Ransomware kost in 2031 jaarlijks ongeveer 220 miljard euro, met elke 2 seconden een nieuwe aanval, die telkens vernuftiger zal zijn. De schatting is gebaseerd op een jaarlijkse groei van 30 procent van de schadekosten.
De snelst groeiende vorm van cybercriminaliteit zal naar verwachting tegen 2031 elke 2 seconden een bedrijf, consument of apparaat aanvallen en jaarlijks zo’n 220 miljard euro schade aanrichten, waarschuwt Cybersecurity Ventures vandaag.
Inspanningen om ransomware te bestrijden zullen de komende tien jaar dan ook een uitdaging blijven. Geautomatiseerde tools voor het scannen van code bieden enige hulp, maar veel van de huidige kwetsbaarheidsdetectie vereist nog steeds menselijk vernuft, aldus het bedrijf. Het is waarschijnlijk dat ransomware de komende tien jaar een compleet nieuwe rol zal gaan spelen als cyberwapen dat wordt gebruikt in een voortdurend veranderend geopolitiek klimaat.
Hoe stop je de snelstgroeiende cybercriminaliteit?
“Ransomware is niet voor niets de snelst groeiende cybercriminaliteit,” stelt Steve Morgan, oprichter van Cybersecurity Ventures. “Voor hackers blijft dit het spreekwoordelijke get-rich-quick-scheme.” Het bedrijf zegt dat ransomwarekosten losgeld omvatten, beschadiging, vernietiging en verlies van gegevens, downtime, productiviteitsverlies, verstoring van de normale gang van zaken, forensisch onderzoek, herstel en verwijdering van gegijzelde gegevens en systemen, reputatieschade, en training van medewerkers.
“We hopen dat onze voorspelling verkeerd zal zijn,” voegt Morgan eraan toe. “Om dat te laten gebeuren, zullen consumenten en organisaties moeten stoppen met het betalen van losgeld, wat helaas makkelijker gezegd dan gedaan is. Er moet ook een massale opleiding van werknemers zijn bij bedrijven van elke omvang wereldwijd.” Hij ziet zelfs een verbod op cryptocurrency, dat vaak als losgeld geëist wordt, als potentieel wapen tegen ransomware.
Tip: ‘Ransomware pak je aan met radicaal andere cybersecurity-benadering’
Steeds meer mogelijkheden
De groei van IoT-apparaten heeft nieuwe deuren geopend voor ransomware-aanvallers, die hun malware gemakkelijk kunnen aanpassen aan bepaalde industriële sensoren, gezondheidsmonitors of zelfrijdende auto’s. Zelfs drones, de basis van nieuwe luchtdistributienetwerken, “zullen waarschijnlijk het doelwit zijn van ransomware-aanvallen, waarbij niet-betaling ertoe kan leiden dat de apparaten uit de lucht vallen,” legt het bedrijf uit.
Tel daar bij op de vele nieuwe smart-city-initiatieven en bijna elk apparaat om ons heen is potentieel vatbaar voor hackers. Denk daarbij aan losgeld om te voorkomen dat belangrijke verkeersveiligheidsborden of openbare verlichting wordt afgesloten, “en je hebt een idee van de risico’s waar security managers tegen die tijd elke dag tegenaan zullen lopen.”