3min Devices

Pinpas bevat vanaf 2012 geen magneetstrip meer

Het is al in veel landen zo, maar nu kun je voortaan vanaf 2012 niet meer betalen via de magneetstrip en pin-code in Nederland. In te toekomst is het de bedoeling met de emv-chip te gaan betalen.

Pinpas bevat vanaf 2012 geen magneetstrip meerHet huidige systeem dat je een pincode moet invoeren blijft wel bestaan, maar de code zal worden gekoppeld aan de emv-chip in plaats van de huidige magneetstrip. Deze manier zou veiliger zijn en zou ook het skimmen tegen gaan volgens een Nederlandse bewaker van het e-betalingsverkeer Currence tegenover Webwereld. De overgang zou volgens hem komen door marktwerking.

Nederland liep met de magneetstrip al een tijd achter landen als Groot-Brittannië die al jaren gebruikmaken van de emv-chip. "Doordat we al een lange tijd achter liepen op andere landen, was het ook een reden voor Roemenen om hier te komen skimmen", geeft de woordvoerder van Currence aan. De woordvoerder vergelijkt de magneetstriptechnologie zelfs met het cassettebandje uit de jaren zestig.

Pinpas bevat vanaf 2012 geen magneetstrip meer

Door de nieuwe emv-chip zal het niet meer mogelijk zijn kaarten met de huidige methode te skimmen. De huidige methode houdt in dat skimmers de magneetstrip kopiëren en de pincode door het gebruik van een kleine camera te weten komen. Tot op heden is er nog geen manier gevonden om direct data op de emv-chip te kopiëren en daardoor de chip te dupliceren.

Het niet meer gebruiken van de magneetstrip hoeft nog niet perse te beteken dat de magneetstrip verdwijnt van de pas. Dit komt doordat er nog steeds veel landen zijn in het buitenland die de emv-chip nog niet ondersteunen. Denk hierbij aan veel minder ontwikkelde landen, maar ook Amerika. De Amerikanen hebben tot op dit moment nog geen plannen om de magneetstrip te vervangen.

Voor deze landen zal de strip nog een jaar extra op de kaart blijven zitten en de nodige informatie bevatten. Wel zal het lastiger worden gemaakt om de informatie van de strip te skimmen. Dit komt doordat de gleuf waar de pas in wordt gestoken verandert. De betaalkaart zal ook voor het uitlezen van de chip maar half in de automaat worden gestoken.

De nieuwe betaalmethode wordt pas in 2012 ingevoerd, doordat veel winkels nog niet de juiste betaalautomaten hebben. Op dit moment is al ruim tachtig procent van de passen voorzien van de emv-chip, wat over een half jaar honderd procent moet zijn. Alle geldautomaten zijn al uitgerust om de emv-chip te herkennen. Bij winkels ligt het percentage slechts op 40 procent, geeft de woordvoerder van Currence aan. De woordvoerder vertelt dat bij die 40 procent ook nog het een en ander zal moeten worden aangepast. De andere zestig procent moet een nieuw of aangepast betaalapparaat gaan aanschaffen, wat tijd kost.

Bron:Webwereld