Huawei zet in op nieuwe AI-chip als alternatief voor Nvidia

Huawei zet in op nieuwe AI-chip als alternatief voor Nvidia

Huawei staat op het punt zijn nieuwste en tot nu toe krachtigste AI-processor te testen. Het Chinese bedrijf hoopt daarmee een alternatief te bieden voor de producten van de Amerikaanse chipreus Nvidia, zo meldt de Wall Street Journal. Het zou voor China een grote stap zijn richting een onafhankelijk AI-ontwikkelpad.

Volgens ingewijden benaderde Huawei enkele Chinese techbedrijven om de technische haalbaarheid van de nieuwe chip, de Ascend 910D, te testen. De onderneming verwacht eind mei de eerste samples van de processor te ontvangen. Huawei mikt erop dat deze nieuwe generatie Ascend-chips krachtiger zal zijn dan Nvidia’s H100-model, dat inmiddels is vervangen door de B100 en andere Blackwell-chips.

Reuters meldde eerder dat Huawei al vanaf volgende maand wil starten met de grootschalige levering van zijn geavanceerde 910C AI-chips aan Chinese klanten. Chinese chipfabrikanten, waaronder Huawei, proberen al jaren Nvidia bij te benen op het gebied van high-end chips, die essentieel zijn voor het trainen van AI-modellen. Bij dit proces worden enorme hoeveelheden data gebruikt om algoritmes te leren betere voorspellingen en beslissingen te maken.

Verbod op export AI-chips

De Amerikaanse overheid probeert China’s technologische ontwikkeling – en in het bijzonder militaire vooruitgang – af te remmen. Daarom heeft Washington de toegang tot Nvidia’s meest geavanceerde AI-chips, zoals de B200, voor Chinese partijen geblokkeerd. De H100-chip, bijvoorbeeld, werd al in 2022 verboden voor verkoop aan China, nog voordat deze officieel werd gelanceerd. Het is mogelijk dat China alsnog aan de chips komt, ofwel via een derde land in Zuidoost-Azië of door zelf chips te vervoeren via vluchten.

Export Nvidia-chips al langer onder vuur

Nvidia gaf geen commentaar op de berichtgeving. Huawei liet eveneens geen directe reactie aan Reuters weten. Nvidia meldde begin april dat het een kwartaalafschrijving van ongeveer 5,5 miljard dollar inboekt in verband met de export van bepaalde grafische processors naar China en andere bestemmingen. Die bekendmaking was een sterk signaal dat de uitzonderlijke groei van Nvidia mogelijk wordt afgeremd door strengere exportbeperkingen op zijn chips. 

De Amerikaanse regering zegt dat de chips kunnen worden ingezet voor militaire supercomputers, waardoor China als potentieel gevaar progressie boekt. Onder het bestuur van president Biden werden in 2022 beperkingen ingesteld op de export van AI-chips. Een jaar later volgde een aanscherping om de verkoop van geavanceerdere AI-processors tegen te gaan.