Google-CEO Sundar Pichai deelde sterke kwartaalcijfers van het bedrijf. Maar belangrijker dan de groei op de korte termijn is een verschuiving naar AI-gedreven programmeerwerk, dat tegenwoordig al een kwart van de nieuwe Google-code oplevert.
Althans, wel met nadrukkelijke controles, wijzigingen en groene vinkjes van fysieke, menselijke programmeurs. “Dit helpt onze engineers om meer te doen en sneller te bewegen”, aldus Pichai.
Het nieuws zit verstopt achter de hoofdpunten van de kwartaalcijfers. Moederbedrijf Alphabet haalde 88,3 miljard dollar binnen dit kwartaal, terwijl Google Cloud-omzet 11,4 miljard ophaalde en daarmee 35 procent steeg. Kortom: ook nu al boekt Google/Alphabet goede resultaten, al is de transitie richting AI nog vol in beweging.
Anti-scepsis
We hebben al vaker geschreven over AI-programmeerhulp, en regelmatig komt daar een wat wisselvallig beeld uit. Aan de ene kant is de belofte reusachtig: AI-gegenereerde code kan de vertaalslag van de business-zijde naar software-productie verkleinen of idealiter elimineren. Anderzijds bestaat het levensgrote risico om allerlei onveilige code de wereld in te helpen.
Tip: GitHub Copilot Workspace: gaat AI software engineers vervangen?
60 procent van het werk van programmeurs draait puur om legacy code. Wellicht dat Pichai’s uitspraak met dat feit gecombineerd moet worden. Immers is het best denkbaar dat LLM’s bestaande code kunnen opfrissen door mogelijke kwetsbaarheden of inefficiënties op te sporen. Pure codegeneratie lijkt, gezien de beperkte slagingskans, nog niet het speerpunt. Wellicht dat Google dit alsnog doet, maar daar willen we graag bewijs voor.
Op de langere termijn is het goed denkbaar dat dit verandert. Steeds meer mensen kunnen dan programmeren, zij het met de zijwieltjes van GenAI. Nvidia-CEO Jensen Huang roept jongeren al op om niet meer programmeur te worden, welhaast alsof het de schoorsteenvegers van de toekomst zijn. Vooralsnog blijft het bij productaankondigingen vanuit de industrie, zoals Devin, die eventjes zorgen voor wat tumult maar nog niet voor een radicale omslag zorgen in de developer-gemeenschap.
Lees verder: Devin is de eerste AI software engineer: moeten ontwikkelaars zich zorgen maken?
Binnen Google’s transitie
Ook binnen Google zelf vindt er al een structurele transitie plaats. Niet alleen door code met AI te bouwen, maar ook door bijvoorbeeld het team achter de Gemini-app onder Google DeepMind te voegen. “Dit volgt op andere structurele veranderingen”, vertelt Pichai, “waarbij teams in onderzoek, infrastructuur voor machine learning en onze ontwikkelteams zijn samengevoegd, evenals onze security-inspanningen en ons Platforms and Devices-team.”
Google consolideert op AI en voegt het net als andere grote partijen toe aan alle producten. Het verschil met grootste concurrent Microsoft is dat het alles in-house bouwt, van foundation models tot AI-platformen, terwijl men in Redmond toch sterk afhankelijk is van OpenAI’s veldwerk met GPT-modellen.