Nieuwe features, Graphics en Audio
Ook dit jaar zijn er weer een paar nieuwe features om zo toch nog een goed verschil te kunnen maken met 2k9.Je levensechte eigen speler
We beginnen met de ‘My Player’-modus. Misschien wel bekend van andere games. In deze modus kan je namelijk je eigen speler creëren. Je geeft een naam en nummer op, doet een paar aanpassingen qua uiterlijk (je kan zelfs uit tattoo’s kiezen, je kiest je speelstijl en je kunt beginnen! Hier is wel goed over nagedacht. Zo is een ‘center’-speler gemiddeld langer dan een ‘point-guard’ en is een bepaald type speler sneller dan de andere.

Vervolgens kan je gaan oefenen (zowel solo als in een oefenwedstrijd). Je krijgt hulp van een mentor die je complimenteert als je iets goed doet en je afstraft als je iets verkeerds doet. Het afstraffen gebeurt naar mijn mening sneller dan het complimenteren. Zo wordt je al snel afgestraft als je bijvoorbeeld te vaak de bal opeist. Ook je mooie ‘assist’ wordt niet genoemd door je mentor als je één keer iemand er voorbij laat komen die dan scoort. Aan de andere kant belanden de mensen die het heel goed doen zo ook in de top-teams. “Inzet wordt beloond” zullen we maar zeggen. De beoordeling van je acties zijn in de vorm van een Amerikaans cijfer. Zo is A het beste en F het slechtst. Ook hier geldt dat die hoge beoordelingen niet zo maar worden uitgekeerd. Per wedstrijd krijg je soms ook bepaalde doelen. Zo staat een door jouw gescoorde driepunter bijvoorbeeld hoog in het vaandel bij je mentor.
Ben je een slechte speler, dan sta je ook niet in de basis en kan je de wedstrijd voor een gedeelte vanaf de bank gaan bekijken. Net als in het echte leven dus.

Sprint tactisch!
Wat me ook opviel, en dat is dan gelijk ook een nieuwe feature ten opzichte van 2k9, is dat je niet constant kan sprinten. Je hebt nu een klein metertje onder de speler staan die aangeeft hoe het met de energie staat. Het gele balkje gaat snel op als je aan het sprinten bent, maar herstelt ook sneller. Is deze echter op en je blijft die RT voor sprinten maar inhouden dan loopt het volgende balkje terug welke haast niet herstelt. Nu kan je wel gebruik maken van het wisselen van spelers, maar deze bron is ook niet onbeperkt.
Dit zorgt ervoor dat je moet sprinten op de juiste tijdstippen. Sprint je de hele tijd zonder resultaat dan kom je daar later achter in de wedstrijd gezien je spelers dan allemaal moe zijn.
De conditie van spelers ligt op een hoger niveau uiteraard ook hoger. Zo kan de beroemde Kobe Bryant bijna de hele wedstrijd sprinten terwijl je net nieuwe ‘My Player’ slechts een paar keer heen en weer kan rennen.
NBA Today
En toen hadden we nog ‘NBA Today’. Dit is een systeem die alle statistieken bijhoudt van de daadwerkelijke NBA in Amerika. Hebben de Lakers bijvoorbeeld de afgelopen wedstrijd tegen de Dallas Mavericks gewonnen dan zal het commentaar zich daar ook op aanpassen. De commentator heeft het dan, als je de Lakers bent, over je vorige wedstrijd en hoe goed die verlopen was. Je kan dus alle wedstrijden spelen die ook in het echt gespeeld wordt. Geeft toch net dat beetje extra.

Graphics & Audio
Het spel ziet er erg goed uit al zeg ik het zelf. De spelers, het publiek (in 3D-vorm) en de animaties zijn allemaal erg goed uitgewerkt. De spelers gaan meer zweten naarmate de wedstrijd vordert en je ziet dan ook een mannetje het zweet opdweilen bij de basket tijdens de rust. Er zijn wel een paar mankementen zoals dat de shirts lijken te zweven op de spelers en dat een scheidsrechter zich in een milliseconde omdraait als er een bal naar hem wordt gepast. Het is maar net hoe erg je je daar aan stoort aangezien je er bijna niets van merkt als je daadwerkelijk het spel aan het spelen bent. Iets wat nog meer opviel waren de lichte framedrops (op de Xbox 360). Je merkt ze wel op als je goed oplet, maar ook hier geldt dat ze geen grote impact hebben op de speel-ervaring. De PS3 lijkt hier minder last van te hebben.

Het commentaar is goed en het gedribbel klinkt levensecht. Ook het publiek heeft een leuke toevoeging en juicht op de juiste momenten. Blijft het spel echter wat eentonig, dan is het publiek dat ook. Het kan dus gerust zijn dat je bepaalde ‘yells’ meerdere keren achter elkaar hoort als er niet veel actie in de match zit. Nederlands commentaar is er niet bij dit spel, maar dat is eerder een positief punt dan negatief. Het spel heet niet voor niets National Basketball Association, ofwel een Amerikaanse competitie.