Microsoft klaagt ‘cybersquatters’ aan

Microsoft heeft gisteren laten weten dat het een tweetal aanklachten heeft ingediend tegen cybersquatters/typosquatters. Deze personen registreren domeinen met namen die lijken op die van de sites van Microsoft om zo meer bezoekers te trekken.

Microsoft klaagt ‘cybersquatters’ aanDe softwaregigant liet weten dat de toename aan online advertentie heeft gezorgd voor meer illegale registraties van domeinnamen met daarin merknamen of zinnen van Microsoft en verkeerde spellingen van merknamen. Mensen die op zoek zijn naar een Microsoftsite kunnen daardoor gemakkelijk op zo’n site terechtkomen, maar ook mensen die een tikfoutje maken kunnen dus op zo’n site komen. Eigenaren van de website krijgen daardoor gemakkelijk een hoop bezoekers en met een paar advertenties op de site kunnen de inkomsten voor deze mensen flink oplopen.

Volgens het bedrijf Internet Identity, dat de activiteit op het internet bekijkt, worden er dagelijks meer dan 2.000 domeinnamen geregistreerd die een merknaam van Microsoft bevatten. 75 procent van deze domeinnamen worden geregistreerd door bedrijven die handelen in domeinnamen.
Voor Microsoft reden om de Anticybersquatting Consumer Protection Act erbij te pakken. De wet uit 1999 meldt dat het niet toegestaan is om domeinnamen te registreren die veel lijken of afgeleid zijn van een merknaam als er sprake is van een winstoogmerk. De boete hiervoor kan oplopen tot 100.000 dollar.

Microsoft heeft op basis van deze wet nu een rechtszaak is gestart tegen drie personen die samen 324 domeinnamen hebben geregistreerd en een Californische man die 85 domeinnamen registreerde. Volgens Microsoft hebben alle vier de personen in strijd met de wet gehandeld.
Analist Danny Sullivan vindt echter dat Microsoft het probleem niet goed aanpakt. Volgens hem moet het bedrijf niet bij de registreerders zijn, maar bij de bedrijven die de advertentiesystemen opzetten. Microsoft heeft laten weten dat haar advertentiesysteem niet werkt met domeinnamen die geregistreerd zijn door cybersquatters, maar dat geldt niet voor andere systemen.

Yahoo liet desgevraagd weten dat het bedrijf strenge regels hanteert op het gebied van schending van copyrights. Zo accepteert het bedrijf geen domeinnamen die een spelfout zijn van bekende merknamen of namen met referenties naar illegale activiteiten. Google liet weten dat haar advertentiesysteem geschikt is voor bedrijven die willen adverteren op grote hoeveelheden inactieve websites, dus ook die van cybersquatters. Het bedrijf onderneemt niet zelf actie tegen deze domeinnamen, maar doet dit wel als rechthebbenden klachten indienen bij het bedrijf.

Microsoft klaagt ‘cybersquatters’ aanMicrosoft heeft wel contact opgenomen met eigenaars van advertentiesystemen om er zo achter te komen hoeveel winst de verdachten maken met hun domeinnamen, maar wil de advertentiesystemen nog niet verantwoordelijk stellen. Het bedrijf wil uit gaan zoeken waar de verantwoordelijkheden liggen en daarna pas actie ondernemen.

Bron:Reuters