Een Europese investeerder heeft plannen om tussen de 200 en 250 miljoen euro te investeren in de voormalige BelGaN-fabriek in Oudenaarde. De curatoren hebben een akkoord bereikt voor de overname van het terrein voor 20,35 miljoen euro. Op de site zal opnieuw chipproductie worden opgestart, maar niet met de GaliumNitride-technologie die BelGaN niet rendabel kreeg. Als alles volgens plan verloopt, kunnen binnen enkele jaren zo’n 500 mensen aan de slag.
De curatoren van het failliete BelGaN hebben een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de zoektocht naar een nieuwe toekomst voor de BelGaN-fabriek in Oudenaarde. Een niet nader genoemde Europese investeerder heeft een akkoord getekend voor de overname van het bedrijfspand aan de Westerring, maar niet voor de machines van BelGaN.
Curator Ali Heerman geeft aan dat er waarschijnlijk nog onderhandelingen lopen over de investeringsvoorwaarden. “Maar het is duidelijk dat het over chipproductie gaat”, bevestigt hij. De nieuwe eigenaar heeft reeds een voorschot van twee miljoen euro gestort als bewijs van zijn serieuze intenties.
Fotonische chips in plaats van GaliumNitride
Volgens de curatoren is er een duidelijk businessplan voor de productie van fotonische chips, wat een andere technologie is dan de GaliumNitride-chips waar BelGaN eerder op inzette. In eerdere berichtgeving bleek dat BelGaN grote moeite had om deze technologie rendabel te krijgen, wat uiteindelijk leidde tot het faillissement.
De nieuwe fotonische technologie zou vooral toepassingen hebben in AI, datacenters en de automobielindustrie. Dit sluit aan bij de groeiende vraag naar gespecialiseerde chips voor deze sectoren. De cleanrooms van de faciliteit zijn geschikt voor het productieproces van deze nieuwe generatie chips.
Belangrijke ontwikkeling voor Europese chipindustrie
Het nieuws komt op een cruciaal moment voor de Europese chipindustrie. Met de European Chips Act, een investeringspakket van 43 miljard euro uit publieke en private middelen, probeert Europa de concurrentie aan te gaan met de VS en Azië. BelGaN was tot voor kort de enige industriële chipfabrikant in België, waardoor de doorstart een belangrijke rol kan spelen in de Europese chipstrategie.
Vorig jaar werd definitief het faillissement uitgesproken over BelGaN, nadat geen van de vijf geïnteresseerde partijen een voldoende hoog bod had uitgebracht.
Van 440 naar 500 werknemers
Toen BelGaN afgelopen zomer de deuren sloot, stonden 440 medewerkers op straat. De productieactiviteit zal met een volledig nieuw personeelsbestand worden opgestart, hoewel de nieuwe eigenaar mogelijk voormalige werknemers wil benaderen die elders werk vonden, mits zij zelf geïnteresseerd zijn in een terugkeer. In het businessplan is sprake van een groeipad naar 500 arbeidsplaatsen binnen twee tot vijf jaar. “Dat is zelfs meer dan wat er destijds bij BelGaN tewerkgesteld was,” aldus curator Heerman.
Als alles volgens plan verloopt, kan de opstart van de bedrijfsactiviteit in september beginnen. Voordat het zover is, moeten nog een aantal zaken geregeld worden, waaronder een bodemonderzoek. De volledige transactie wordt naar verwachting deze zomer afgerond.
De herstart van de fabriek in Oudenaarde betekent ook het voortbestaan van chipproductie in Vlaanderen. Verschillende politici en ondernemers, waaronder de Belgische industrieel Guido Dumarey, hadden eerder al aangegeven dat het behoud van lokale chipproductie van strategisch belang is.