Rocket Scientist
De hele singleplayercampagne is verpakt in een standaard-‘alieninvasieverhaal’. Ditmaal heten ze de Necris, mensen die weer zijn geïncarneerd, afkomstig uit de originele Unreal Tournament, waardoor ze krachtiger zouden moeten zijn. Het team dat je speelt als je in de singleplayercampagne bezig bent, is de Ronin. Verder zijn ook nog de Krall, Iron Guard en Liandra (gezellige robots) aanwezig in de game. Eigenlijk heb ik geen flauw idee waarom ik je dit vertel, want het verhaal is het minst belangrijke in de game, zoals traditie bij multiplayergames. Wat wel weer interessant is om te weten, is dat de singleplayer gespeeld kan worden in co-op met maximaal vier spelers.Tot zover de singleplayer, en tot zover ook het negatieve gedeelte van deze review. De eerste keer dat ik de game in de lade van de Xbox 360 stopte, was het wel even wennen. Ik was al een tijdje een Call of Duty 4-onlinespeler en op de een of andere manier voelde Unreal Tournament 3 net iets anders aan. Het meeste wennen was misschien wel het langzame draaien van de camera, maar gelukkig werd dat na een tijdje een stuk beter.

Wapens en voertuigen
Ook even wennen was het wapensysteem in Unreal Tournament 3. In tegenstelling tot andere games begin je in UT3 alleen met een simpel handwapen en liggen alle wapens verspreid over het level. Tevens liggen in het level powerups en andere handige dingen. Bij drukke levels kan dit soms irritant zijn, want een handgeweer versus een rocketlauncher is natuurlijk ook weer niet helemaal eerlijk, maar dit komt slechts zelden voor. Plus, dit systeem is natuurlijk wel zoals het hoort. Aan de andere kant heeft UT3 een automatisch richtsysteem, maar hier merk je amper iets van en dit is misschien ook wel nodig.
Elk wapen heeft overigens altijd een alternatieve lading aan munitie wat volgens sommigen zorgt voor extra diepte in de game. Hoewel dat misschien ook wel zo is, kan ik me niet voorstellen dat iemand eerst even gaat nadenken over wat de beste munitie voor dat moment is. De meeste mensen zullen gewoon op een van de twee triggers rammen (vandaar ook de term hersenloze multiplayerknaller). Stel dat je dat wel doet, dan lig je namelijk al voordat je bent begonnen met denken in tienduizend stukjes op de grond.

Ook zijn in de game voertuigen aanwezig. Allereerst zijn daar de voertuigen uit Unreal Tournament 2004 voor de Axon. Deze bestaan onder meer uit een grote tank, een klein, zwevend vliegtuigje en een licht aanvalsvoertuig. In tegenstelling tot de Axon hebben de Necris slechts zes voertuigen, drie minder dan de Axon, maar ze zijn wel vergelijkbaar met die van het andere team. Tevens heeft elke speler een hoverboard voor verplaatsing, je kunt met het board ook meeliften met andere voertuigen. Het kan ook voorkomen dat je een translocator hebt in plaats van een hoverboard, hiermee kun je jezelf teleporteren.
Grafisch
De hele game draait op de Unreal 3-engine en dat zie je ook. De game is grafisch gezien zeker een van de toppers op de Xbox 360, zeker beter dan de onlangs uitgekomen Quake Wars-game, maar dat is ook niet zo gek, de Unreal 3-engine heeft zijn naam namelijk allang gemaakt. De engine wordt nu bijvoorbeeld gebruikt door uitgevers als Ubisoft, Microsoft, Midway, Sony en in games als Rainbow Six: Vegas, Brothers in Arms: Hell’s Highway, Mass Effect, BioShock, America’s Army en Gears of War. De Unreal-engine verscheen overigens voor het eerst op de Dreamcast en op de pc in 2001 en werd ook toen al gebruikt in vele games.
