Review: Windows 7 RC1

Nieuwe functies (2)

Windows Touch


De touchondersteuning is verder verbeterd in Windows 7. Dit is iets wat niet getest is omdat ik helaas geen beschikking heb over een touchscreen. Toch wil ik er even wat over vertellen. Er worden nu namelijk meer gebaren ondersteund. Ik ga niet proberen om ze allemaal uit te leggen, kijk maar naar dit plaatje:

Review: Windows 7 RC1


Andere wijzigingen


In Windows 7 RC is de autorunfunctionaliteit gewijzigd zodat deze nu een stuk veiliger zou moeten zijn. Waar vroeger bij het inpluggen van USB-sticks sommige programma’s automatisch werden uitgevoerd, wordt nu een dialoogvenster weergegeven zodat de gebruiker kan kiezen of hij de software wel of niet wil uitvoeren en deze dus eerst kan onderzoeken.

Review: Windows 7 RC1Daarnaast is gebruikersaccountbeheer (UAC) ook iets veranderd. Het gedeelte van het Configuratiescherm waarin UAC beheerd wordt, is nu een high integrity process, wat betekent dat kwaadaardige software UAC niet zonder toestemming van de gebruiker uit kan zetten. Overigens maken UAC-dialoogvensters nog steeds de rest van het scherm donker.

Ook nieuw in Windows 7 is de mogelijkheid om de beeldschermweergave te optimaliseren. Zo is het nu mogelijk om het uiterlijk van ClearType te verbeteren zodat het beter leesbaar is, en is het mogelijk om dingen als helderheid, contrast en de gammawaarde aan te passen. Dit alles verloopt via een simpele wizard waar iedereen wijs uit kan worden.

De Remote Desktop Client is ook sterk verbeterd in Windows 7. Deze biedt nu namelijk ondersteuning voor Windows Aero, Direct 3D 10.1-applicatieondersteuning, verbeteringen in multimediaweergave, DirectShow-ondersteuning, prestatieverbeteringen en echte multimonitorondersteuning. Een sterke functieset.

Upgraden


Net als bij elke Windows-versie is een upgrade nooit aanbevolen. Als je de keus hebt tussen een schone installatie en een upgrade, kun je wat mij betreft beter voor een schone installatie gaan. Doe je een upgrade, dan kan het toch voorkomen dat je met rare installaties en problemen opgezadeld wordt. Dit was vooral het geval bij een upgrade van Windows XP naar Windows Vista. Veel applicaties moeten nu eenmaal aangepast worden.

Een upgrade van Windows Vista naar Windows 7 is al een stuk beter uit te voeren. Logisch ook, want een upgrade van versie 5 naar 6 klinkt moeilijker dan een upgrade van versie 6 naar 6.1. Toch blijft ook hier mijn (voorlopige) advies: doe een schone installatie als je de kans hebt.

Hoe dan ook, het upgraden van Windows XP naar Windows 7 zit er in ieder geval niet in. Hier komt Windows Easy Transfer dan ook handig van pas. Met deze simpele wizard kun je bestanden en instellingen (gebuikersaccounts, bestanden, e-mail, internetfavorieten en meer) overzetten. Naast automatische selectie is het ook mogelijk zelf bestanden te selecteren.

Voordat je bestanden kunt selecteren moet je eerst overigens even de overzetmethode kiezen. Overzetten kan gebeuren via een harde schijf, een "Easy Transfer"-kabel en via een netwerk. Het makkelijkste en het betrouwbaarste lijkt mij de optie harde schijf. Na het selecteren moet je overigens een wachtwoord invoeren, zodat niet iedereen met de bestanden aan de slag kan.

Review: Windows 7 RC1

[center]De eerste stap van de Windows Easy Transfer-wizard[/center]

Wat er niet in zit


Microsoft heeft ook dit jaar enkele dingen weggelaten. Allereerst ontbreekt daar, net als bij Windows Vista, Nederlandse spraakherkenning. Alleen als je Windows 7 op Engels instelt kun je van deze, toch wel handige functie gebruik maken.

Wat ook verwijderd is, is de gastmodus genaamd PC Safeguard – of zoals later genoemd Guest Mode – van Windows 7. Het idee was simpel: elke Windows-account kan ingesteld worden op de Guest Mode. Deze account krijgt dan minimale rechten en alle bestanden worden na het afmelden direct de prullenbak ingegooid. Lijkt een beetje op Windows SteadyState.

Dit zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn voor ouders die een veilige pc willen, of voor scholen, bibliotheken, internetcafés of andere omgevingen waar veel gebruikers dezelfde pc gebruiken. Maar goed, de functie is nu dus verwijderd, waarschijnlijk voldeed Windows SteadyState toch.

Vorige versies


Vorige versies – of Windows Shadow Copies – is een functie waarmee vorige versies van bestanden opgeslagen worden. Deze functie is vergelijkbaar met Time Machine in Mac OS X – zij het zonder het zwarte gat – en was een heel erg goede toevoeging. Jammer alleen dat het alleen beschikbaar in Windows Vista Ultimate.

In Windows 7 is Vorige versies ook van de partij, maar ik heb goed nieuws: iedereen vanaf Windows 7 Home Premium kan aan de slag met Shadow Copies. En zo hoort het eigenlijk ook, want dit is een must-have functie voor de thuisgebruiker.
Bron:Techzine Redactie