SUSE aanpassen naar wens
Bij de installatie wordt er een systeem gegeven, waarmee direct te werken valt. Misschien een beetje een open deur, maar eigenlijk is dat toch wel het minste wat je mag verwachten. Voor direct gebruik als officedesktop heb je bijvoorbeeld gelijk beschikking over OpenOffice.org als office-pakket, Evolution als e-mailclient en Firefox als webbrowser. Daarnaast is het ook mogelijk om muziek af te spelen met Helix of Totem, afbeeldingen te importeren en te bewerken met respectievelijk F-spot en The Gimp.In dat opzicht is de standaardinstallatie uitgebreid en compleet te noemen. Probeer echter niet een dvd-video af te spelen, want dat zal niet gaan. Wellicht dat deze software wel te installeren is met de speciale addon-media-dvd. Helaas hebben wij echter deze dvd niet voor deze review meegekregen.

Nu is het altijd zo dat je een systeem naar je eigen voorkeuren wilt aanpassen. Bijvoorbeeld is Compiz gemakkelijk in te schakelen door bij Controlecentrum ‘Desktop Effecten’ in te schakelen. In dat menu is het ook mogelijk om de effecten aan te passen naar wens. We kijken hier naar de mogelijkheden om software te installeren en het systeem te configureren.
Het is op verschillende manieren mogelijk om het systeem te configureren. Voor de standaard-gebruiker is het met Controlecentrum mogelijk om de persoonlijke instellingen voor het gehele systeem te veranderen. De enorme hoeveelheid mogelijkheden, die een normale gebruiker krijgt, is opmerkelijk te noemen. Wat betreft het installeren van nieuwe software, wordt de normale gebruiker een sterk vereenvoudigde interface aangeboden. In een vereenvoudigd scherm is het mogelijk om software te zoeken, te selecteren en tot slot te installeren. Het idee is dat de gebruiker niet geconfronteerd wordt met ingewikkelde zoekacties of onnodige informatie. Bij mij rijst echter wel de vraag of het niet te vereenvoudigd is.

Waar het bij andere distributies nog wel eens de vraag is of een instelling gewijzigd mogen worden door een gewone gebruiker of de root, is bij SLED deze vraag ondervangen door dit onderscheid in het Controlecentrum en Yast2. De interface is gelijk aan het Controlecentrum voor de gewone gebruiker, maar nu met extra en specifieke opties voor het aanpassen van het systeem. Voor de systeembeheerder (root) is er een geavanceerd configuratiescherm en een uitgebreider programma om software te installeren. Hardware-instellingen kunnen ingesteld worden met Sax2.
Een groot voordeel voor alle configuratie is de herkenbare interface. Zeker voor Windows-gebruikers is het herkenbaar met aan de linkerzijde een menu-kader en in het mainframe icoontjes, geordend in verschillende categorieën. SUSE stond er al bekend om dat Yast2 als centrale applicatie een geweldige hoeveelheid mogelijkheden biedt om het systeem aan te passen naar wens.

De wijze waarop SLED onderscheid maakt tussen het aanpassen van het systeem door de gebruiker of door de root, geeft een overzichtelijk en verzorgde indruk. Het voorkomt de situatie dat een gebruiker zich door een woud van menu’s moet worstelen of een woordenboek aan commando’s moet lezen om de gewenste instellingen te verkrijgen. Yast2 is in dat opzicht een uniek programma, waar veel andere distributies niet aan kunnen tippen. Het is echter jammer dat het softwarepakket dat standaard met de dvd wordt meegegeven, achterblijft in keuze in vergelijking met andere distributies.