Look and Feel: de eerste impressie
De installatie is voorbij, de dvd kan uit de tray en dus gaan we nu maar eens kijken hoe SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP1 eigenlijk functioneert. De twee screenshots hieronder geven de eerste impressie van SLED:
Het loginscherm is kaal. De standaardinstellingen houden in dat je zelf je gebruikersnaam moet invoeren met bijbehorend wachtwoord. Het was mijns inziens prettiger geweest om mijn account uit een gebruikerslijst aan te klikken en vervolgens het wachtwoord te geven. De mogelijkheden om de taal en sessie te wijzigen of de pc te herstarten of af te sluiten, zijn linksonder in het scherm gepositioneerd. De woorden gaan qua kleur deels op in de achtergrond, waardoor ze niet overduidelijk te zien zijn. Zeker voor iemand, die kleurenblind is, zal dit niet prettig zijn.

Hoewel GNOME de standaard desktopmanager is, doet hij sterk denken aan KDE: alleen onderin een taskbar en het bekende SUSE-menuscherm, waarin geen uitklapbare boomstructuur van programma’s wordt weergegeven, maar een scherm, waarin een handvol links naar programma’s staat. Plezierig, omdat niet je hele scherm gevuld wordt met oneindige uitgeklapte menu’s, anderzijds is de interface wel behoorlijk wennen… Deze opzet van de startknop roept wel de vraag op in hoeverre deze nog nodig is. Met hetzelfde gemak plaats je een paar noodzakelijke icoontjes op het bureaublad met een zoekfunctie.
De zoekfunctie (met Beagle) is absoluut een noodzakelijk onderdeel: geen eindeloos gezoek in boomstructuren, maar even intikken en zoeken naar programma’s, documenten en locaties. Hierbij moet je over het algemeen behoorlijk gericht zoeken en niet te algemene termen gebruiken, anders krijg je slechts een melding dat er niets gevonden is. Daar moet wel bij opgemerkt worden, dat de grotere toepassingen voor de desktop een groter bereik heeft aan trefwoorden dan kleinere toepassingen.

Als je nog niet zo bekend bent met SLED, is er een desktop-item aanwezig, dat in Firefox een interface opent, waarin een groot aantal basale functies van SLED worden uitgelegd. Geordend op thema kan een beginner korte filmpjes zien, waarin getoond wordt hoe je bijvoorbeeld een nieuw item kan toevoegen aan het startmenu.
Zoals het loginscherm en het bureaublad al laten zien: de themakleur is blauw. Het doet koel en zakelijk aan. Een beetje een gemiste kans naar mijn idee, want een desktop is tegenwoordig een vast onderdeel van het (kantoor)interieur. Een grijze taakbalk en felblauwe achtergrond vallen daarmee teveel in de standaard-pc-clichés als de grijze bak op het bureau met een even scherm, die een stemmig blauw-grijs kleurenpalet op je netvlies tovert.
Zeker als Compiz tot de aantrekkelijke opties behoort voor je desktop, kan er veel meer gespeeld worden met aantrekkelijke graphics.
Anderzijds is het bureaublad wel rustig voor het oog en staan er niet te veel icons op het bureaublad. De icons zijn overigens een pluspunt: mooi, strak weergegeven en duidelijk herkenbaar voor de applicaties waar ze bij horen.