Commodore kampt met grote problemen

Commodore, het bedrijf achter het fameuze computermerk uit de jaren tachtig, kampt met grote problemen, waardoor alleen een sanering het bedrijf nog kan redden. Het bedrijf maakt tegenwoordig consumentenelektronica.

Commodore kampt met grote problemenDit meldde Commodore-topman Ben van Wijhe afgelopen vrijdag aan de aandeelhouders van het bedrijf. Hij had de aanwezige aandeelhouders niets dan slecht nieuws te melden. Zo behaalt Commodore amper omzet, kampt met hoge schulden en zag zelfs enkele belangrijke bestuurders opstappen. Ook liepen enkele belangrijke overnames, die het bedrijf weer enigszins op de been had kunnen helpen, op een fiasco uit.
Eerder deze week ging een dochterbedrijf van Commodore nog failliet, volgens van Wijhe ‘per abuis’.

Commodore heeft op dit moment ruim 36 miljoen euro aan schulden uitstaan die het onmogelijk kan aflossen. Daarom vraagt het bedrijf schuldeisers een belangrijk deel van hun vorderingen op te geven. Belangrijkste schuldeiser is computerbedrijf Tulip die eind 2004 voor 24 miljoen euro de merkrechten op Commodore verkocht. Hiervan heeft Tulip inmiddels nog ruim 20 miljoen euro tegoed, een bedrag wat waarschijnlijk nooit uitgekeerd zal worden.

Commodore geeft aan dat het streeft naar een schuldenvrije balans, maar dat niet zonder de hulp van crediteuren (schuldeisers) kan. Om schulden deels af te kunnen lossen, wil het bedrijf de merkrechten op Commodore weer verkopen om die vervolgens weer terug te huren. Gesprekken met potentiële investeerders zijn volgens van Wijhe al in gang gezet. Namen wil de topman niet bekendmaken.

Van Wijhe: "Voor een toekomst is één ding is belangrijk: het bedrijf moet zijn schulden saneren." Van Commodore zal na verkoop van de merkrechten weinig meer overblijven dan een bedrijf wat onder een licentie exploiteert. Eerder faalde al haar ’topproduct’, een draagbaar systeem voor het afspelen van muziek en filmpjes. Na lancering van het product bleek er van alles mis te zijn: de batterij liep te snel leeg en consumenten kregen de muziek en filmpjes niet op het apparaat. Of er nog toekomst zit in het bedrijf wat al zoveel tegenslagen te verwerken kreeg is daarom maar de vraag.

Van Wijhe vindt van wel. Hij geeft aan dat er al een nieuw product in de pijplijn zit wat nog uitgebreid getest moet worden door afnemers. Winst zal het echter amper opleveren in een markt die al reeds verzadigd is en waarin de prijzen van mediaspelers te hard gedaald zijn, zo erkent hij.

Bron:Nu.nl Internet