Hoofdscherm en vergrendeling
Hoofdscherm
Het eerste wat gelijk opvalt aan Windows Phone 7 is het hoofdscherm, wat in weinig opzichten een gelijkenis toont met het hoofdscherm van iOS en Android. Het hoofdscherm bestaat uit ‘Tiles’, grote vierkante ’tegels’ welke als icoon voor een applicatie of persoon functioneren. Het interessante aan deze tegels is dat sommige interactief zijn. Zo is er een tegel waarop je een foto van jezelf zal zien, maar is het ook mogelijk om een contactpersoon een tegel toe te kennen. De toegewezen tegel zal afwisselend een foto, naam en eventueel een Facebook-status weergeven.

Ook de tegel die naar je telefoonboek verwijst is interactief en toont foto’s van je contacten, welke opgehaald worden vanaf Facebook. Andere interactieve tegels zijn bijvoorbeeld ‘Pictures’, ‘Music + Video’ en de kalender. Helaas zijn er wat betreft extra applicaties nog geen die gebruik maken van het interactieve systeem. Hopelijk komt deze toevoeging later alsnog, want het maakt het hoofdscherm wel bijzonder informatief.
Opvallend aan Windows Phone 7 is dat het er op lijkt dat er liever te weinig dan te veel informatie wordt getoond. Zo zal de gebruiker zelden geconfronteerd worden met details als de kwaliteit van de verbinding met het telefoon- en WiFi-netwerk of de batterijlading. Deze gegevens kunnen desgewenst opgevraagd worden door op het bovenste gedeelte van het scherm te tikken.
Door naar links te vegen verschuift het scherm logischerwijs mee naar links en komen overige applicaties die niet op het hoofdscherm staan tevoorschijn in de vorm van een lijst. Over deze aanpak heeft Microsoft al aardig wat kritiek te verduren gekregen. In een systeem waar de horizontale navigatie voorop staat is een verticale lijst, nota bene in het hoofdscherm, raar. Als er na verloop van tijd veel applicaties op de telefoon te vinden zijn zal het zoeken naar de juiste applicatie veel tijd in beslag gaan nemen, want de lijst zal langer en langer worden.
Vergrendeling
De vergrendeling van een Windows Phone 7-systeem is eenvoudig, het is niet meer dan de uit-knop kortstondig indrukken. Wil je het systeem opnieuw inschakelen, dan ben je opnieuw verplicht de aan-knop in te drukken. Helaas reageren andere knoppen niet op je handelingen, het scherm zal niet aanspringen.

Heb je de aan-knop eenmaal ingedrukt, dan zal het scherm aanspringen en moet je het ‘rolluik’ dat voor je hoofdscherm hangt omhoog duwen. Laat je hem te vroeg los, dan zal deze terug naar beneden vallen en tegen de onderkant aan ‘stuiteren’. Mooie eye-candy, dat mag gezegd worden van deze vergrendeling, maar ook van de rest van het systeem.
Het vergrendelde scherm toont de tijd, dag en datum en eventueel gemiste oproepen, ontvangen berichten (zowel SMS als e-mail) en de inhoud van de kalender. Natuurlijk zijn deze dingen niet nieuw, maar het is wel handig om even vast te kunnen stellen of je iets gemist hebt. Helaas geldt dit niet voor applicaties als Twitter en Facebook, welke het vooralsnog zonder meldingen moeten doen.
Een probleem bij het vergrendelen van het systeem is dat wanneer de camera-knop tegelijk met de uit-knop wordt ingedrukt, het systeem de voorkeur geeft aan de camera-knop. In plaats van vergrendelen start de camera. Wanneer dit in alle haast zou gebeuren en de telefoon vervolgens in de broekzak verdwijnt, kan het nemen van broekzakfoto’s en allerlei andere vervelende dingen logischerwijs het gevolg zijn.
Wanneer de uit-knop lang ingedrukt wordt, zal de telefoon zonder bevestiging te vragen afgesloten worden, het is meer dan eens voorgekomen dat de telefoon afgesloten uit de broekzak kwam, natuurlijk is dat dan een vervelende constatering. Hetzelfde verhaalt geldt overigens voor de camera-knop. Of beide problemen nou door de telefoon of het besturingssysteem komen is ons niet duidelijk aangezien we vooralsnog slechts één testmodel hebben.
Hopelijk verandert Microsoft danwel HTC hier in de toekomst wat aan, want het kan op deze manier natuurlijk gewoon voorkomen dat de uit-knop per ongeluk ingedrukt wordt wanneer de telefoon in de broekzak zit, met alle gevolgen van dien.