Sony Ericsson, de GSM Association en Multinational Telecommunication Group (MTN) zijn een samenwerking aangegaan om mobiele basisstations in Afrika die buiten het electriciteitsnetwerk liggen te laten draaien op biobrandstof. Daarmee wordt in een introductie van draadloze netwerken in Afrika bespoedigd.
Het eerste project van de drie partijen vindt plaats in Nigeria. Slechts 25 procent van het land is aangesloten op een elektriciteitsnetwerk. Daarom zullen basisstations van energie worden voorzien middels biodiesel. Voordelen van de biodiesel is dat het lokaal worden geproduceerd, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd en tegelijk de behoefte aan transport, logistiek en beveiliging afneemt. Ook heeft biodiesel een lagere impact op het milieu dan normale diesel. Door de schonere brandstof hoeft het station minder bezocht te worden en wordt de levensduur van de generator verlengd, waardoor operationele kosten worden verlaagd.
"Met een vroege adoptie van mobiele netwerken die worden aangedreven door biobrandstof, loopt Afrika voorop met een innovatie die mobiele communicatie betaalbaar en toegankelijk maakt in ontwikkelingslanden, aldus Karel Pienaar van de MTN Group. Rob Conway van de GSMA voegt daaraan toe: "de uitbreiding van mobiele netwerken op het platteland is erg belangrijk voor het bevorderen van de sociale en economische welvaart in ontwikkelingslanden. Met biobrandstof hebben mobiele operators lokaal toegang tot een commerciële en milieuvriendelijke brandstof."
De eerste bassistations zullen verrijzen in Lagos, waarna in een later stadium landelijke gebieden in Zuid-Oost en Zuid-West Nigeria aan de berut zijn. De lokale bevolking krijgt de beschikking over lokaal geproduceerde gewassen, die vervolgens omgezet worden in biobrandstof. Voor het pilotproject worden voorlopig aardnoten, pompoenzaden, jatropha (flessenplant) en palmolie gebruikt.
Als het project succesvol is gaan de drie partijen bekijken of er ook in andere ontwikkelingslanden gelijksoortige projecten opgestart kunnen worden.