De brancheorganisatie NLCW kan zich moeilijk vinden in de uitspraken van de Consumentenbond, die vindt dat computers ook zonder besturingssysteem geleverd moeten kunnen worden. NLCW reageert hierop dat de vraag naar dergelijke computers bijzonder klein is.
Brancheorganisatie NLCW kan zich maar moeilijk vinden in de bevindingen van de consumentenbond. "Bij vrijwel alle 300 NLCW aangesloten winkels kan de consument kiezen voor Windows of een alternatief", zegt Sander Vale, voorzitter van de NLCW. "De gespecialiseerde computerwinkels leveren maatwerk, waarbij de keuze voor software uiteindelijk bij de consument ligt."
In de praktijk blijkt echter dat er amper behoefte bestaat aan ‘kale’ PC’s. "Wanneer een nieuwe computer wordt aanschaft wil de consument in 99 procent van de gevallen ook de nieuwste Windows software geïnstalleerd hebben om op deze manier optimaal gebruik te kunnen maken van zijn nieuwe hardware."
De meeste mensen die wel een kale PC willen, kiezen er eveneens voor om hun hard- en software zelf bij elkaar te zoeken en de computer vervolgens zelf te bouwen. Zij kiezen, zo blijkt uit de reactie van NLCW, meestal eveneens nog voor de laatste versie van Windows en installeren hiernaast dan een alternatief.
Het NLCW stelt dat de Consumentenbond in 2007 ook de fout inging door allerlei uitspraken te doen waar niets van waar was. Zo stelde de bond toen dat hard- en software apart geprijsd moest worden, want dat zou leiden tot goedkopere prijzen en betere kwaliteit. Het NLCW heeft toen aangetoond dat de bundeling van deze twee factoren net voor een lagere prijs zorgde.
Dat maakt overigens niet dat het NLCW een tegenstander is van dit project, zij zijn voor duidelijke regelgeving hierover. Ze denken echter dat klanten geen beroep doen op deze regeling. Voor gratis alternatieven moet namelijk weer kennis ingekocht worden, zo stelt het NLCW.