De installatie: de eerste stappen


Zoals het van de grote Linux-distributies bekend is, wordt er niet simpelweg een installatie opgestart, maar worden er verschillende keuzes gegeven om de pc te starten. SLED geeft veiligheidshalve de voorkeur aan het booten vanaf de HDD in plaats van gelijk de installatie te starten. Wil je dus SLED installeren, dan is het ook echt je eigen keuze.

Als installatieprogramma is het bij SUSE al jaren de gewoonte om Yast2 te gebruiken. Dit wordt dan ook gelijk opgestart, waarbij we in een zakelijk uitziende grafische omgeving komen. De indeling is praktisch: in de linkerkolom wordt aangegeven hoever het installatieproces is gevorderd, in het hoofdvenster kunnen de noodzakelijke opties gewijzigd worden en aan de onderkant bevindt zich de sectie, waar je de installatiestappen kunt bevestigen en vervolgen. Het is echter ook te allen tijde mogelijk om een stap terug te gaan of zelfs de hele installatie te annuleren. Deze opzet wordt gedurende de hele installatie volgehouden.
Het eerste deel van de installatie bestaat uit het verzamelen van de noodzakelijke gegevens voor het installeren. Ten eerste wordt er gevraagd in welke taal de installatie moet worden weergeven. Een enorme keuze aan talen is er beschikbaar; zogezegd zou ieder mens, die in schrift een taalmeester is, een installatie van SLED kunnen volgen. Omdat mijn paspoort aangeeft dat ik de Nederlandse nationaliteit heb, kies ik dus voor ‘Nederlands’ als taal gedurende de installatie. Het effect van deze keuze wordt gelijk duidelijk in het volgende scherm: de licentieovereenkomst. Een Nederlandse vertaling van de licentie wordt er getoond. Waar het tegenwoordig wel eens de gewoonte is om dit hele document door te scrollen om de knop te activeren voor de volgende stap, is het bij deze installatieprocedure niet nodig. Je kunt gelijk akkoord gaan met de voorwaarden en doorklikken naar het volgende scherm.
Het systeem wordt geanalyseerd op geïnstalleerde besturingssystemen en beschikbare HDD-ruimte. Het is een logische stap, waarbij Yast in het vervolg de keuze kan bieden voor een nieuwe installatie of een upgrade van een bestaande installatie. Daarnaast is de installer zodanig ingericht dat het een voorstel kan doen voor de partitionering. Daarover zal hieronder meer gezegd worden.
In deze fase wordt ook aangeboden om andere mediabronnen op te nemen voor de installatieprocedure. Concreet houdt dit in dat Novell SUSE nog een aparte cd-rom/dvd levert met een uitgebreid mediapakket. Deze kan apart gekocht worden bij de aanschaf van SLED.
In het volgende scherm kunnen tijdzone, datum en tijd ingesteld worden. Opvallend genoeg werd dit automatisch correct herkend! Hiermee is gelijk ook in principe voldoende informatie verzameld om de standaardinstallatie te starten.

De noodzakelijke installatiegegevens zijn nu verzameld en de installatie kan in principe starten. Het is echter op dit punt mogelijk om alle opties nog eens langs te lopen en zo nodig te wijzigen. De praktijk wijst uit dat het gegeven overzicht toch even iets te snel de boel voor je bepaalt. Om nu precies een goed beeld te krijgen van alle instellingen voor de installatie, klik je al snel op de expert-tab, waar je gedetailleerde informatie kunt vinden over de op handen zijnde installatie. Hier is het ook mogelijk om zo nodig de installatie te wijzigen (inclusief alle voorgaande stappen).
Omdat ik nu eenmaal graag onder de motorkap van deze installatie wil kijken, neem ik kort de expert-sectie door. In de expertsectie zijn de volgende zaken aan te passen;
- Hardware
Er is een mogelijkheid om te kijken of de juiste hardware voor de installatie wordt gebruikt. Later kunnen de instellingen van deze hardware worden aangepast, als het gaat om de configuratie van de drivers. - Toetsenbordinstellingen
Wordt de juiste toetsenbordindeling als standaard geïnstalleerd? Hier kun je het wijzigen. - Partitionering
Een belangrijk onderdeel, waar we hieronder meer aandacht aan zullen besteden. - Addon-producten
Opnieuw is het mogelijk om extra installatiemedia toe te voegen. - Software
Nog een belangrijk onderdeel; hierin kan de keuze voor software op maat gemaakt worden. Hieronder zal er meer aandacht aan besteed worden. - Opstarten
Wij zullen er hier niet verder op ingaan. Het enige, wat opgemerkt moet worden, zijn de vreemde vertalingen. Er is een optie in het Engels, terwijl een andere optie spreekt over ‘hoofdopstartrecord’ (voor de tweakers onder ons: MBR). - Tijdzone
Toch fout? Alsnog aan te passen. - Taal
Toch iets anders? Alsnog aan te passen. - Runlevel
Een desktop start normaliter op in runlevel 5 (multiuser met grafische omgeving). Onder dit kopje wordt het echter ook mogelijk gemaakt om de pc te starten met runlevel 2 (zonder netwerk, zonder grafische omgeving) of 3 (met netwerk, multiuser, zonder grafische omgeving). Voor een gewone desktop is dit echter absoluut niet wenselijk en wij houden het daarom bij runlevel 5.