T-Mobile heeft enkele Lycamobile-klanten zojuist van het netwerk geblokkeerd. Lycamobile-klanten die bellen via het T-Mobile-netwerk hebben kans dat ze niet meer kunnen bellen of sms’en. Enkel gebeld worden, een sms ontvangen en het alarmnummer bellen werkt nog.
Dit komt omdat beide partijen in een zakelijk conflict zitten. LycaMobile moet T-Mobile namelijk nog geld betalen en zoals het ernaar uitziet is die betaling al een lange tijd niet meer geweest. T-Mobile heeft namelijk besloten de klanten van het netwerk te blokkeren. OPTA, de telecomwaakhond die de touwtjes in handen heeft in Nederland, is akkoord gegaan met de acties van T-Mobile, omdat het zakelijk geschil ernstig genoeg is.
Klanten van Lycamobile zullen van de provider een sms’je ontvangen waarin tekst en uitleg wordt gegeven. Lycamobile zelf is niet failliet en klanten die op een ander netwerk zijn ondergebracht dan T-Mobile kunnen nog wel gewoon volledig gebruik maken van alle diensten. Lycamobile is een Nederlandse provider die geen eigen netwerken heeft, maar tegen betaling gebruik maakt van de netwerken van andere providers. Waaronder dus T-Mobile.
Over het geschil is een bericht gepubliceerd op ConsuWijzer. Deze instantie geeft aan dat de snelste manier om weer te kunnen bellen, overstappen is. Dat betekent echter wel dat men beltegoed gaat verliezen en dergelijk. Nummerbehoud is uiteraard wel mogelijk, dat staat los van alle providers. Telefoonnummers worden namelijk uitgegeven door een provider, maar de eigenaar van het telefoonnummer is de telecomwaakhond OPTA. Consuwijzer geeft aan dat er weinig aan te doen is, als je je beltegoed kwijtraakt. De partij raadt dan ook aan om te klagen bij Lycamobile.
Lycamobile stelt in een persverklaring dat slechts twee procent van de klanten gedupeerd is en dus het netwerk niet meer kan gebruiken. De wanbetaling van ongeveer tientallen miljoenen euro’s komt mede door het feit dat Lycamobile aangegeven heeft enkel nog op het Vodafone-netwerk te willen opereren. Hoe de kwestie nu afloopt heeft mede met de rechter te maken, die moet uitspraak doen over de kwestie.