Arm klaagt Qualcomm aan voor schenden patenten

Arm klaagt Qualcomm aan voor schenden patenten

Arm sleept chipfabrikant Qualcomm voor de rechter vanwege het niet nakomen van contractuele verplichtingen en inbreuk op patenten. Oorzaak van het juridische geschil is de overname van chipstartup Nuvia in 2021.

Volgens Arm heeft Qualcomm contractbreuk gepleegd doordat het de Arm-licenties van Nuvia na de overname in januari 2021zonder toestemming probeerde over te hevelen. Arm reageerde hier toen op door deze licenties te beëindigen. Qualcomm zou toch zijn doorgegaan met het ontwikkelen van op Arm gebaseerde processors onder deze opgeheven licenties.

Inbreuk op licentievoorwaarden

De licenties van Arm waren in 2019 onder speciale voorwaarden aan Nuvia verstrekt zodat dit bedrijf zijn technologie kon ontwikkelen. Nuvia mocht onder meer custom cores wijzigen en ontwikkelen op de architectuur van Arm. Deze licenties konden niet worden overgedragen aan een andere partij, zo werd afgesproken.

Na de overname van Nuvia zou Qualcomm de licenties toch hebben overgeheveld naar een speciaal opgerichte entiteit. De bedrijven zouden nog hebben onderhandeld over de licenties, maar zijn daar niet uitgekomen. Hierop werden de licenties beëindigd.

Qualcomm en Nuvia zijn toch doorgegaan met het ontwikkelen van processors op basis van de Arm Phoenix core en zijn het patent van Arm blijven gebruiken voor Nuvia-processors.

Naar de rechter

Volgens Arm is er geen andere mogelijkheid meer om Qualcomm en Nuvia voor de rechter te dagen. Hiermee wil de Arm zijn intellectueel eigendom veiligstellen en ervoor zorgen dat andere klanten ook toegang tot Arm-technologie krijgen.

De rechtszaak moet een eind maken aan bepaalde Nuvia chipontwerpen. Ook moet er hiermee een einde komen aan de inbreuken op de patenten van de chiptechnologiespecialist. Bovendien eist Arm een schadevergoeding voor deze inbreuken.

Mogelijke tegenvaller voor Qualcomm

Mocht Arm gelijk halen bij de rechter, dan kan dit serieuze gevolgen hebben voor Qualcomm. Vooral voor diens plannen om weer processors te gaan maken voor datacenterservers. De chipfabrikant wil hiermee een meer divers productenaanbod krijgen. Dit moet de tegenvallende verkoop uit processors voor de smartphonemarkt gaan compenseren.

Tip: ‘Qualcomm plant terugkeer op serverchipmarkt’