Organisaties die met AI aan de slag willen, willen (en moeten) dit op een veilige manier doen. Met de verdieping van het partnership willen Cisco en ServiceNow dit mogelijk gaan maken. Hoe willen de bedrijven dit gaan doen?
Als je een lijstje moet maken van IT-leveranciers die veel (grotere) organisaties gebruiken en nodig hebben, dan is de kans groot dat zowel Cisco als ServiceNow in ieder geval op de longlist staan. Dat wil zeggen, de producten en diensten die Cisco en ServiceNow aanbieden staan hoog op het verlanglijstje.
Partnership tussen Cisco en ServiceNow is niet nieuw
Bovenstaande wil niet zeggen dat er ook altijd voor die twee aanbieders gekozen wordt, dat kunnen uiteindelijk ook concurrenten zijn. Maar een IT-omgeving opbouwen en beheren zonder onderliggende infrastructuur, cybersecurity, ITSM en andere operationele tooling is vrijwel onmogelijk. Een partnership tussen twee spelers die actief zijn in deze gebieden is voor organisaties dan ook een uitstekend idee. Dat besef is er ook bij Cisco en ServiceNow.
De samenwerking tussen Cisco en ServiceNow is niet nieuw, overigens. Tot nu toe waren er al wat losse integraties tussen de twee spelers, waarbij tooling van de een de omgeving van de ander als databron kon gebruiken. Denk hierbij aan het verbeteren van de de data in de CMDB van ServiceNow of het ingesten van ServiceNow-data in securitymodules van Cisco.
Cisco en ServiceNow breiden partnership uit
De aankondiging van vandaag tijdens RSAC 2025 Conference is echter een stuk fundamenteler, horen we van Jeetu Patel, CPO van Cisco, en Amit Zavery, president en CPO van ServiceNow. Cisco en ServiceNow willen hun platformen dichter naar elkaar toe brengen, voor een betere integratie. Dat houdt in dat de productteams van Cisco en ServiceNow ook meer rekening met elkaar moeten gaan houden bij het ontwikkelen van nieuwe onderdelen van de beide platformen.
Een eerste grote stap zetten Cisco en ServiceNow vandaag. De eerste integratie is die van Cisco AI Defense met ServiceNow SecOps. Het doel van Cisco AI Defense is op basis van de naam duidelijk. Dat heeft Cisco ontwikkeld om AI veilig in te kunnen zetten binnen organisaties (lees ook vooral het uitgebreide verhaal uit januari dat we hierover schreven via de link hieronder). ServiceNow SecOps heeft als doel om bestaande securitytooling aan de operationele kant van de organisatie te koppelen.
Lees ook: Cisco AI Defense maakt veilige inzet van AI mogelijk
Wat is er mogelijk met koppeling van Cisco AI Defense en ServiceNow SecOps?
De eerste integratie die Cisco en ServiceNow gezamenlijk aankondigen klinkt op papier in ieder geval goed. Het stelt gezamenlijke klanten van de twee bedrijven niet alleen in staat om AI en AI-applicaties te beveiligen, maar ook het verantwoord in te zetten binnen de organisatie. ServiceNow positioneert zichzelf de laatste tijd als de AI control tower, een rol die het in dit partnership ook expliciet pakt.
In de praktijk biedt de integratie van Cisco AI Defense en ServiceNow SecOps bij de lancering enkele concrete mogelijkheden voor klanten. Zo moet het meer zichtbaarheid bieden in AI-workloads. Cisco AI Defense detecteert deze en zet vervolgens wat het erover heeft ontdekt door naar het ServiceNow-platform. Ook zullen de kwetsbaarheden die AI Defense heeft vastgesteld naar ServiceNow Vulnerability Response gestuurd worden. Daar kunnen ze in de gaten gehouden en verholpen worden. Hetzelfde geldt op het gebied van Incident Response. Ook hier levert Cisco AI Defense telemetrie aan bij ServiceNow Secuirty Incident Response, waarna er ingegrepen kan worden.
ServiceNow Security Posture Control en Cisco AI Runtime Protection moeten elkaar verder ook versterken. Cisco AI Runtime Protection is ontwikkeld om real-time aan te geven of AI-applicaties zich binnen de gewenste kaders gedragen. ServiceNow Security Posture Control kan dit in de gaten houden. Mocht het gaten in Cisco AI Runtime Protection aantreffen, dan kan het daar op inspringen. Tot slot krijgen klanten met de integratie tussen de onderdelen van Cisco en ServiceNow de mogelijkheid om de mogelijkheden van Cisco AI Defense over de standaarden van ServiceNow Integrated Risk Management heen te leggen. Op deze manier kunnen organisaties compliance aantonen op het gebied van AI, is het idee.
Beschikbaarheid
Klanten van zowel Cisco als ServiceNow die gebruik willen maken van de integratie van Cisco AI Defense en ServiceNow SecOps moeten nog even geduld hebben tot de tweede helft van dit jaar (2025). Binnenkort starten al wel de zogeheten field trials voor deze integratie. Cisco en ServiceNow beloven tot slot dat er later dit jaar nog meer integraties aankomen tussen de portfolios van beide spelers. Het mag duidelijk zijn dat ze het positioneren als een voor beide partijen strategisch belangrijk partnership.