Installatie
Het was een mooie zondag. De laatste dag met goed weer wel te verstaan. Ik zit ’s avonds nog even achter de computer en verrek! De installatie-cd is volledig gedownload. Tijd om Ubuntu te testen dus. Aangezien ik al eerdere versies van Ubuntu gebruikt heb en een redelijk aantal distributies sowieso geïnstalleerd heb, is het voor mij allemaal niet nieuw.Tijd om de cd in de lade te doen en te kijken wat we zien. Het eerste dat opvalt wanneer de cd opstart is het menuutje dat je krijgt om een taal te selecteren, ik kies voor de taal Nederlands, want ik woon logischerwijs in Nederland. De tekst verdwijnt even en komt weer terug, jawel, de tekst is naar het Nederlands veranderd. Leuke bijkomende functie voor mensen die zeer gebrekkig Engels spreken. Ik kies voor de optie om mijn Ubuntu te laten installeren in een grafische-modus maar zonder Live-cd opties. Die zijn namelijk niet nodig, ik wil dat ding toch gelijk op mijn computer hebben. Ik ben er al zeker van dat mijn netwerk werkt enzovoorts, want dat had ik al gezien aan een vorige Ubuntu-installatie.

De installatie begint, en zoals ik gewend ben is het slechts een kwestie van wat schermen doorklikken en wat informatie invullen. De installatie is heel simpel en kan door iedereen doorlopen worden. Een nadeel is dat men geen volledige controle over de installatie kan uitoefenen, hiervoor heeft Ubuntu echter een alternatief gevonden, de Alternate-cd. Deze cd biedt gebruikers een betere controle over de installatie, maar die is alleen aantrekkelijk voor gebruikers die al langer Linux gebruiken. Maar goed, ik koos dus voor de grafische versie, die lekker simpel in gebruik is.
De Alternate-cd functioneert verder ook prima. Echt ingewikkeld wordt de installatie er niet mee, maar men kan wel veel meer controle uitoefenen op de installatie. Wanneer de Nederlandse taal gekozen wordt krijgt de gebruiker echter wel een paar kromme-vertalingen voorgeschoteld, deze dienen dus met een korreltje zout genomen te worden. Buiten het feit dat Alternate-cd zorgt voor meer controle over de installatie is er nog een voordeel. Dit voordeel betaalt zich terug wanneer gebruikers een wat oudere computer hebben staan. De systeemeisen van de Alternate-cd liggen lager dan bij de gewone installatie. Het grootste voordeel is echter de controle over de installatie en de mogelijkheid om stappen over te slaan. Zo kan het systeem heel minimalistisch geinstalleerd worden.
Nadat ik wat schermpjes doorgeklikt heb en wat dingetjes heb ingesteld kom ik bij de partitionering uit. Ik krijg wat standaard opties te zien, zoals ‘schijf verkleinen en vrijgekomen ruimte gebruiken om te installeren’ en ‘schijf volledig formatteren’. Maar beide opties weiger ik, ik kies voor de optie om het lekker zelf te doen. Ik kom in een Nederlandse beheeromgeving uit waar ik netjes de boel instel en het werkt allemaal heel simpel. Het enige wat eventueel moeilijk kan zijn, maar dat is na het lezen van tien regels documentatie mogelijk ook alweer weg, is het instellen van het ‘aanknooppunt’. Een groot voordeel van Linux is dergelijke aanknooppunten, dan kan je namelijk gemakkelijk je installatie verdelen over meerdere partities of harde-schijven. Door dit te doen kan je bijvoorbeeld gemakkelijker data behouden wanneer je formatteert of iets dergelijks.

Alles is ingevuld en we zijn klaar om te gaan. Ik controleer nog eventjes in het laatste scherm of mijn Windows-partitie behouden blijft enzovoorts en dit blijkt zo te zijn. Tijd om op installeren te drukken dus. Tijd om koffie te drinken dus. Half uurtje later kom ik weer terug en mijn systeem was al klaar met installeren. Goed zo, het systeem vraagt of hij mag herstarten en mijn opstartscherm (GRUB) komt tevoorschijn. Tot mijn genoegen zie ik dat mijn Vista-installatie ook nog behouden is en gestart kan worden, maar die wil ik niet hebben, ik start Ubuntu!