Google en Mozilla hebben opnieuw afspraken gemaakt over een vergoeding die Mozilla krijgt omdat het met de browser Firefox veel bezoekers doorstuurt naar de Google zoekmachine. De afspraken gelden voor een periode van drie jaar. Daarna moeten beide partijen opnieuw om de onderhandelingstafel gaan zitten.
Onlangs liepen de eerder gemaakte afspraken over de vergoeding tussen beide partijen af. Enige tijd was het onzeker of Google en Mozilla nieuwe afspraken zouden maken, maar beide partijen zijn tot de conclusie gekomen dat deze samenwerking voordelig voor hen beide uitpakt.
Voor Mozilla, de maker van de webbrowser Firefox, is deze deal zowel zeer lucratief als van levensbelang. Vorig jaar vloeide 84 procent van Mozilla’s inkomsten voort uit deze samenwerking. De webbrowsermaker krijgt namelijk een vergoeding van Google voor iedere zoekopdracht die internetters uitvoeren in Firefox. Het niet voortzetten van eerder gemaakte afspraken zou een kostenpost van 100 miljoen dollar voor Mozilla betekenen.
"Door deze meerjarenovereenkomst zal Google Search de standaard zoekmachine blijven voor honderden miljoenen Firefoxgebruikers over de wereld", zo zegt de CEO van Mozilla Gary Kovacs in een verklaring. Alan Eustace, de senior vice-president van Google Search, vult zijn collega bij Mozilla aan: "Mozilla is de afgelopen jaren een waardevolle partner gebleken voor Google. We kijken er naar uit om de samenwerking de komende jaren voort te zetten."
Details over de overeenkomst zijn vertrouwelijk en mogen niet naar buiten worden gebracht.
Onlangs sloot Mozilla een deal met Google’s grootste concurrent Microsoft. Internetters die liever gebruik maken van de zoekmachine Bing kunnen voortaan een versie van Firefox downloaden waarin deze zoekmachine is geïntegreerd.
Volgens de laatste cijfers is IE nog steeds de populairste browser met een marktaandeel van 40,63 procent wereldwijd, al daalt het aandeel gestaag. Met Firefox gaat het de laatste tijd wat minder goed. Vorig jaar rond deze periode had Firefox nog een marktaandeel van 31,17 procent, momenteel is dat 25,23 procent. Chrome, de webbrowser van Google, zit daarentegen in de lift. Een jaar geleden had de webbrowser nog een marktaandeel van 13,35 procent, vandaag de dag is dat opgelopen naar 25,69 procent.