2min Devops

Mozilla lanceert Firefox 3.1 bèta 2

Mozilla heeft gisteren een tweede bèta van Firefox 3.1 de deur uitgedaan. De nieuwe iteratie van de browser bevat een aantal nieuwe functies en ook veel verbeteringen in de performance, compatibiliteit met websites en snelheid.

Mozilla lanceert Firefox 3.1 bèta 2De tweede bèta is bedoeld als een testversie voor feedback van ontwikkelaars en de community. De browser is in principe stabiel genoeg, maar Mozilla raadt toch een stabiele versie van Firefox 3 aan.

De tweede bèta van Firefox 3.1 bevat allereerst een zogenaamde ‘private browsing mode’ die in de volksmond ook wel ‘pornoknop’ wordt genoemd. Deze functie zorgt er voor dat na het inschakelen hiervan niet bijgehouden wordt welke websites bezocht zijn. Het zorgt ervoor dat er na het surfen geen sporen achterblijven, volgens Mozilla ideaal voor het uitzoeken van cadeautjes.

Bijkomend zijn er functionaliteiten ingebouwd die het makkelijker maken om je geschiedenis van de voorgaande uren te verwijderen en eveneens alle sporen naar bezochte websites te verwijderen. Ook introduceert Mozilla een nieuwe JavaScript-engine onder de naam TraceMonkey, die volgens Mozilla veel sneller zou moeten zijn. Ook zijn er nog verbeteringen in de Gecko rendering-engine aangebracht voor verbeterde compatibiliteit met websites en een verbeterde performance. Door een voorspellende parser zorgt dit bijvoorbeeld voor het sneller inladen van websites. Hier hoort ook ondersteuning voor nieuwe webtechnologie bij zoals een nieuwe versie van CSS en de mogelijkheid tot offline applicaties.

Tot slot heeft Mozilla besloten om de nieuwe weergave en wisselmogelijkheid voor tabs, die in de eerste bèta geïntroduceerd werd, weer terug te draaien. Volgens gebruikers van de eerste bèta viel dat niet zo in de smaak en volgens Mozilla zelf zal het ook eerst goed doorontwikkeld moeten zijn voor zoiets er opnieuw in komt. De nieuwe bèta van Firefox 3.1 is hier te downloaden in meer dan vijftig talen, waaronder het Nederlands. Mozilla heeft, vanwege veel overgebleven bugs, ook al plannen voor een derde bèta die vermoedelijk in Februari 2009 vrijgegeven zal worden.

Bron:Techzine Redactie