Actieve toepassingen, dan zou het geheel al een stuk vertrouwder en natuurlijk aanvoelen.

Het meest irritante is nog wel de knop met toepassingen, deze is namelijk niet helemaal rechtsboven gepositioneerd maar net een paar centimeter naar links, waardoor je die niet zo snel blind kan vinden.

Wanneer we naar de lijst van toepassingen kijken zien we jammer genoeg dat Google ook hier deze nieuwe (rare) indelingen heeft doorgetrokken. Zo vind je rechts of links, afhankelijk van welk scherm er zichtbaar is, verschillende iconen welke een categorie uit moeten beelden. Jammer genoeg kregen wij dit niet vastgelegd middels een screencapture.

Review: Acer Iconia Tab A500

Google heeft besloten om het fabrikanten niet toe te staan om een eigen schil te plaatsen over Android 3.0 en daardoor ziet het er voorlopig niet naar uit dat er een tablet komt met een verbeterde interface met Android Honeycomb, ook is in de eerste preview van Android 3.1 nog geen verbetering te vinden. Google doet dit volgens eigen zeggen om de defragmentatie van Android tegen te gaan maar op deze manier kunnen fabrikanten zich ook een stuk moeilijker onderscheiden van elkaar. De hardware van de meeste tablets is vrijwel gelijk en qua software worden de limitaties ook steeds groter.

Hoewel wij niet altijd voorstander zijn van alle custom interfaces die worden gebouwd door de diverse ontwikkelaars hadden wij het dit keer wel graag gezien. Er zijn namelijk wel fabrikanten die op de smartphone markt duidelijk hebben bewezen een goede interface te kunnen maken.

Door het plaatsten van aanraakgevoelige buttons maakt Google het wel mogelijk voor fabrikanten om minder fysieke knoppen te plaatsen. Met die reden vinden we slechts drie fysieke knoppen op de Iconia Tab. Een ontwikkeling die het design en de "strakheid" van tablets wel weer goed doet.

Review: Acer Iconia Tab A500

Doordat Android in essentie nooit bedoelt was voor tablets moest Google het afgelopen jaar flink aan de gang om het besturingssysteem geschikt te maken voor tablets. De eerste stabiele versie lijkt er nu te zijn maar Google heeft nog een lange weg te gaan om het te perfectioneren. Google heeft zelf besloten om de source code nog niet vrij te geven van Android 3.0 omdat het nog niet tevreden is met de kwaliteit en de stabiliteit van de code.

Met Android 3.0 heeft Google flink wat problemen gehad maar het bracht ook nieuwe mogelijkheden. Zo kreeg Google bijvoorbeeld te maken met nieuwe hardware, moest de resolutie flink omhoog en moest het ruimte maken voor meer iconen op de homescreens. Een ding wat wel duidelijk naar voren komt is dat Android 3.0 niet zal draaien op tablets met wat mindere hardware aan boord.

Hoewel de indeling van de interface veel te wensen over laat, heeft Google wel geprobeerd het er allemaal wat mooier en gelikter uit te laten zien. Dat is voor een groot deel wel gelukt, alleen je merkt wel dat de interface nog niet helemaal soepel draait. Terwijl de hardware specificaties van deze tablet toch echt niet slecht zijn. Android 3.0 is dan ook een stuk zwaarder dan de smartphone versies. Dit is iets wat Google wellicht nog kan verbeteren in de aankomende updates, Google heeft aangegeven dat versie 3.1 al een stuk soepeler zal draaien.

Als we dan verder gaan kijken dan kunnen we stellen dan de applicaties wel gewoon soepel worden opgestart en over het algemeen lekker snel werken. Ook worden de apps die eigenlijk niet geschikt zijn voor tablets netjes weergegeven. Iets wat ons brengt op het volgende probleem.

Review: Acer Iconia Tab A500

Er zijn momenteel nog maar weinig applicaties die specifiek zijn ontwikkeld voor Android versie 3.0. Dit zal echter snel veranderen wanneer de stroom aan tablets met Android 3.0 op gang zal komen maar op dit moment zijn er enkele tientallen applicaties welke geschikt zijn voor tablets. De applicaties die speciaal ontworpen zijn voor Android 3.0 zien er in de meeste gevallen wel goed uit.

Het enige probleem is dat je die apps ook moet kunnen vinden en dat is iets waar de Android Market duidelijk in te kort schiet. Er is nog geen filter mogelijkheid op tabletapplicaties. Als je gaat zoeken in de market wordt je dus overspoelt met smartphone apps, maar dat is toch een stuk minder mooi dan een echte tablet app. Hier zal Google dus ook op korte termijn verandering in moeten brengen.