Ingebouwde applicaties
Windows Media Player 12
In Windows Media Player 12 is qua formaatondersteuning aardig wat veranderd. Out-of-the-box ondersteunt Windows Media Player 12 nu namelijk het .MOV-formaat, wat betekent dat je geen QuickTime meer hoeft te installeren om zulke video’s af te spelen. En dat is fijn, want QuickTime is al jaren een bron van veel beveiligingsproblemen en andere ergernissen.
Daarnaast is de Now Playing-mode aangepast. Zoals gezegd in de vorige preview werkt Windows Media Player 12 nu in twee modi: de beheer- en de afspeelmodus. Een beetje onzin, en het lijkt op ‘veranderen om te veranderen’. Hoe dan ook, de afspeelmodus waarin de speler dus gericht is op het afspelen van muziek is in deze RC-versie iets simpeler en schoner opgebouwd.

[center]De afspeelmodus van Windows Media Player 12[/center]
Nieuw is remote media streaming (RMS). Je kende al Play To waarmee het mogelijk is om media naar een andere pc in het netwerk te streamen. RMS doet hetzelfde als Play To, maar dan ook naar pc’s op het internet. Je hoeft Windows 7-pc’s alleen maar aan elkaar te koppelen met de Link ID-functie die eerder besproken is en je kunt gaan met die banaan.
Verwacht verder geen grote wijzigingen in Windows Media Player: vind je versie 11 verschrikkelijk, dan vind je dat ook van versie 12 en als je het mij vraagt is Winamp een net even betere mediaspeler.
Device Stage
Ook Device Stage is in deze releasecandidate nauwelijks veranderd. Met Device Stage kun je eenvoudig alle apparaten beheren: mp3-spelers, toetsenborden en printers. Het kan allemaal. Geen inferieure programma’s meer met elk een eigen (verschrikkelijke) gebruikservaring van de hardwarefabrikant: gewoon één optimale ervaring met Device Stage.
In de RC is het nu zo geregeld dat fabrikanten ervoor kunnen kiezen om ook oudere apparaten te ondersteunen. Ze kunnen als het ware een soort ‘basis-Device Stage-interface’ maken die enkele functies mist ten opzichte van de Device Stage-interface voor een nieuwe versie van het apparaat. Natuurlijk kan de fabrikant altijd een eigen Device Stage-interfaceversie maken voor elk specifiek apparaat.

[center]Een basisversie van Device Stage voor een alles-in-eenprinter[/center]
Windows XP Mode
De Windows XP Mode is een populaire functie geworden en misschien ook wel een beetje te gehypt. Voordat ik erover begin te vertellen, wil ik eerst zeggen dat je de Windows XP Mode alleen kunt gebruiken als je een processor hebt die hardwaregebaseerd virtualiseren ondersteunt. Ondersteunt mijn processor dit? is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt.
Dit is niet zo makkelijk te bepalen. Bij Intel is het zo geregeld dat de ene processor wel en de andere deze technologie niet ondersteunt – vaak zonder reden overigens. Hetzelfde geldt voor AMD-processors. Voor Intel kun je overigens terecht op deze pagina van de Amerikaanse ZDNet om te kijken of je XP Mode kunt gebruiken. Voor AMD is er (nog) geen lijst beschikbaar – correct me if I’m wrong.

Uiteindelijk eindig je met een Virtual PC-venster met daarin Windows XP en kun je de integratiefuncties inschakelen. Hier wordt het pas een beetje interessant. Hierdoor worden alle Windows XP-programma’s namelijk geïntegreerd in het startmenu van Windows 7. Klik je op zo’n Windows XP-programma, dan moet natuurlijk eerst de virtuele machine gestart worden, maar dat gebeurt allemaal volautomatisch, net als het starten van de applicatie, die overigens volledig integreert in de Windows-werkomgeving.
Dat is alles. Geen 3D-integratie, geen supersnelle virtualisatie. Gewoon een geïntegreerde versie van Virtual PC. Niet zo speciaal als sommigen doen geloven. Daarnaast is de functie alleen beschikbaar in Windows 7 Professional en hoger. Dus heb je Home Premium, de editie die de meeste gebruikers krijgen, heb je pech. Het is vooral een zakelijke functie.