Korte beschrijving
Verpakking
ASRock gebruikt sinds kort dozen die een metalen uiterlijk hebben. Persoonlijk vind ik ze wel strak vormgegeven en er is duidelijk in het wit te zien om welk product het gaat.

De accessoires die worden meegeleverd zijn een I/O-afdekplaatje, een CD met drivers en wat SATA-kabels (waarvan één geschikt is voor SATA-600). Natuurlijk ontbreekt een beknopte handleiding ook niet.

Compact
De ASRock E350M1/USB3 kent een mini-ITX formaat, wat hierbij neerkomt op een grootte van 17 bij 17 centimeter. Erg compact dus terwijl het I/O-paneel menig ATX-moederbord overstijgt qua aansluitingen.

Het ASRock moederbord kent een gevarieerd kleurenschema waarbij de hoofdmoot bestaat uit wit, blauw en grijs. Alle condensatoren op het moederbord hebben een vaste kern waardoor ze doorgaans een langere levensduur kennen dan traditionele condensatoren.

Waarbij het MSI-moederbord nog één koelbok had heeft deze ASRock er twee: één voor de APU en één voor de A50M FCH. Beide hebben een grootte van een gemiddeld Northbridge-koelblok en eerstgenoemde wordt daarnaast actief gekoeld door een kleine ventilator.

Deze koelblokken zitten aan het moederbord vast door middel van pushpins. Hierbij komt al gelijk naar voren dat er redelijk veel speling aanwezig is; de koelblokken zijn makkelijk heen en weer te bewegen.
Het installeren van andere koeling wordt bemoeilijkt door het feit dat koeling voor deze montage-gaten slechts beperkt verkrijgbaar is. Ook een andere ventilator installeren is niet echt een keuze omdat de kleine ventilator even groot is als het koelblok zelf.
Het zou misschien wel mogelijk zijn als er een behuizing wordt gebruikt die net boven de koelbokken plaats biedt voor een ventilator.

Het moederbord heeft vier SATA-600-aansluitingen, maar RAID wordt echter niet ondersteunt door de FCH. Vlak naast deze aansluitingen zitten de twee DDR3-DIMM-sloten, waarbij het dus niet mogelijk is om dual-channel te draaien door de beperking van de chipset.

Onderaan het moederbord zit tevens een PCI-e 16x-slot. Ook bij de ASRock is deze gelimiteerd tot vier lanes, maar het is dus wel mogelijk om een iets betere videokaart of I/O-controller te plaatsen.

Waarbij de MSI nog een P4-aansluiting nodig had voor zijn voeding kan deze ASRock het af met alleen de 24-pinnige ATX-aansluiting. Opzich wel handig want niet alle Pico-PSU’s worden geleverd met een P4-stekker.

Zoals al eerder was aangehaald: het I/O-paneel van dit ASRock-moederbord (en eigenlijk alle op Brazos-gebaseerde moederborden) is gevuld met tal van aansluitingen.

Zo zien we twee USB 3.0-poorten en vier USB 2.0-poorten. Video-aansluitingen zijn er in de vorm van DVI, HDMI en VGA. Ook is de bekende PS/2-aansluiting aanwezig voor een muis of toetsenbord. ESATA en Gigabit Ethernet ontbreken tevens niet en er zijn vijf-jack-aansluitingen en één digitale S/PDIF-uitgang voor de audio.

Voor de audio heeft ASRock gekozen voor de ALC892 van Realtek en de Gigabit Ethernet wordt mogelijk gemaakt door de RTL8111E van dezelfde fabrikant.
Zoals je ziet is dit erg uitgebreid; voor mensen die dit platform willen gebruiken voor HTPC-doeleinden zullen dit dan ook met een warm ontvangst verwelkomen.
Opvallend is wel dat aan de uiterst linkerzijde er nog ruimte is en gaten zijn vrij gemaakt voor wat lijkt op aansluitingen voor een draadloos netwerk. Op het moederbord zelf zijn ook aansluitingen te vinden waar een mini-PCI-e-kaart op vastgesoldeerd kan worden. Het zou dan ook goed mogelijk zijn dat ASRock nog met een nieuwe versie komt die WiFi heeft of dat dit PCB wordt gebruikt voor andere moederborden.

UEFI
Het leuke aan het ASRock-moederbord is dat deze niet met het oude BIOS is uitgerust maar met UEFI. Hierdoor is er een grafische interface aanwezig die er wat meer gelikt uit ziet. Niet echt een heel belangrijk punt van aandacht, maar het is mooi om te zien dat fabrikanten moederborden uit lagere prijsklasses ook uitrusten met de nieuwe technologie.
Hieronder zijn twee willekeurige afbeeldingen van ASRock’s UEFI:

