Review: FIFA 12

Gameplay

Ik vertelde net dat de meeste opvolgers van de FIFA serie weinig gameplay aanpassingen hebben. In FIFA 12 is dit eigenlijk niet het geval. De hele gameplay is op de schop genomen en er zijn flink wat aanpassingen gedaan. Voor de gamers die van het voetballen maar niet genoeg kunnen krijgen is dit zeer interessant. Zij kunnen nu op andere manieren het veld onveilig maken en hebben voorlopig weer wat nieuwe trucjes te leren. Gelukkig zijn sommige aanpassingen uit te schakelen zodat het spel meer aanvoelt als de vorige delen, voor wie daar behoefte aan heeft.

Review: FIFA 12

Een kleine aanpassing die het speelplezier flink kan verbeteren is de "precision dribling". Je kan nu met de analoge stick korter om de bal heen draaien zodat je makkelijker de bal kan plaatsen om een krachtig schot op het doel te lossen. Ook kan je nu makkelijker de keeper omzeilen of gewoon je tegenstander in de war brengen door de bal een klein tikje naar links of naar rechts te geven.

Een punt waar je zowel positief als negatief over kan zijn is het tactisch verdedigen. Het is nu mogelijk om je tegenstander die balbezit heeft onder druk te zetten door zijdelings met hem mee te lopen. Tijdens deze manier van verdedigen moet je op het juiste moment een sliding inzetten om het balbezit terug te winnen. Ben je echter te vroeg of te laat met het inzetten van deze sliding dan is je tegenstander in een groot voordeel. Hij heeft dan even ademruimte om de bal af te spelen naar zijn teamgenoot of hij kan gewoonweg vrij op het doel schieten.

Review: FIFA 12

Het tactisch verdedigen maakt het spel aanzienlijk moeilijker, maar gelijk ook een stuk realistischer. Om deze techniek te beheersen zal je veel moeten oefenen waar niet iedereen even veel zin in heeft. Zo zullen de die hard FIFA fans na veel oefenen deze manier van spelen een flinke verbetering vinden, maar voor de mensen zoals ik is dit juist vervelend. Gelukkig is er een optie om via de oude manier te verdedigen.

De laatste aanpassing op gameplay gebied is de physics engine. De oude engine is volledig verwijderd en een nieuwe, veel betere engine is er voor in de plaats gekomen. Bij de oude engine zag je als je tegen iemand aanliep of een tackle uitvoerde op je tegenstander een niet zo realistische val. Gelukkig is dit verandert en zie je iemand vallen zoals die in het echt ook zou vallen. Zet je een tackle van achteren in dan zal ook je tegenstander met gebogen benen naar achteren vallen. Ook als de keeper uit zijn doel komt en de bal voor je voeten weg pakt zal je realistisch over de keeper heen vallen. Helaas vallen de spelers wel bij het minste of geringste tikje al om wat soms voor irritante maar komische bewegingen zorgt.

Al deze technieken kan je toepassen in verschillende spelmodi. FIFA Ultimate Team is één van deze modi en ook gelijk de leukste. Het eerste wat je moet doen is een eigen teamnaam verzinnen en dit team ook zelf samenstellen. Dit vergt enige voetbalkennis want niet iedereen wil even graag met elkaar spelen. De beste opstellingen krijg je door spelers te nemen uit hetzelfde land of zelfde team. Ook helpt het om de spelers op hun juiste positie neer te zetten. Deze samenstelling zorgt voor een goede of juist slechte teamgeest. De teamgeest bepaald hoe de spelers op elkaar reageren. Zo zal er bij een hoge teamgeest altijd iemand achter je staan om de bal aan te nemen of jouw voorzet af te maken. Bij een lage teamgeest sta je er echter vaak alleen voor als je op het doel probeert te schieten.

Met dit team kan je dan meedoen aan bekerwedstrijden en toernooien. Aan deze toernooien zijn bepaalde eisen gesteld, zo moet heel je team bijvoorbeeld uit één land komen. Win je zo’n toernooi dan krijg je een bepaald bedrag waarmee je weer betere spelers kan kopen en zo jouw "Ultimate Team" kan maken.

Review: FIFA 12

De speltype carriere kan je op drie verschillende manieren spelen. Je volgt één speler en zorgt dat hij op alle punten verbeterd of je speelt als manager van een club en zorgt ervoor dat de goede spelers in het team staan en de opstelling juist is. Ook een combinatie van beide is mogelijk.

Als je voor de optie één speler gaat dan volg je een zelfgemaakt karakter op de voet en zorgt ervoor dat hij steeds beter wordt. Dit doe je door doelpunten te maken, jezelf vrij te spelen en nog op veel meer manieren. Ook is het mogelijk om alleen met deze speler te spelen, zelf vind ik dit redelijk saai omdat je steeds moet wachten totdat je balbezit krijgt en eigenlijk direct de bal weer moet afspelen.

Als manager kan je team op alle manieren aanpassen. Zo kan je de spelers uitlenen of verkopen en het geld dat hiermee binnenkomt kan gebruikt worden om betere spelers te kopen. Ook kan je uiteraard de strategie en de opstelling bepalen. Hoe beter je als manager wordt hoe meer geld je verdient en hoe beter je team wordt. In combinatie met de één speler optie kan dit redelijk ingewikkeld worden.

Review: FIFA 12

Buiten het voetballen om is er ook nog de "support your club" modus. Aan het begin van het spel heb je je favoriete team gekozen. In mijn geval was dit Feyenoord. Je verdient per wedstrijd dat je speelt een bepaalt aantal experience points (XP). De hoofdgedachte van dit systeem is dat je je eigen skills met je vrienden kan vergelijken en zien wie de beste is. Bij een bepaald aantal XP ga je een level omhoog en dit is ook gelijk één punt. Dit punt wordt op mondiale schaal aan je favoriete team toegevoegd. Elke speler in de wereld die hetzelfde team heeft als jij zal ook zijn punten inleveren bij dat team. Zo kan je zien welke club het beste of populairste is.

Natuurlijk bevat FIFA 12 ook een multiplayer. Dit is in hoofdzaak hetzelfde als de singleplayer, maar in plaats van tegen de CPU speel je tegen een echt persoon. Logisch natuurlijk. Maar helaas geeft het tactisch verdedigen ook hier een nadeel. Waar het eigenlijk bedoelt was om de standen realistisch te houden, dus 1-2 in plaats van 10-0, is het verschil tussen de fans en amateurs alleen maar groter geworden. Want als je tegenstander het tactisch verdedigen onder de knie heeft dan ben jij flink in het nadeel, wat toch weer voor uiteenlopende scores kan zorgen.

Table of contents