Controller
Dan nu waar het spel echt omdraait, spelen met de controller. Forza 4 is namelijk vooral gemaakt om te spelen met een controller en bij voorkeur met een stuur. Wij hebben Forza 4 grotendeels met het standaard Xbox 360 stuur gespeeld en daar zal de review dan ook hoofdzakelijk op gebaseerd zijn.Als je Forza voor het eerst opstart moet je eerst een oefenrondje rijden met een snelle Ferrari. Na dit rondje begint het echte werk pas, je kan dan namelijk zelf instellen welke assists je aan of uit wilt schakelen. Microsoft heeft het spel zo toegankelijk mogelijk voor iedereen willen maken en dat is ook goed te merken. Zo hoef je als je alle assists aan hebt staan alleen maar te sturen. Remmen en zorgen dat de auto niet gaat slippen zullen allemaal door het spel zelf worden geregeld. Forza 4 voelt dan een beetje aan als een arcade race game. Zet je echter alle assists uit en zet je het sturen op niveau realistisch dan moet je elke seconden je hoofd erbij houden want iets te hard de rem in trappen of iets teveel gas geven kan ervoor zorgen dat je auto gaat spinnen, met als gevolg dat je niet langer vooraan rijdt maar achteraan. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid de tijd als het ware terug te draaien zodat je net die ene slip kan corrigeren.

Wat ook opvalt aan Forza is dat je heel snel van auto-klasse kan veranderen, tenminste als je dit wilt. Zo was ik binnen tien races al gestegen van de langzame F-klasse naar de snelle A-klasse. Maar voor de mensen die het liever rustig aan doen kan er ook gewoon in de F-klasse geracet blijven worden. Door deze manier van racen is het mogelijk om één lievelingsauto uit te kiezen en daar bijna heel het spel mee te racen. Dit heeft ook zo zijn voordelen want hoe meer je in de auto’s van hetzelfde merk blijft rijden hoe hoger je level wordt bij dit merk waardoor je weer extra credits en kortingen krijgt.
Er zijn twee level systemen in het spel. De ene gaat over het totaal aantal EP (ervarings punten) en bij het andere systeem hangt het ervan af in welk merk auto je rijdt. Zo kan je bijvoorbeeld level 5 zijn bij het merk Aston Martin, maar als je daarna een BMW neemt kan dit level weer 1 zijn. Je verdient EP door races te voltooien en per voltooide race krijg je ook nog eens bonus EP die van te voren is vastgelegd of op dat moment wordt bepaald. Deze EP wordt dan opgeteld bij de beide levels. Bij het totale level mag je elke keer als je een level omhoog gaat een nieuwe auto uitkiezen uit een redelijk breed spectrum, bij het merk level krijg je extra credits of korting op onderdelen als je een level omhoog gaat.

Tijdens het racen voel je goed de verschillen en of je de assists aan hebt staan of uit. Wij hadden alle assists uit staan en dat is goed te merken. Bij elke bocht die je neemt moet je berekenen wanneer je remt, hoe hard je remt, naar welke versnelling je moet schakelen, hoe scherp je instuurt en hoe snel je weer gas bij geeft. Eén foutje en je ligt van de baan af. Het zijn dan ook deze aspecten die ervoor zorgen dat een game realistisch aanvoelt en het spel juist leuker maken. Want zeg nu zelf, je wilt toch ook wel een beetje uitdaging tijdens een race?
Ook Kinect komt bij de gewone controller om de hoek kijken. Kinect registreert namelijk ook je hoofd tijdens het racen, door je hoofd licht naar links of naar rechts te draaien zal de bestuurder in het spel ook zijn hoofd naar links of naar rechts draaien zodat je kan kijken of er andere racers naast je rijden. Helaas zag Kinect ons stuur vaker aan voor een hoofd dan ons echte hoofd. Gelukkig werkt dit met een gewone controller stukken beter.
Table of contents
- 1. Introduction
- 2. Kinect
- 3. Controller
- 4. Multiplayer
- 5. Graphics, Geluid
- 6. Conclusie