Sony schikt in rootkitzaak

Sony heeft een schikking getroffen in de zaak die de staat Californië en de openbaar aanklager van Los Angeles County tegen het bedrijf hadden aangespannen, vanwege de rootkit die Sony in 2005 op een aantal van haar muziekalbums plaatste.

Sony schikt in rootkitzaakSony BMG gebruikte begin 2005 een verborgen DRM systeem op een aantal van de door haar uitgegeven muziekalbums. De software installeerde zichzelf als de cd werd afgespeeld op een computer. Het systeem werd echter in november 2005 ontdekt door Mark Russinovich, waarna Sony BMG eerst een patch uitbracht, vervolgens stopte het bedrijf met de productie van cd’s met de rootkit en als laatste boodt het bedrijf haar excuses aan.

Daarmee was voor de Amerikaanse autoriteiten de kous echter nog niet af, want de staat Californië en de openbaar aanklager van Los Angeles County begonnen een rechtzaak tegen Sony. Beiden waren niet blij met het feit dat Sony slecht gecommuniceerd had over de rootkit. In totaal werden er in de staat Californië ongeveer 930.000 albums met rootkit verkocht. Tot een uitspraak zal het echter niet komen, want de partijen hebben nu een schikking getroffen. Als deze ook getekend wordt door de rechter dan zal Sony BMG 750.000 dollar betalen en iedereen die kan aantonen schade te hebben geleden door de rootkit, kan een vergoeding krijgen die maximaal 175 dollar bedraagt.

Het zal niet de laatste schikking zijn die Sony BMG moet treffen vanwege de rootkit, andere staten overwegen momenteel om eenzelfde zaak te beginnen tegen Sony, Texas heeft dit inmiddels al gedaan. Ook wordt verwacht dat de Federal Trade Commission nog een aanklacht zal indienen tegen Sony BMG.

Bron:Reuters