De Japanse SSD-fabrikant Kioxia, spin-off van Toshiba, is begonnen met het uitsturen van QLC-apparaten met een grootte van 2Tb naar geselecteerde partners en klanten. Dit type opslag maakt gebruik van de achtste generatie BiCS FLASH 3D-technologie, geschikt voor servers en andere digitale opslagsystemen die een hoge capaciteit en efficiënte geheugenoplossingen vereisen.
Quad-Level Cell (QLC)-technologie in NAND-flashgeheugen slaat vier bits aan data per cel op, waardoor de opslagdichtheid toeneemt in vergelijking met oudere Single-Level Cell (SLC), Multi-Level Cell (MLC) en Triple-Level Cell (TLC) technologieën. Nadeel zijn potentieel lagere schrijfsnelheden, hogere latency en een lager uithoudingsvermogen (aantal schrijf/wiscycli) in vergelijking met die andere schrijftechnologieën.
Sneller met minder latency
De BiCS FLASH-technologie van Kioxia verbetert echter de geheugenmatrijzen verticaal en lateraal en omvat CMOS direct Bonded to Array (CBA)-technologie om een grotere dichtheid en interfacesnelheden tot 3,6 Gbps te bereiken. De bitdichtheid van dit apparaat is 2,3 keer hoger dan zijn voorgangers, wat volgens Kioxia een verbetering van 70 procent in write power-efficiency betekent en een maximale capaciteit van 4Tb dankzij een 16-die gestapelde architectuur.
Eén bedrijf dat er in elk geval al enthousiast van wordt is Pure Storage. Deze aanbieder van opslagarrays is van plan om de 2Tb QLC-technologie van Kioxia te integreren in zijn DirectFlash Module (DFM) opslagsystemen. Die staan al bekend om hun hogere prestaties in vergelijking met traditionele SSD’s. Pure Storage wil in 2025 DFM’s van 150 Tb uitbrengen en het jaar daarop een van 300 Tb. De technologie van Kioxia moet een belangrijke rol gaan spelen bij het bereiken van deze mijlpalen.
Lees ook: Kioxia wil toch weer fuseren met Western Digital en werkt twijfels SK Hynix weg