Gameplay
The Capital Wastelands
Terwijl je in het eerste uurtje van het spel in de benauwde omgeving van de Vault opgesloten bent, zul je na je ontsnapping terechtkomen in de buitengebieden van een vernietigd Washington D.C. Deze spelwereld is enorm groot, de stad Washington maakt ongeveer 25 procent van het speelgebied uit, de rest bestaat uit verlaten gebieden en nederzettingen.
Deze nederzettingen zijn echt fantastisch bedacht en ademen enorm veel sfeer uit. Zo is er bijvoorbeeld Megaton, een dorp dat dichtbij Vault 101 ligt en gebouwd is rond de krater van een onontplofte kernbom. Verder is er nog een winkelcentrum dat bezet wordt door bandieten en een dorp dat gebouwd is in en rond het wrak van een oud vliegdekschip. Er is echt gigantisch veel te ontdekken en te doen.
Queestes
Aangezien Fallout een RPG is draait het spel om het uit voeren van queestes. De hoofdqueeste is natuurlijk de zoektocht naar je vader en als je die helemaal wilt uitspelen ben je een kleine twintig uur kwijt. Maar Bethesda zou Bethesda niet zijn als er ook nog een gigantisch aantal subqueestes in het spel zouden zitten. Deze variëren echt enorm, van het vermoorden van personen, tot het zoeken van voorwerpen voor iemand, het repareren van apparaten en ga zo maar door.
Daarnaast zul je het spel meerdere malen moeten spelen wil je alle subqueestes spelen. Of een queeste beschikbaar komt hangt namelijk af van diverse factoren als je spreekvaardigheid, je charisma en ook gewoon van zwart-witte keuzes. Zonder meteen het verhaal te verklappen krijg je in het eerder genoemde Megaton van één persoon de vraag om de atoombom te ontmantelen, terwijl iemand anders je vraagt om hem op te blazen. De keuze die je hier maakt werkt weer door op de rest van het spel, want sommige mensen zullen niet meer met je willen werken als ze weten dat je Megaton met de grond gelijk gemaakt hebt.
Zo wordt de herspeelbaarheid van het spel enorm vergroot, niet in de laatste plaats omdat je keuzes leiden tot een van de twaalf manieren waarop je het spel kunt uitspelen! Overigens wordt grof taalgebruik, seks, geweld en zwarte humor in dit spel niet gemeden, sterker nog, dit was in Fallout 1 en 2 al prominent aanwezig en dat is het nu weer. Het spel is dan ook niet voor niets 18+ geclassificeerd.
NPC’s en dialogen
De kracht van een RPG staat en valt bij de geloofwaardigheid van de karakters die je tegenkomt in het spel, oftewel de Non Playable Characters (NPC). In Fallout 3 zit dat wel goed, sterker nog, ik betrapte me erop keuzes te maken op het gevoel dat ik bij personages kreeg. Ik besloot Megaton niet op te blazen, omdat er twee kinderen rondliepen die aardig tegen me waren in een gesprek. In tegenstelling tot Oblivion zijn er in Fallout 3 slechts enkele honderden NPC’s, maar daardoor heeft Bethesda zich kunnen focussen op de uitwerking van deze NPC’s en de dialogen die je met ze kunt voeren.
En gesprekken zul je voeren. Als je in games niet houdt van lange dialogen dan is Fallout 3 niet jouw game, want je moet praten als Brugman. Bij sommige vaardigheden krijg je extra dialoogopties en soms kun je bluffen. Als je bluft wordt je succes in een percentage weergegeven, maar je krijgt maar één kans, dus het is soms verstandiger later terug te komen en de optie te proberen als je beter bent in spraak.
Overigens heb ik enorme complimenten voor de mensen bij Bethesda die de dialogen hebben gemaakt, er zitten soms echt hilarische mogelijkheden tussen en soms hebben je uitspraken een totaal ander effect dan je vooraf zou verwachten. Ook de voice-acting is subliem, de stemmen passen perfect bij de personages.
Net als in Fallout 1 en 2 zul je ook de mogelijkheid hebben om een NPC met je mee te nemen, maar in Fallout 3 is dat beperkt tot één NPC. De derde NPC die je mee kunt nemen is de hond dogmeat, maar of je die tegenkomt hangt af van je speelstijl.
Vijanden
"War, war never changes", is de lijfspreuk van Fallout en dat blijkt eens te meer in Fallout 3. De mensheid is gedecimeerd, maar de overblijvers strijden om alles wat er nog over is. Fallout-kenners zullen constateren dat een groot deel van de vijanden uit deel 1 en 2 weer terug is in deel 3. Er zijn zowel dierlijke als menselijke vijanden en vijanden die daar iets tussenin zijn. Bij de dieren gaat het van megamieren en gemuteerde koeien tot deathclaws, enorme monsters die wel wat weghebben van dinosauriërs. De menselijke vijanden gaan van simpele mensen met wapens, tot georganiseerde bendes van slavendrijvers, beveiligers en de enclave, een supermodern leger dat een mysterieuze rol in het spel vervult.
Overigens is de AI van het spel niet bijster intelligent. De dierlijke vijanden stormen gewoon op je af, terwijl de menselijke vijanden in de meeste gevallen heen en weer rennen om jouw kogels te ontwijken of achter een muurtje wegduiken. Daar komen ze echter ook steeds weer achter vandaan, waardoor je gewoon af kunt wachten. Ook hoef je niet te verwachten dat groepen vijanden omtrekkende bewegingen gaan maken.
Anderzijds zijn er ook nog een hoop gemuteerde wezens, waaronder de gemuteerde mensen die Ghouls heten, maar ook de mutants, weerzinwekkende monsters die grote vlammenwerpers en miniguns met zich meedragen.
Wapentuig en uitrusting
Vijanden zijn er om afgemaakt te worden en daar is genoeg wapentuig voor in Fallout 3. Je begint met een een simpele BB gun, maar al gauw loop je rond met een 10mm-wapen, boksbeugels en jachtgeweren. Maar als je denkt dat het daarbij blijft dan heb je het mis. Later in het spel zul je groter en geavanceerder wapentuig vinden, zoals raketwerpers, plasma- en lasergeweren, miniguns en vlammenwerpers. Het ultieme wapen is echter een mini-atoombom-lanceerder die naast enorme verwoesting ook een mooie paddenstoel tevoorschijn tovert.
Grappig is ook dat je in het spel diverse bouwtekeningen van wapens kunt vinden die je samen kunt stellen met rommel die je in de wereld vindt. Zo kun je een wapen bouwen dat allerlei voorwerpen kan wegschieten, waaronder teddyberen, blikjes en flessendoppen. Ook kun je een lunchtrommeltje voldouwen met flessendoppen en er een explosief bij te doen en er zo een bom van te maken. Wapens gaan na verloop van tijd trouwens ook stuk, waarna je nieuwe moet vinden, maar als je goed bent kun je ze ook repareren.
Alle wapens zijn zoals gezegd real-time te gebruiken, maar voor meer effectiviteit ga je de eerder besproken V.A.T.S. mode in, om specifieke lichaamsdelen te beschieten en zo je tegenstander uit te schakelen. Als je actiepunten in V.A.T.S. op zijn moet je weer eventjes in real-time vechten om de actiepunten op te laden.
Verder zul je gedurende het spel diverse soorten bepantsering en helmen vinden. Deze bieden uiteraard bescherming tegen de vijand, maar kunnen net als de wapens kapot gaan. Sommige kleding geeft je daarnaast tijdens het dragen een bepaalde bonus, zo ben je bijvoorbeeld beter met computers, als je een pakje van een Vaultsysteembeheerder aan hebt. Beetje onrealistisch, maar wel een aardige toevoeging.
Skills
Het RPG-systeem van Fallout 3 is trouw gebleven aan dat van deel 1 en 2 en bestaat uit drie delen. Als eerste heb je S.P.E.C.I.A.L. dat zijn de eerder genoemde kracht, perceptie, uithoudingsvermogen, charisma, intelligentie, behendigheid en geluk. Deze eigenschappen bepalen bijvoorbeeld het gewicht dat je mee kunt dragen, je weerstand tegen impact van wapens, je snelheid enzovoorts.
Vervolgens heb je de vaardigheden of skills. In totaal zijn dit er dertien en er zijn vaardigheden als ‘sloten openen’, ‘onderhandelen’, ‘kleine wapens’, ‘grote wapens’ en ‘spraak’. Deze vaardigheden bepalen dus hoe goed je dingen kunt repareren, de kans is dat je een slot open kunt maken, hoe goed je overweg kunt met grote en kleine wapens en ga zo maar door.
Tijdens het spel krijg je voor bepaalde acties ervaringspunten en als je een bepaald aantal punten hebt behaald ga je een level omhoog. Bij elk nieuw level kun je punten verdelen over je skills en je zo specialiseren in bepaalde zaken.
Als laatste zijn er nog de extra’s of perks die je elk level mag kiezen. Dit zijn grappige extraatjes die je een bonus geven in bepaalde situaties of iets anders gek doen. Zo is er een ‘Bloody Mess’-perk die ervoor zorgt dat een vijand altijd bloederig uit elkaar vliegt als je hem doodt. Andere perks geven puntenbonussen op je vaardigheden en weer andere perks laten je basiseigenschappen veranderen in bepaalde situaties.
Dit RPG-systeem werkte in Fallout 1 en 2 al enorm goed en is in Fallout 3 dus wederom een succes.