Review: Devil May Cry 4

…trap je hem op zijn staart.

Gamemodi


Dan naar de gameplay en die richt zich, zoals het genre al doet vermoeden, voornamelijk op het hacken en slashen. Voordat je het spel begint kun je kiezen uit twee moeilijkheidsgraden, te weten ‘Human’ (eenvoudig) en ‘Devil Hunter’ (moeilijk). Als het spel uitgespeeld hebt kun je ook nog voor een derde moeilijkheidsgraad kiezen. Verder kun je aan het begin nog kiezen of je een tutorialmode wilt doorlopen en of je combo’s automatisch worden uitgevoerd. Over dit laatste straks meer.

Controls


Als je voor de tutorialmode hebt gekozen zul je tijdens het eerste gevecht met Dante de fijne kneepjes van het hack en slashvak leren. Dat betekent dat je eerst leert hoe je met Nero kan springen en rollen. Daarna leer je hoe je Nero’s ‘Blue Rose’ revolver kan gebruiken en vervolgens leer je overweg te kunnen met het ‘Red Queen’-zwaard. Dit zwaard heeft ook nog een soort gashendel, waarmee je de aanvallen kan versterken. Tijdens het gevecht met Dante en de cutscenes daaromheen wordt ook duidelijk dat Dante over demonische krachten beschikt, want met zijn arm kan hij zijn ‘Devil Bringer’ krachten loslaten. In eerste instantie kan deze arm gebruikt worden om vijanden op te pakken of hun eigen wapens tegen ze te gebruiken, maar later kun je er ook op onbereikbare plaatsen mee komen of vijanden naar je toe trekken.

Later in het spel kun je ook nog met Dante aan de slag, de gameplay verschilt dan niet veel van Devil May Cry 3. Net als in dat deel heeft Dante vier vechtstijlen, te weten Trickster, Royal Guard, Sword Master en Gunslinger die je kunt activeren met het d-pad. Overigens geldt dat je op elk moment van stijl kunt wisselen, iets wat in vorige DMC-games niet mogelijk was. Verder heeft Dante niet de beschikking over de Devil Bringer, maar wel over een reeks aan zwaarden en schiettuig. Beide heren beschikken verder nog over de ‘Devil Trigger’, een soort demonenmode waarin de aanvallen krachtiger en heftiger zijn.

Review: Devil May Cry 4
Dante heeft vier verschillende vechtstijlen, waaronder Royal Guard

Combo’s


Om het spel meer dan alleen domweg een kwestie van knoppenrammen te maken kent DMC4 een combosysteem en een stijlsysteem. Aanvalscombinaties zijn voornamelijk te maken met het zwaard, door op de juiste tijd de aanvalsknop van het zwaard in te drukken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld twee keer snel de knop moet indrukken en daarna kort nog een keer. In eerste instantie kent Nero maar een beperkt aantal combinaties, maar je kunt tijdens het spel nieuwe combinaties kopen.

De combinaties die Nero, en later Dante, kunnen uitvoeren zijn supervet en zien er enorm goed uit. Als het lukt een combinatie van combo’s aan elkaar te rijgen geeft dat echt een voldoening. Zoals gezegd kun je ook instellen dat de combinaties automatisch worden uitgevoerd. Timing bij het op de aanvalsknop drukken is dan niet meer belangrijk, simpelweg op de knop rammen volstaat om combo’s uit te voeren. Als je een uitdaging zoekt in het spel kun je er beter voor kiezen om de automatische mode uit te zetten.

Stijl


Het stijlsysteem is nog belangrijker, omdat het uiteindelijk je score bepaalt. Tijdens een gevecht verschijnt er rechts in beeld een stijlmeter die aangeeft hoe stijlvol je aan het vechten bent. Door veel combinaties achter elkaar uit te voeren, afgewisseld met worpen en pistoolschoten zonder dat je daarbij zelf geraakt wordt, kun je de stijlmeter op laten lopen. In totaal zijn er zeven classificaties, te weten Deadly, Carnage, Brutal, Atomic, Smokin’, Smokin Style en Smokin Sick Style.

Review: Devil May Cry 4
Het stijlsysteem geeft aan hoe stijlvol je vecht.

De vijand


Maar wat heb je aan combo’s en wapens als je ze op niemand kunt gebruiken. DMC4 laat daarom weer het nodige voetvolk op je afkomen. Niet verrassend is dat de vijand steeds moeilijker te verslaan wordt als je verder komt in het spel. De eerste vijanden zijn simpel uit te schakelen met een paar combo’s, maar dat geldt niet voor latere vijanden en zeker niet voor de eindbazen.

De latere vijanden hebben vaak een zwak punt dat je moet uitbuiten. Zo kom je op een gegeven moment de Memphisto tegen, een demoon die zich in een soort zwarte wolk hult en door muren heen kan vliegen. Deze demonen kun je met je Devil Bringer uit hun wolk trekken, waarna ze op de grond vallen en veel makkelijker uit te schakelen zijn.

Review: Devil May Cry 4
Eenvoudige vijanden als de Memphisto heb je zo tegen de vlakte…

Voor de traditionele eindbazen geldt ook dat je ze vaak een tijdje wat aanvallen moet laten uitvoeren die je moet ontwijken, waarna ze even stilstaan of een zwak punt tonen. Dan is het de bedoeling om de juiste aanval in te zetten. Weinig vernieuwends dus, maar het gezegde "never change a winning team" gaat hier wel op. Verwacht overigens geen ingewikkelde AI routines van de vijand, ze zijn vrij dom en stormen altijd zonder te denken op je af.

Review: Devil May Cry 4
…maar voor eindbazen zul je echt aan de slag moeten.

Items en vaardigheden


Wat ook nieuw is in DMC 4 is dat je nieuwe vaardigheden niet automatisch krijgt als je verder komt in het spel, iets wat wel in de vorige DMC-games het geval was. In deze game moet je nieuwe vaardigheden kopen met zogenaamde ‘Proud Souls’. Deze ’trotse zieltjes’ krijg je aan het einde van elke missie, de hoeveelheid Proud Souls die je krijgt is afhankelijk van je prestaties tijdens de missies. De eerder genoemde vechtstijl, de tijd waarin je de missie afrondt en hoeveel ‘orbs’ je hebt gevonden.

Aan het begin van een nieuwe missie en op sommige plaatsen tijdens de missies kun je in een winkel nieuwe vaardigheden en combo’s kopen. Voor de meest geavanceerde vaardigheden zul je heel wat Proud Souls moeten neertellen. Ander betaalmiddel zijn de orbs die je tijdens het spel kan vinden in kratten en die je ontvangt als je vijanden verslaat. Hiermee kun je bijvoorbeeld health packs kopen.
Bron:Techzine Redactie